Zene és színház mesterfokon – Művészeti crossover a Mozsár Műhelyben

2017. május 18-án a Mozsár Műhely egy izgalmas művészeti darabot állít színpadra, amely egyszerre koncert és színház. Olyan kiváló zenészek adják elő Csikós Attila Trió című színdarabját, mint Gazda Bence, Rohmann Ditta és Tallián Mariann. Kőváry Katalin rendezi az egyfelvonásos színművet, amelyben a zenei hangok a megformált karakterekből születnek, ugyanakkor a zene nem kerül háttérbe, sőt, megőrzi művészi függetlenségét.

Trió – Fotó forrása: KortársPr

Az előadást olyan kiváló zenészek tolmácsolásában élvezheti a közönség, mint Gazda Bence hegedűművész, a Budapest Klezmer Band hegedűse, aki a hűtlen Brúnót alakítja; Rohmann Ditta Junior Prima-díjas csellista a feleség, Juliette, szerepében lép színpadra; Annát, a másodhegedűst pedig Tallián Mariann színész-hegedűművész játssza.

Már a darab elején érzékelhető a szerelmi feszültség, ami az egész előadást végigkíséri. A hűtlen férj, Brúnó, aki számára a zene mindenek felett áll, valamint felesége és szeretője alkotják a zenei triót. Feloldhatja-e a zene az ebben a mikrokörnyezetben kialakult érzelmi mélységeket és magaslatokat? Valóban mindenek felett áll, lehet-e a szerelem maga a zene?

A darab három előadója végig jelen van a színpadi térben, azonban színházi értelemben nem minden jelenetben játszik. Ez a kettősség adja azt a lehetőséget, hogy a zenei kompozíció is további rétegekre bomoljon, vagyis színpadi értelemben külső és belső zenére, attól függően, hogy az adott hangszeres szereplő része-e a jelenetnek vagy sem.

A darab egyértelműen színházi megvalósításra íródott, viszont rengeteg pontos zenei utalással. Ahhoz, hogy az általam kutatott kiegyensúlyozott multidiszciplinaritást képes legyek megteremteni az előadással, szükséges a zenei réteg autonómiájának biztosítása. Szerencsére erre a szövegkönyv kiváló alkalmat is ad. A 9 jelenet dramaturgiája szinte zenei szerkesztésű szimmetriával bír.” – írja Gryllus Samu, zeneszerző.

A előadás május 18-án 19.30-tól látható a Mozsár Műhelyben.

www.mozsarmuhely.hu

Brúnó: Gazda Bence (hegedű)
Juliette: Rohmann Ditta (csello)
Anna: Tallián Mariann (hegedű)
Zene: Gryllus Samu
Díszlet-jelmez: Dőry Virág
Rendező: Kőváry Katalin

Forrás: KortársPr
,