Hatalmas sikerrel zárult a 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál

24 nap, 109 helyszín, 187 program – kivételes produkciók, telt házas előadások és koncertek, felejthetetlen pillanatok. Vasárnap a legendás Kodály-mű, a Háry János bemutatójával ért véget a három és fél héten át zajló 37. Budapesti Tavaszi Fesztivál. A gazdag fesztiválprogramot páratlan érdeklődés kísérte, a hazai és nemzetközi közönség Budapest legfontosabb előadóművészeti helyszínein, koncerttermeiben, színházaiban, kiállítótereiben, múzeumaiban és rendhagyó helyszíneken, utcán és köztereken is találkozhatott a fesztivál művészeivel, programjaival. 338 nap múlva, 2018. március 30-án kezdődik a 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál.

Akvárium Tavasz Terasz (c) Hrotkó Bálint, BTF

Az idei fesztivál színes programkínálatában komoly- és kortárs zene, opera, jazz, könnyű- és világzene, táncművészet, újcirkusz, színház és képzőművészet, design és divat is helyet kapott. A programokat a várakozásokat felülmúló érdeklődés kísérte, számos eseményre már a fesztivál kezdete előtt megvették a belépőket.

A fesztiválélményhez immár szervesen hozzátartozik, hogy számtalan produkció a Budapesti Tavaszi Fesztiválon látható először: 2017-ben a Magyar Állami Népi Együttesnek, a Recirquel Újcirkusz Társulatnak, a Magyar Nemzeti Táncegyüttesnek és Barta Dóra társulatának köszönhetően négy ősbemutatót ünnepelt a fesztivál, és hét magyarországi bemutatónak, valamint kilenc színházi premiernek örülhetett a hazai közönség. Az új produkciók zöme a bemutatót követően is műsoron marad.

A fesztivál három és fél hetében többek között olyan kiváló művészek és világsztárok látogattak Budapestre, mint Bertrand de Billy és a Lausanne-i Kamarazenekar, Pascal Rogé, Goran Bregovic, a Prágai Filharmónia Kórusa, Edward Clug rendező-koreográfus és a Maribori Szlovén Nemzeti Színház Balettegyüttese, de koncertet adott még Ivo Pogorelich,  Gyenyisz Macujev, a fesztiválon ünnepelte a húsvétot René Jacobs és az Akademie für Alte Musik Berlin, valamint a RIAS Kammerchor. Hatalmas várakozás övezte a világpremier után alig néhány héttel hazánkba érkező Just Call Me God – A diktátor utolsó beszéde című produkciót. A telt házas előadást a hazai művészeti szcéna legjobbjai követték a nézőtérről, John Malkovich és Kulka János színművész közös fotója bejárta a hazai sajtót és a közösségi médiát.

A kiegyezés évfordulójáról megemlékezve Liszt Koronázási miséjével állt színpadra az Osztrák–Magyar Haydn Filharmónia és a Bécsi Állami Opera Kórusa, az eseményen részt vett a kenti hercegné, a brit uralkodói család egyetlen magyar származású́ tagja férjével, a kenti herceggel. A pár nemcsak a koncertről és Bogányi Gergely zongorajátékáról beszélt lenyűgözve, de Zoób Kati különleges ruhakölteményeiről is. A kiegyezés kori divat motívumaiból inspirációt merítő kreációkat a Müpa tereiben egy rendhagyó divatbemutató keretében láthatták a koncertre érkezők.

Számtalan művész elismerően nyilatkozott a Budapesten töltött időszakról, kiemelve a közönség odaadását és figyelmét. A többszörös Grammy-díjas Snarky Puppy zenekar például a koncert után, a szokásoktól eltérően teljes létszámban dedikált. A dél-afrikai operaénekesnő, Pumeza Matshikiza áriakoncertje előtt mesélt hazai újságíróknak arról, hogy mennyire szeret magyar művészekkel együttműködni.

Háry János (c) Posztós János, BTF

Nánási Henrik, a Komische Oper Berlin főzeneigazgatója arról beszélt, milyen fontos számára, hogy a fesztivál keretében Budapesten állhat színpadra világszerte turnézó együttesével. Vittorio Storaro, a filmművészet élő legendája, a háromszoros Oscar-díjas operatőr pedig személyesen vezette körbe a sajtó képviselőit Writing with Light című fotókiállításának megnyitóján.

A meghosszabbított, három és fél hetes időtartam lehetővé tette, hogy több műfajban is különleges, „fesztivál a fesztiválban” élménnyel bővüljön az eseménysorozat: több mint tízezer ember látogatott el a Budapest Art Week programjaira, rengetegen voltak kíváncsiak a III. Fotóutca Fesztivál kiállításaira és workshopjaira, a Pont Fesztivál családi programjaira és rendhagyó koncertjeire, valamint a Mercedes-Benz Fashion Week Budapest bemutatóira. Számtalan ingyenes, izgalmas produkcióval találkozhattak a nézők a Budapest utcáin felállított hatalmas, piros BTF-kockákban, valamint az első ízben megvalósult Akvárium Tavasz Terasz ingyenes eseményein.

A hazai és a nemzetközi média is kiemelkedő figyelemmel kísérte a fesztivált, a kritikák és beszámolók pedig elismerően beszélnek a programok kiemelkedő minőségéről és a fesztivál egyedülálló hangulatáról. A Budapesti Tavaszi Fesztivál az elmúlt közel négy évtizedben Európa egyik legfontosabb összművészeti seregszemléjévé vált, olyan nagy presztízsű, elismert programsorozattá, amely a nemzetközi művészeti szcéna kiválóságait és a hazai kulturális élet legjobbjait emeli programjába. Mindez folytatódik a következő évben is, és a szervezők – a Müpa, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ és a Magyar Turisztikai Ügynökség – idén a fesztivál zárásával egy időben jelentik be a következő évi eseménysorozat  dátumát és első neveit.

A 38. Budapesti Tavaszi Fesztivál 2018. március 30-án indul és április 22-ig tart, és olyan világsztárokat hoz a magyar fővárosba, mint Rudolf Buchbinder és a City of Birmingham Symphony Orchestra; a kiváló zenekart Mirga Gražinytė-Tyla vezényli. A fesztivál vendégeként lép színpadra a világ egyik legfényesebb zongoracsillaga, a Grammy-díjas izraeli–amerikai művész, Yefim Bronfman és a Bécsi Filharmonikusok. Április 7-én és 8-án Ákos 50 címmel rendhagyó, ünnepi estre készül a Kossuth-díjas énekes és dalszerző, Kovács Ákos. 2018. április 19-én pedig először koncertezik hazánkban a zseniális francia koloratúrszoprán énekesnő, Natalie Dessay. A jegyvásárlás az elsőként bejelentett programokra a mai nappal indul a www.btf.hu weboldalon.

A kulturális tavasz 2018-ban is a Budapesti Tavaszi Fesztivállal kezdődik majd, a visszaszámlálás elindult.

Forrás: Budapesti Tavaszi Fesztivál