Serse, avagy az istenek a fejünkre estek – Vizsga-előadás Hábetler András operaénekes humorral fűszerezett rendezésében

A Pannon Filharmonikusok tehetségtámogató programjának keretében közel egy évtizede koprodukcióban kerül bemutatásra a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának operaszakos hallgatóinak diploma-előadása. A produkció különlegessége, hogy az intézmény más képzésén résztvevő diákok szintén közreműködnek a darabban, így a jelmez, a díszlet, valamint a táncbetétek egyaránt a hallgatók színvonalas munkáját dicsérik.

A vizsga-előadások további specialitása, hogy a felkért rendezők a végzős diákok hangfajára szabva, a korosztály érdeklődéséhez és a kor igényeihez igazítva módosítják a műveket. Az idei évben Hábetler András humorral fűszerezett átiratában és rendezésében lesz hallható Händel Serse című operája, melyet május 3-án tekinthetik meg az érdeklődők a Kodály Központban. A produkciót még érdekesebbé téve a darab díszlete kivetítve jelenik majd meg a nézők előtt, melynek témája egy olyan film, amit Pécsett, a városban forgatva készítettek el az előadás szereplői. A rendhagyó megoldás igazán egyedivé varázsolja az estet, melynek karmestere a Magyar Állami Operaház főzeneigazgatója, Kocsár Balázs.

Hábetler András különösen kreatív módon, a barokk opera szövegkönyvét módosítva három új szereplőt – egy-egy görög istent – emel a történetbe, mellyel nem csupán a végzős hallgatók számához igazítva hoz létre új karaktereket, de a görög-perzsa csatát bemutató téma feszültségét is oldja a fiatal korosztály nyelvére lefordított, könnyen befogadható formában: a humor eszközével élve.

A vizsga-előadáson a nézők előtt a thermopülai csata történetének új változata elevenedik meg, melyben Zeusz látja, hogy a kicsi görög seregnek segítségre van szüksége a nagy perzsa sereg legyőzésében. Ennek érdekében az ellenség közé küldi a szerelem, a viszály és a háború isteneit, akik különféle viszályt szítva a perszák között a Thermopülai-szoroshoz csalják a sereget. A történet az az erő mozgatja, mellyel mind szembesülünk a hétköznapjainkban, hiszen valamennyien megtapasztaltuk már, hogy a legstabilabb kapcsolatot és egységet is könnyedén zilálják szét a vad, ösztönből feltörő érzelmek, táplálja azokat a harag vagy a szerelem.

Forrás: Pannon Filharmonikusok