Líracsúcs címmel versfesztivál lesz a Könyvfesztiválon – Először kap Magyarországon önálló standot a költészet egy könyves rendezvényen

Miért van szükség verseskönyvekre az internetes megosztás korában, és kik írnak manapság verseket? Ez a témája a Líracsúcsnak, az első magyarországi költészeti stand programjának a 24. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon. A kortárs lírát népszerűsítő standot a Margó Irodalmi Fesztivál csapata és a Magvető közösen szervezi, a Millenárison a helyszínt a Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Egyesülése, a munkatársakat pedig a Líra Könyv biztosítja.

Peer Krisztián (c) Valuska Gábor – Fotó forrása: Líracsúcs Versfesztivál

A hosszú idő után friss kötettel jelentkező Peer Krisztiánt, illetve Varró Danit és Jónás Tamást is felléptető kortárs verses standon összesen huszonegy program lesz a Könyvfesztivál három napja alatt, az első, pénteken délután, egy rendhagyó Írókölcsönző: a Fiatal Írók Szövetségének iskolai programján a diákok a kreatív írást tanulhatják a kortárs irodalom és Arany János szövegeinek segítségével. Szombaton 15 órától az első kötet ideális idejét járják körbe a Független Mentorhálózat képviselői: Babiczky Tibor beszélgetőtársai Zilahi Anna, Ferencz Mónika és Láng Orsolya. A standon számos, friss kötettel jelentkező költővel, köztük Báthori Csabával, Acsai Rolanddal, Jónás Tamással, Bognár Péterrel, Hevesi Judittal, Turi Tímeával és Halasi Zoltánnal lesz beszélgetés, majd vasárnap a stand utolsó programja 17 órakor kezdődik Hány szólamú a kánon? címmel. A Jelenkor folyóirat kritikusok szavazatai alapján állította össze az elmúlt harminc év legjobb verseit és verseskönyveit, a Szegő János által vezetett beszélgetés arról szól, mit mutat meg, és mit takar el egy ilyen lista. A vendégek Kőrizs Imre és Visy Beatrix.

Varró Dániel (c) Valuska Gábor – Fotó forrása: Líracsúcs Versfesztivál

A hétvége mindkét napján délután lesz a fiatalabbakat megszólító verses program is: a Szív küldi keretében az InstaVerssel küldhetünk kortárs verses képeslapot. Az InstaVers válogatott verssorokat posztol egy saját képi rendszerben, belinkelve a teljes verset is, elősegítve annak elolvasását. A versszeretők a József Attila Kör szervezte Kincskeresésen találhatják meg a Könyvfesztivál területén elrejtett könyveket.

LÍRACSÚCS VERSFESZTIVÁL
A 24. Nemzetközi Könyvfesztiválon, 2017. április 21-23.
Szervező: Kultúrkombinát Kft., Magvető
Támogató: MKKE, Líra Könyv
Szakmai partnerek: Európa, Jelenkor Kiadó, Kalligram, L’Harmattan, Scolar, Tilos az Á, FISZ, Független Mentorhálózat, JAK, Szépírók Társasága, Bookline, Margó Irodalmi Fesztivál, InstaVers

TELJES PROGRAM

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1866789670256110/

Forrás: Líracsúcs Versfesztivál
,