Ünnepnap, festményekkel

Családtagok, barátok, művészkollégák mellett sok ismeretlen ismerős ünnepelte Sinkó Istvánt a születésnapján az Artézi Galériában. Mindannyian kaptak már valamit az alkotótól – publikációi, művészetpedagógiai tevékenysége vagy épp a festményei révén, amelyekből a galéria egy sokszínű válogatást is bemutatott.

Sinkó István – Fotó: Lőrincze Géza, forrás: Artézi Galéria

Sinkó István április 22-én született Budapesten. Hatvanhat évvel később a születésnapját egy kiállítás megnyitóján ünnepelte, ahol sajátos szerkezetű festményei pompáztak a falakon. A képek mindegyike a nagy tudatossággal szerkesztett vonalrendszerek és a kavargó színfoltokból kialakuló háttérképek ellentétére, egymást feltételező egyensúlyára épít. Mégis nagyon változatos anyagról van szó: méretében, de még inkább témáját tekintve széles skálán mozognak a kiállított darabok, amelyek között önarcképet, tájélményre építő és bibliai ihletésű festményt is találunk.

Fotó: Lőrincze Géza, forrás: Artézi Galéria

Sinkó István művészettel kapcsolatos tevékenysége a festményeihez hasonlóan nagy változatosságot mutat, bár a lényeg itt is ugyanaz: az adott keretek között a legtöbbet elérni, lehetőségeinkhez képest a legtöbbet kihozni magunkból. Pályája során szinte emberfeletti energiát fektetett például a művészeti nevelésébe – említhetnénk a Magyar Nemzeti Galériában működő Gyermek és Ifjúsági Képzőművészeti Műhely (GYIK) vezetőjeként, a Műcsarnok múzeumpedagógiai csoportjának szakmai irányítójaként, vagy épp a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola tanáraként végzett munkáját. Mindezek mellett rendszeresen publikált a legrangosabb hazai művészeti szaklapokban, és a zenélésre is jut ideje.

Fotó: Lőrincze Géza, forrás: Artézi Galéria

A kiállítás megnyitóján a festményekből ugyanaz az energia áradt, mint az alkotóból. A statikus, monokróm keretek és az örvénylő színek ellentéte olyan feszültséget gerjeszt, ami segít túljutni a holtpontokon és mozgásban tart. Talán ez Sinkó István titka, amelyet képei révén nekünk is továbbad.

Fotó: Lőrincze Géza, forrás: Artézi Galéria

A kiállítás május 11-ig látogatható az Artézi Galériában.

A kiállítás katalógusa:
http://artezi.hu/exhib/2017_sinko/Sinko.pdf

A kiállítás honlapja:
http://artezi.hu/exhib.php?exhibition=32

Forrás: Artézi Galéria