Anna Pasternak: LARA – Zsivago doktor eltitkolt szerelme című könyvének bemutatója a Könyvfesztiválon

Olga Ivinszkaja, egy irodalmi újság szerkesztője 1946-ban ismerkedett meg Borisz Paszternakkal, akit akkor már jó ideje foglalkoztatott élete fő műve, a Zsivago doktor. A találkozásból nagyon hamar szerelem lett, és Olga rövidesen Paszternak mindennapjainak fontos, nélkülözhetetlen szereplőjévé vált. A lángra gyúló szerelem ellenére Paszternak nem akarta elhagyni feleségét, Zinajdát. Úgy őrlődött a két nő között, mint a regénybeli Zsivago doktor felesége és szeretője között. Embert próbáló, pokoli időkben éltek a XX. század Szovjetuniójában, és a rezsim őket sem kímélte – egy embertelen hatalom torz világában lehetséges csak, hogy Olgának pusztán a Paszternakhoz fűződő viszonya miatt a Gulag borzalmait is el kellett viselnie. A már addig is abszurd történet Olga szabadulása és a regény elkészülte után képtelen, krimibe illő események láncolatával folytatódott. A tébolyult világban Olga hűsége, kitartása, támogató szerelme egyetlen pillanatra sem ingott meg. Ha kellett, kéziratot gépelt, máskor kiadókkal tárgyalt, fordított Paszternak helyett, vagy pénzcsempészésben működött közre, hogy a hazájában némaságra ítélt szerző a külföldi jogdíjakból fenntarthassa magát. A Paszternak család által sokáig meg- és letagadott Olga Ivinszkajának állít emléket a kötet szerzője, Borisz Paszternak húgának unokája, aki Olgában nem a lenézett csábítót, hanem az odaadó és szenvedélyes, a szerelméért emberfeletti önfeláldozásra is kész nőt látja. Anna Paszternak könyve az Olga által annyira áhított elismerés és elfogadás őszinte, kései gesztusa, amit a történet egyik fontos és aktív szereplője, Olga Ivinszkaja lánya, Irina még megérhetett.

Részlet: „Dédnagybátyám szerelmi története annyira lenyűgözött, hogy szenvedélyes meggyőződésemmé vált, ha nincs Olga, a Zsivago doktor nemcsak nem jelenik meg, de el sem készül. Olga Ivanszkaja hatalmas árat fizetett azért, hogy szerette az ő „Borjáját”. Gyalogáldozat lett egy erősen politikai játszmában. Élete a szinte felfoghatatlan bátorság, hűség, szenvedés, tragédia, dráma és veszteség története.”

Szerző: Anna Pasternak Angliában élő író, újságíró. Borisz Paszternak író és költő húgának az unokája. Magyarul megjelent könyve: Diana elárult szerelme (1994).

A szerző, Anna Pasternak a Könyvfesztiválon, április 22-én három órakor mutatja be a könyvet a Millenáris Márai Sándor termében. Házigazda: Körössi P.  József, a Noran Libro Kiadó vezetője. A beszélgetés résztvevői: Borsi Éva, a könyv szerkesztője, és Nagy Mónika Zsuzsanna, fordító.

A szerző a bemutatót követően 16.00 órakor dedikálja a könyvet a Kossuth Kiadói Csoport standján (B21).

Facebook esemény: https://www.facebook.com/noranlibro/photos/rpp.328959703889556/1304824176303099/?type=3&theater

Cím: Lara
Alcím: Zsivago doktor eltitkolt szerelme
Eredeti cím: Lara. The Untold Love Story That Inspired Doctor Zhivago
Szerző: Anna Pasternak

Kiadó: Noran Libro Fordító: Nagy Mónika Zsuzsanna Szerkesztő: Borsi Éva Szöveggondozó: Papp Sándor Zsigmond Tördelő: Hollós János Oldalszám: 360 oldal Ár: 3800 Ft ISBN: 978-615-5667-44-2

Forrás: Kossuth Kiadói Csoport
,