Láthatatlan – Tapintható kiállítás látóknak és látássérülteknek

Formabontó kiállítással jelentkezik a szegedi Móra Ferenc Múzeum: egy olyan tapintható tárlat nyílik a Kultúrpalotában, mely a látók és látássérültek számára is különleges élményt nyújt. Az elsötétített teremben különböző néprajzi tárgyakat érinthetnek meg a látogatók, valamint szaglásukat is próbára tehetik.

A „Láthatatlan – Elődeink tárgyai a sötétből” című kiállítást, mely a Szeged Első Lions Klub támogatásával jött létre, április 28-án, pénteken 17.30-kor nyitják meg.

Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Különleges kiállítás nyílik a szegedi Móra Ferenc Múzeumban: a 19. századi paraszti világot mutatják be tapintható néprajzi tárgyakon keresztül. A tárlat különlegességét nem csak az adja, hogy a tárgyak megérinthetőek, hanem ez is, hogy a látók letakart szemmel, többi érzékszervükre hagyatkozva járhatják körbe a kiállítóteret. A látássérültek és látók számára is audio narráció készült, mely segíti őket a tájékozódásban.

A tárlaton az 1800-as évek paraszti világának hétköznapjait és ünnepeit mutatják be a tárgyakon keresztül. Női és férfi viseletet, házimunkához, a gyermekek életéhez, a férfiak mindennapjaihoz, a nagy ünnepekhez kapcsolódó tárgyakat érinthet vagy szagolhat meg a közönség. Bizonyos tárgyak kapcsán pedig kisebb feladatok is várják a látogatókat a lesötétített teremben.

A „Láthatatlan – Elődeink tárgyai a sötétből” című kiállítás a Szeged Első Lions Klub támogatásának köszönhetően jött létre. A tárlat létrehozásának célja az, hogy egy egyedi kiállítást kínáljon a Móra-múzeum a vak és gyengénlátó vendégeinek, illetve cél az is, hogy a látók is megismerhessék ezt a különleges világot.

A kiállítást április 28-án, pénteken 17.30-kor nyitják meg a Móra Ferenc Múzeum dísztermében. A megnyitórendezvényt az SZTE ZMK Vonós Kamarazenekarának „Nyolc évszak” című hangversenye követi. A tárlat szeptember 30-ig várja az érdeklődőket, melyet a formabontó jelleg miatt 8-10 fős kis csoportokban, audio-narrációval kísérve lehet majd látogatni a Móra Ferenc Múzeumban.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum