„SZELLEMI FELLEGVÁR” – A madridi Residencia de Estudiantes, kiemelkedő spanyol gondolkodók találkozási pontja

Márai Sándor szavai szerint a madridi Residencia de Estudiantes „szellemi fellegvár,” mely a 20. század kiemelkedő jelentőségű szellemi központjaként, gondolkodók, művészek és tudósok találkozóhelyeként vált ismertté. Nem kisebb személyiségek, mint Luis Buñuel, Federico García Lorca, Salvador Dalí, Miguel de Unamuno, José Ortega y Gasset alma matereként tartható számon. Még ma is kiapadhatatlan inspirációs forrásként szolgál a tehetséges fiatalok számára, hiszen a Residencia egyik legfontosabb célkitűzése még mindig a szabad gondolkodásra való nevelés és a kortárs kultúra támogatása.

Amellett, hogy a madridi Residencia de Estudiantes alapításának éve (1910) megegyezik a budapesti Eötvös Collegium indulásával, más párhuzamok is megfigyelhetők a két intézmény között. Mindketten nagy hangsúlyt fektetnek diákjaik szellemi és fizikai fejlődésére, s ennek köszönhetően kiemelkedő képességű és műveltségű személyiségek kerültek, s kerülnek ki ma is falaik közül.

A Cervantes Intézet kerekasztal-beszélgetést szervez “A madridi Residencia de Estudiantes: párhuzamok és értelmezések” című új tanulmánykötet megjelenésének apropójából.

Alicia Gómez-Navarro, a madridi Residencia de Estudiantes igazgatónője személyesen látogat el a Budapesti Cervantes Intézetbe, hogy Horváth Lászlóval, az Eötvös Collegium igazgatójával részt vegyen egy kerekasztal beszélgetésen, melyet Faix Dóra, az ELTE tanára moderál. A rendezvényt Spanyolország nagykövete, José Ángel López Jorrin nyitja meg.

A beszélgetésen bemutatásra kerül a Residencia múltja és jelene, az Eötvös Collegium szellemisége, a két intézmény közti párhuzamok, valamint az Eötvös Collegium tanárainak és diákjainak Residenciát tárgyaló elemzéseit, tanulmányait tartalmazó új kötet.

Helyszín: a Budapesti Cervantes Intézet díszterme (1064, Vörösmarty u. 32.)
Időpont: 2017. május 11., 18 óra
Nyelv: spanyol, magyar szinkrontolmácsolással

Szervezők:
Spanyol Nagykövetség, Budapest


Cervantes Intézet, Budapest


Residencia de Estudiantes, Madrid


Eötvös Collegium


ELTE Bölcsészettudományi Kar

Forrás: Cervantes Intézet