Nyári István: Beauty & the Beast

Nyári István munkássága egy igencsak egyedülálló látványvilág nyomát hagyta az utóbbi évtizedek során a nemzetközi képzőművészet palettáján. A Budapesten és Londonban élő, Munkácsy-díjas művész egyéni kiállítása a NextArt Galériában legújabb alkotásait is bemutatja elsőként itthon, mindamellett, hogy festményein kívül más médiumban alkotott munkáira is hangsúlyt helyez.

Fotó forrása: NextArt Galéria

Nyári pop-szürrealizmusként azonosított stílusa egyszerre ötvözi a hiperrealizmus részletgazdagságát, a groteszk, néhol már bizarr kompozíciók játékosságával. A képein megjelenő futurisztikus alakok, műanyag retró játékok, és kavalkádos helyszínek mind az álomszerű vízió szerves részei, melyek görbe tükröt mutatnak az ember gyarlóságának és a fogyasztói társadalom mohóságának képére. Nyári felnyíló fantáziavilága kíméletlen hatással van a befogadóra, aki önmagát, mint egy hallucinációban találva, elemi kíváncsiságától hajtva pásztázza a műalkotásokat.

Fotó forrása: NextArt Galéria

„Beauty and the Beast” című kiállítása ezt az varázslatos világot jeleníti meg, amelyben a lehetetlen is megtörténik, a normalitás pedig teljesen kifordul önmagából. A kiállításon szereplő munkák dualitásában jelen van az idealizáló gyermeki naivitás, a nyers realitás sötét szélsőségeivel. A festményein azonban szembetűnik egy nagyon komoly melankolikus érzet is, amely a humor és az irónia mellett határozottan fellelhető a festékrétegek között. Minden megjelenített karakternek megvan a saját története ebben a végtelen dimenzióban, ahol a Szépség és a Szörnyeteg egy megélt pszichében egyesül és rivalizál.

Fotó forrása: NextArt Galéria

Nem könnyű elsőre átlátni a túlzsúfolt, ingergazdag kompozíciókon, ám, ha sikerül rálelnünk arra a nagyon őszinte és emberi szembesülésre amely az elmúlást, az értelmet és a lélek mélységeit veszi számba, akkor találunk igazán önmagunkra Nyári István alkotásaiban. Hiszen ezek a fogalmak mindenkihez szólnak, az már csak a befogadó önkritikáján múlik, hogy mennyire képes szembe nézni velük. Nyári művészetében ugyanolyan hangsúlyos a szándék, mint a reakció. A néző élménye határozza meg igazán a műalkotások eszményi súlyát. Hiszen a művész nem tesz mást, mint egy nagyon finoman megszerkesztett, hivatkozásokkal teli feladványt ad a kezünkbe, amiről eldönthetjük, hogy csupán elszórakozunk és megbotránkozunk rajta, vagy esetleg be is szállunk a játékba és megpróbáljuk megfejteni.

Nyári István Beauty & the Beast című kiállítás 2017. május 3-tól június 3-ig látogatható a NextArt Galériában (1054 Budapest, Aulich u. 4-6.).

Nyári nyitva tartás: K-P: 12-16 óráig, Sz.: 10-14 óráig
www.nextartgaleria.hu

Fotó forrása: NextArt Galéria

Forrás: NextArt Galéria