„A lélek számvetése” – A Rendben élni c. monodráma Leé József hajléktalan költő verseiből az Átrium Film-Színház kávézójában

Szerző: Tóth Judit Nikoletta

Január közepén debütált a HoldonGolf Projekt keretében, Cortés Tuna Sebastián rendezésében egy rendhagyó monodráma az Átrium Film-Színház kávézójából átformált színházi térben.

Rendben élni © Dobai Attila – Fotó forrása: HoldonGolf Projekt

Az egy részben játszott, tanórányi hosszúságú előadás alkotóinak elsődleges célja ugyan az volt, hogy a néhány éve elhunyt, hajléktalan sorsra ítéltetett Leé József költő verseiből összeállított, Illésy Éva által megszemélyesített est amellett, hogy emléket állítson a szerzőnek, érzékenyítő hatásával közelebb is hozza a többségi társadalomhoz az otthontalanság problémakörét. De az előadást látva és megélve elmondható, hogy még ennél is többről lett szó. Ugyanis az alkotó Leé József gondolatiságának megidézése, a művész Illésy Éva közvetítésével egy nemtelen, kortalan, belső világával szembesülni képes, szorongó ember önvallomása lett. Az előadás kivitelezésénél, annak jelmez- és díszlettelenségével, és zenei összekötő részek kiegészítésével az alkotók megőrizték az elemi szintig visszabontott, vegytiszta lelkű embert, a mindenkori utca emberét, akiben a néző önmagára ismerhet, ha mer.

Rendben élni © Dobai Attila – Fotó forrása: HoldonGolf Projekt

Az előadás alapjául szolgáló szövegek a szerző születésének hatvanadik évfordulójára megjelent posztumusz verseskötetből, a Bánom is énből származnak. A Fedél Nélkül utcalap szerkesztője és terjesztője élete utolsó évtizedében, hajléktalan státuszban írta meg azokat a verseit is, amelyek ebben a kötetben helyet kaptak, amelyek kézzel fogható bizonyítékai annak, alkotójuk alapvető szükségleteinek hiánya ellenére sem legyintett a létezése, a létezésünk lényegi összetevőire.

Az autonóm térbe, közvetlenül a néző elé, mérnöki pontossággal felépített mozgássorozatok, az összerendezett szövegek által olyan saját személyes világba viszi – vagy legalább emlékezteti rá – a nézőt az előadás amelynek mindannyian birtokában vagyunk, csak nem szívesen nézünk szembe vele.

Rendben élni © Berecz Valter – Fotó forrása: HoldonGolf Projekt

És az, hogy ez a belső világ elvonatkoztatható a nagyvárosainkra jellemző „jelenségtől”, a hajléktalanságtól, tévedés. Leé József verseinek – amelyek a kötetben, és így a monodrámában is helyet kaptak – legfőbb értéke még ezen is túlmutat, hiszen a fedél nélkül maradt szerző traumáinak is mintha csak másodlagos forrása lenne fizikai otthontalansága ahhoz képest, ahogy a világban, embertársai között életszeretettel és igenléssel telve sokszor reménytelenül keresi környezetében lelki igényeinek forrását, amelyet az alkotásának fő folyamatába helyez.

Rendben élni © Berecz Valter – Fotó forrása: HoldonGolf Projekt

Az előadás úgy segíti hozzá a többségi társadalmat ahhoz, hogy levetkőzze általános előítéleteit a hajléktalan életmódban létezőkkel szemben, hogy közben észrevétlenül arra erősít rá, ezen embertársaink alapvetően a lakhatással kapcsolatos, nagyon látványos problémája mögött is sokszor érző, gondolkodó, a létezés értelmét kereső, annak határait feszegető emberek bújnak meg.

A Rendben élni című monodráma és az azt követő hajléktalan személyekkel történő beszélgetés május 23-án látható legközelebb az Átrium Film-Színházban.

A teljesség lehetetlensége nélkül néhány kiemelt sor és gondolat az előadásban elhangzott versekből:
„Nem tartozom ide, csak itt élek.”
„Visszatart a ráció, a megszokás, a félelem, a gravitáció.”
„Lehet így is, földhözragadtan élni…”
„Életem maga a megnyitott tér.”
„A lélek számvetése.”
„A káosz, itt belül.”
„Lesz még rosszabb az ébredés, ha jön egy őszinte pillanat.”
„Még most élek, most szeressetek.”
„A magam fajta fázni fog, de álmodik.”

Leé József Bánom is én című kötete megvásárolható az Írók Boltjában.

Rendben élni © Berecz Valter – Fotó forrása: HoldonGolf Projekt

Támogatási lehetőség:

A hagyományos jegyek mellett támogató jegy vásárlására is lehetőség van, melyek 5 000 és 10 000 Ft-os címletekben vásárolhatóak meg az Átrium Film-Színház jegypénztárában és a szervezes@atriumfilmszinhaz.hu e-mail címen keresztül. Az ezen jegyekből származó teljes bevételt a Menhely Alapítványnak (Fedél Nélkül kiadója) adományozzák.

 

,