Kacsázókövek, amiket nem dobtam el – Pinczés József festőművész kiállítása

Április 27-én, csütörtökön 19:00 órakor nyílik meg Pinczés József festőművész önálló kiállítása a Várfok utcai Fest;tisztít Galériában. A kiállítást Hartay Csaba, költő, író nyitja meg.

Volt ott valami a képtárból. Hogy nem érinthető.
Hazavihetetlen. Oda pedig az otthon nem ér el.
Én hogyan látom őket, ők hogyan látnak engem.
És közöttük ott a higanyvonal. A hajó útja.

Hartay Csaba: Napfénytubus (részlet)

Fotó forrása: Fest;tisztít Galéria

László Melinda az Élet és Irodalom hasábjain ekképp fogalmazott Pinczés József művészetéről : „José Ortega y Gasset írja Velazquez-tanulmányában: esztétikai szempontból az a lényeges, hogy mindig a megjelenésnek ez az aktusa ismétlődik, a tárgy mindig a megjelenés, a létrejövés, a létesülés folyamatában van. Ez a teremtő attitűd jellemző Pinczés József képeire is. Szimbolikájának összetettsége inspirálja a nézőt, festőisége mellett pedig játékosságával, humorával fegyverezi le a látogatót.”

Pinczés József 2008-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán. Állított ki Pakiszánban, Bécsben és Münchenben. 2012-ben Unicredit alkotói ösztöndíjat, 2014-ben Unicredit Kis Alkotói Ösztöndíjat kapott. Tagja a Caffart, az Élesdi és a SENSARIA Képzőművészeti Egyesületnek. Legutóbb az óbudai Esernyős galériában állított ki Debreczeni Imrével közösen, Játék tér | Lakott végtelen címmel 2017-ben. Jelenleg Pesten él, lakásának pinceműtermében fest. Április 27-én nyíló önálló kiállítása 2017. május 25-ig tekinthető meg az operatőr-filmes producer páros: Szecsanov Martin és Csáky Attila közös kiállítóterében, a Fest;tisztít Galériában (Budapest, I. ker., Várfok utca 8.).

„Vannak olyan dolgok, amikre igazán csak a kép elkészültét követően döbbenek rá. A festést gyakran hasonlítom a nyomozáshoz. A festményeimmel ugyanis önmagamat vizsgálom, keresek valamit, így elképzelhető, hogy szinte visszaálmodom magam a gyerekkoromba. Régóta foglalkoztat az is, hogy lehetőleg olyan alternatív valóságot teremtsek a képeimen, ami nem létezik ugyan, de elképzelhető. Pontosan úgy, mintha álmodnék.” – Pinczés József

http://pinczesjozsef.com

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1668309133473522/