Menekültek alkotásai a combinón, vitaszínház a vízvándorlásról

Journeys Festival International programjain menekült alkotók munkáit, vagy menekülő emberek tapasztalatait lehet megismerni. A fesztivál magyarországi állomásán május közepétől menekült művészek képei kerülnek fel a 4-6-os villamosra, május 17-én pedig a Víz/választó vitaszínházi előadásban szakértők segítségével ismerhetik meg az érdeklődők az klímamigráció kérdéskörét.

A Journeys projekt több művészeti területen keresztül – például élőzene, workshopok, színház, performansz, film, beszélgetések és pop-up események – mutat be kiemelkedő menekült művészeket. Idén a több éven keresztül futó fesztivál egyik európai partnere a Trafó.

A Journeys eredetileg egy fesztivál volt Nagy-Britanniában. Azért szerveztük, hogy teret adhassunk olyan magas színvonalon alkotó művészeknek, akik jelenleg menekültként kénytelenek élni. Ezáltal arra is lehetőséget teremtettünk, hogy a munkáikkal reflektálhassanak a helyzetükre, és a menekültsorsot, menekültstátuszt a művészet eszközeivel mutassuk be.” (David Hill, a Journeys főszervezője, librarius.hu)

2017-ben Budapesten kívül a fesztivál megjelenik – a már korábban bevont angol városok, Leicester, Manchester és Portsmouth mellett – Palermóban, Rómában és Hamburgban is.

Az eredeti fesztivál ötletéből három projekt nőtte ki magát. A Look Up programjában szabadtérre helyezik ki menekültek képzőművészeti alkotásait, ez Budapesten a 4-6-os combinón valósul meg. A Container Theatre Project olyan színházi előadásokat mutat be, amelyekben menekültek élményeit dolgozzák fel, Magyarországon ilyen az InSite Drama és az Artemisszió Alapítvány Víz/választó című, klímamigrációra fókuszáló vitaszínházi darabja a Trafóban. A harmadik projekt pedig a Journeys Seminars, amely az alkotókat és a közönséget közelíti egymáshoz. Ez a projektzáró módszertani beszélgetés, amelyen a résztvevők (Romankovics Edit, Mikes Hanna és Szabó György) azt vizsgálják, milyen művészeti eszközök léteznek a migráció feldolgozására, milyen projektek valósultak meg, és azokat hova és hogyan lehet eljuttatni.

Fotók a 4-6-oson
2017. május 15 és 31. között

„A Look Up időszakos, nemzetközi kültéri kiállítás részeként az iraki Jamal Jameel és a görög Nikos Papadopolous munkái kerülnek fel a villamosokra. Jameel egy manchesteri menedékkérő- és menekült közösségből felhíváson keresztül került a projektbe, most a Salford Egyetemen tanul fotózást. A combinókra a The Beholder (A szemlélődő) című sorozatának egyik munkája kerül ki. A fotók irányított önarcképek, ezeken Jameel a manchesteri menekültekkel dolgozott. A 37 éves Papadopolous képe a Plasticobilism című közismert sorozatába tartozik. Ebben playmobil figurákkal szatirikusan mutat rá súlyos emberi problémákra, így sok képe foglalkozik a menekültválsággal is.” (kapcsolj.be; Balkányi Nóra)

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Víz/választó
2017. május 17. 20.00
Trafó Nagyterem

„Az előadás kiindulópontja szerint a klímaváltozás és annak következményei elértek Magyarországra: 2086 van és elfogyott a víz. Hova és hogyan tudnánk menekülni? Kik fogadnának be minket?

Ez nem vészjósló utópia, hanem éppen létező történelem, miközben a kutatóknak olyan politikai narratívával is szembe kell nézniük, mely szerint a klímaváltozás nem is létezik, pusztán csak hit kérdése. Sokan menekülnek már ma is azért, mert a környezeti változás, akár politikai lépéseken keresztül, ellehetetlenítette a létezést az otthonukban. Négy előadást kizárólag diákcsoportoknak készül, de május 17-én bárki beülhet a nyilvános előadásra.” (kapcsolj.be; Balkányi Nóra)

Moderátor: BETHLENFALVY Ádám
Szereplők: FEUER Yvette, ROMANKOVICS Edit, JOBBÁGY Kata, RÁBAVÖLGYI Tamás, EGERVÁRI György
Tapasztalati szakértő: Abbas MOHAMMADI (tbc)
Migrációs szakértők: MIKES Hanna, PATAKI Teréz
Klímaváltozás szakértő: LOHÁSZ Cecília
Közreműködők: InSite Drama, Artemisszió Alapítvány

Journeys – menekülő emberek és művészeti reakciók
2017. május 24. 18.00
Trafóklub
A projektzáró módszertani beszélgetésen a résztvevők bemutatják, hogy milyen művészeti eszközök léteznek a migráció feldolgozására, milyen projektek valósultak meg és azokkal hova lehetett eljutni. Az eseményre a szervezők a projektben résztvevő iskolai osztályok tanárait várják, illetve más olyan tanárokat és érdeklődőket, akik szembenéztek már a migráció nevelési feldolgozásának problémájával, vagy foglalkoztatja őket a téma. Az esemény a szakmai partnereken túl minden témában érdeklődő számára is nyitott.

A beszélgetés résztvevői:
Romankovics Edit, drámapedagógus, színész
Mikes Hanna, Artemisszió Alapítvány
Szabó György, Trafó
Moderál: Balkányi Nóra újságíró, a Trafó és az Artemisszió munkatársa
A program a Trafó, a Creative Europe Program és az EEA Grants támogatásával valósul meg.

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza