Papp Elek: Létek

Papp Elek fotóművész Létek című kiállításának megnyitója 2017. május 4-én, csütörtökön, 17.30 órakor az Örkény István Könyvesbolt Cultiris Galériájában (1137 Budapest, Szent István krt. 26.). A kiállítást Markovics Ferenc fotóművész nyitja meg.

Papp Elek (Nagykőrösön, 1965. augusztus 20-án született) fotográfus. 1986-ban diplomázott a Kandó Kálmán Villamosipari Műszaki Főiskolán mérnökként, majd 1989-ben műszaki tanárként és 1995-ben a Haynal Imre Egészségtudományi Egyetemen diplomás optometristaként.

“A klasszikus magyar fotósiskola hagyományainak nemcsak őrzője, hanem alkotó továbbfejlesztője és nemzetközileg elismert továbbvivője is. Perfekcionista, neki a jó nem elég jó, a tökéletességre törekszik! Minden alkotására jellemző a kitűnő komponálás a mérnöki precizitású, hibátlan technikai kivitelezéssel párosulva. Képeire leginkább az emberábrázolás jellemző. Emberközpontú művészet az övé, emberarcú nemcsak a figurális, hanem a tárgyat, tájat ábrázoló is. Minden alkotása alá odaírhatnánk: Ecce homo! Íme az ember! Törekvése, hitvallása nem csak művészi erény, humanista tett is. Nyitott szemmel jár a világban, lelki szemeivel is lát, megakad a szeme az emberen, az emberin, s a szem szívének tanácsa.” (Dr. Koltói Ádám)

2002 óta méretteti meg képeit zsűrizett hazai és nemzetközi kiállításokon.

Papp Elek: Beteg bárány – Fotó forrása: Kossuth Kiadó

Papp Elek az Amerikai Fotográfusok Szövetségének (PSA) tagja. Négy egymást követő évben, a 2012-es, 13-as, 14-es és 15-ös nemzetközi versenyek eredményei alapján hatszor lett világelső (1st in the World), a PSA világranglistáján a fekete-fehér nagyméretű papírképek és a fekete-fehér kisméretű papírképek kategóriájában. A fentiek mellett még másik három kategóriában az előkelő Top Ten-ben szerepel a Szövetség évenként megjelenő kiadványában a PSA Journal “Who is Who in Photography”-ban. A „Vihar után” című fotójáért 2014-ben a nagyméretű fekete-fehér képek kategóriában a PSA-tól kiérdemelte az Év képe díjat. Ez egyfajta „Primus inter pares“ elismerés, mivel az előző évben a nemzetközi versenyeken díjazott összes képet újból lezsűrizik, és így választják ki a legjobbat.

Hazánkban több mint száz díjat kapott. 2009-ben a HUNGART Alkotói Ösztöndíjasa, és 2007-ben Közép-Magyarország Regionális Príma Díjasa. A Magyar Fotóművészek Világszövetsége háromszor (2009, 2011 és 2013) “Az Év Fotóművésze” címmel tüntette ki, amivel kiérdemelte az “Örökös Fotóművész “címet is. A Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége ötször (2005, 2006, 2007, 2011 és 2015-ben) “Az Év Fotográfusa”címet adományozta neki, ezért kiérdemelte a “ MAFOSZ Örökös Fotóművésze” címet is.

Papp Elek: Cigányvajda – Fotó forrása: Kossuth Kiadó

Nemzetközi szalonokon eddig 65 országban szerepelt és több mint 1300 díjat nyert. A Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség (Fédération Internationale de l’Art Photographique – FIAP) az Excellence Gold FIAP után 2011-ben Papp Elek fotóművészt a „Művészek arcai” című sorozatáért a legmagasabb szintű szakmai, művészeti elismerésben részesítette a FIAP Mestere (Master FIAP – MFIAP) adományozásával. 2015-ben Excellence Platinum FIAP, 2016-ban Excellence FIAP Diamond 1 elismerést kapott.

Egyéni kiállítással Magyarországon kívül több brazil (Foto Arte), mexikói és kubai nagyvárosokban szerepelt. Képei hazai és külföldi múzeumokban, valamint magángyűjtőknél is megtalálhatók.

A tárlat 2017. június 17-ig látható.

Forrás: Kossuth Kiadó

 

 

 

,