Közösségi művészet civilekkel – Sajátszínház a Trafóban

szívHANG / Éljen soká Regina! – premier
JövőKÉP / Remake_Bodony –
premier
ELVESZETTEK: A HIÁNYZÓ PILLANAT
A SAJÁTSZÍNHÁZ MÓDSZEREI – beszélgetés és könyvbemutató
2017.04.28.
Trafó Kortárs Művészetek Háza

Színházi előadás roma civilekkel és Sárosdi Lillával az anyaságról, közösségi dokumentumfilm egy aprófalu jövőjéről, részvételi színházi előadás a menekültkérdésről és több közösségkutatás-módszertani könyv bemutatója. Április 28-án a Trafóban négy olyan projekt tetőzik, amelyek különböző részvételi kutatások során két borsodi és több baranyai településen zajlottak az utóbbi egy évben. Mit dokumentálnak egy aprófalu fantáziái a jövőről? Dokumentálhatók-e a kirekesztés hangjai? Mi a szerepe a dokumentálásnak a társadalmi témájú színházban? Ezeket a kérdéseket járják körül a programok.

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

SajátSzínház.org néven több civil alkotócsoport és független művész fogott össze, hogy aprófalvakban szervezzenek közösségi művészeti programokat helyi lakosok részvételével. Az alkotócsoport tagjai párhuzamosan dolgoztak a Borsod megyei Szomolyán és a baranyai Siklósbodonyban. A trafós pedagógiai és művészeti események bemutatják, miként működik és hogyan változtatható meg egyén és rendszer kapcsolata egy kistelepülésen.

Április 28-án két nagytermi programon és egy könyvbemutatón keresztül nyerhetünk betekintést a SajátSzinhaz.org társadalmi-művészeti projektekbe. Ezen kívül egy zártkörű részvételi színházi előadásra is sor kerül a házban.

Gyerekvállalás, kórházi szülés, terhességmegszakítás, meddősítés, anyai kompetenciák elvitatása – ezek azok a témák, amelyekről saját történeteiket mesélik el a dokumentumszínházi előadás, a SzívHANG szereplői. Ők 18 és 60 év közötti közmunkás roma nők, akik az átlagosnál fiatalabban léptek a felnőtt élet útjára, és azóta is minden nap küzdenek gyermekeik felneveléséért. A SzívHANG roma nők és intézmények találkozásán keresztül vizsgálja, mivel jár gyereket vállalni és felnevelni ma Magyarországon. A produkcióban két Borsod megyei falu, Szomolya és Sály lakosai és Sárosdi Lilla szerepelnek.

A másik nagytermi programban egy baranyai aprófalu lakóinak filmjét vetítjük le, egy képzőművészeti és egy filmes projekt eredményét. A siklósbodonyi és szavai fiatalok Katona Krisztával és a Murál Morállal közösségi falfestésben vettek részt, Csoszó Gabriella fotográfussal pedig életük történetét feldolgozó fényképeket készítettek, hogy elképzelhessék magukat 2030-ban.

Az itt készült munkák szolgáltak alapul annak a fikciós dokumentumfilmnek, amelyet Boross Martinnal és a STEREO Akttal készítettek. Fikciós, mert jövőbeli történeteket elevenít meg, dokumentumfilm, mert a filmkészítés folyamatát is rögzíti. Megmutatja, miként válnak színésszé, íróvá és rendezővé a fiatalok, miközben a happy endet keresik; hogyan küzdenek egymással és a körülményekkel; hogyan mérlegelik, hogy feladják-e, vagy vállalják-e önmagukat. A JövőKÉP / Remake_Bodony című film három történet egy esküvő napján, és egy negyedik, amelyik bemutatja, milyen lenne egy intézményekkel dúsított, ideális Siklósbodony.

A közösségi művészeti projektek hátterébe is betekinthet a közönség a Művészet-alapú részvételi kutatás módszerei című kötet bemutatóján. Ez a könyv azokat a módszereket taglalja, amelyekkel az előadások és a film készültek. A közönség megismerkedhet a digitális történetmesélés, a szociodráma, a fórumszínház és a fotóhang módszereivel. Emellett bemutatásra kerül a Színház és Pedagógia három újabb kötete, amelyek a Káva és a Parforum korábbi közös projektjeit dolgozzák fel. A 16.30-kor kezdődő kötetbemutatón a szerkesztőket Proics Lilla kritikus kérdezi a munkáról.

Ugyan zártkörű formában, de az esemény része a Káva és a Parforum részvételi színházi előadása is. Az Elveszettek: A hiányzó pillanatban a közönség bevonásával jön létre egy olyan előadás, amelynek témája mind a szereplők, mind a nézők számára aktuális. Az előadás szereplői olyan roma fiatalok, akiknek eleinte komoly nehézségeik támadtak a közoktatásban. A színház nyilvános terében az egyéni és közös cselekvés-elakadás-élményeiből kiindulva dolgozzák fel a bizalom és bizalmatlanság témáját, az aktivitás és a passzivitás társadalmi jelentéseit és Luc Boltanski Nuits című darabja alapján a menekült kérdés különböző aspektusait tárgyalják.

PROGRAM

13.00 ELVESZETTEK: A HIÁNYZÓ PILLANAT – részvételi színházi előadás, Káva – Parforum
Trafó Stúdió, 180 perc
zártkörű előadás

16.30 A SAJÁTSZÍNHÁZ MÓDSZEREI – beszélgetés és könyvbemutató
Trafóklub, 60 perc

18.00 SZÍVHANG / Éljen soká Regina! – premier
dokumentum-színházi előadás, Szomolyai Magyar Roma Egyesület – Parforum
Nagyterem, 60 perc

20.00 JÖVŐKÉP / Remake_Bodony – premier
performatív kiállítás és dokumentumfilm-bemutató, STEREO Akt – Parforum – Mural Morál – Csoszó Gabriella
Nagyterem, 90 perc

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza
, ,