Alkotóműhely és workshop a Baselitz-kiállításon

„Baselitz festményei festmények előállításáról szólnak; az előállítás folyamatáról. Alkotásai, egész életműve kísérlet a különböző határok feloldására.” (Bódi Kinga, a kiállítás kurátora)

Georg Baselitz alkotás közben ammerseei műtermében, 2008, Fotó © Benjamin Katz – Fotó forrása: Magyar Nemzeti Galéria

Április 1-jétől az egyik legismertebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz műveiből látható kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A kiállítás arra is fókuszál, hogy hogyan lehet a kiállításnézést összekötni az alkotófolyamat megtapasztalásával? Hogyan lehet a szemlélődő és alkotó emberek közötti határokat lebontani? A kiállítás koncepciójához szervesen illeszkedik egy alkotóműhely, ahol a látogatók eszközöket és útmutatást találnak, ahhoz, hogy kipróbáljanak néhány egyszerű technikát és szabadon alkossanak.

A műhelyben négy szombat délutáni alkalommal meghívott képzőművészek segítenek Baselitz művészetét gyakorlati szempontból is továbbgondolni. A workshopokra nyitott, a művészetek iránt érdeklődő, a hagyományos múzeumlátogatásnál többre vágyó résztvevőket várunk. Az inspiráló környezet, Baselitz műveinek hatása, az ezekről folyó beszélgetés, a szemlélődés és az alkotófolyamat összessége egy egészen különleges múzeumi élményt ígér.

Workshop időpontok:
április 22. Szabadsággyakorlat

Baselitz munkáiból inspirálódva, különböző technikák, anyagok felhasználásával készítjük el saját alkotásunkat. Azt a fajta felszabadító, gondtalan, könnyed gyermeki megközelítést „gyakoroljuk”, amelyre oly nagy szükségünk lenne a mindennapokban. Nem a „szép” vagy „jó” megoldásokra fókuszálunk, nincs megfelelés, csupán a felszabadító tevékenység izgalmas öröme van jelen alkotás közben.
A programot tartja: Zékány Dia képzőművész
http://zekanydia.blogspot.hu/p/artist-staement.html

Az áprilisi workshop a Budapest Art Weekkel közös program, amelyen elővételben vagy a múzeum pénztáraiban vásárolt karszalaggal lehet részt venni. Jegyinformáció és regisztráció: www.bpartweek.hu

május 6. „Herstellen” – Előállítás
„Festményei nem narratívak, nem leíróak, nem normatívak, nem interpretálnak, nem színpadiak, nem meditatívak, nem az értelemre hatóak. Festményei festmények előállításáról [herstellen] szólnak; az előállítás folyamatáról. Soha nem egy üzenetről.”
A programot tartja: Hollós Ádám képzőművész
http://www.varfok-galeria.hu/muveszek/hollos-adam

május 20. Baselitz remix (a személyes tapasztalat és a kollektív emlékezet)
A látogatókkal kapcsolódási pontokat keresünk Baselitz művei és saját történeteink között. A festmények motívum rendszeréből mindenki kiválasztja a hozzá leginkább közelálló elemet, amihez hozzáfűzi saját történetét, emlékeit. A projekt célja, hogy a látogatók a saját történeteik segítségével fogalmazzák meg a viszonyukat a kiállítótérben látható munkákhoz. A választás gesztusával közelebb kerülnek az adott műalkotáshoz; a két emlékezet, a művészé és a nézőé egy ponton összekapcsolódik, és egy kollektív módon elkészült műalkotásként marad fent.
A programot tartja: Ezer Ákos képzőművész
http://akosezer.tumblr.com/

június 10. Indulat
„Emlékszem, első látásra valahogy feldühített a látvány, nem is értettem, miért haragszom, eltartott egy darabig, amíg rájöttem, hogy a képből áradó harag ragadott magával.” Dragomán György így emlékszik vissza egy Baselitz festménnyel való találkozására. Ezen a workshopon a festmények által kiváltott indulatokat, érzelmeket igyekszünk közösen formába önteni.
A programot tartja: Beöthy Balázs képzőművész

Belépő a kiállításra és a workshopra:
Teljes árú: 2400 Ft
Kedvezményes: 1200 Ft azok számára, akik a kiállításokat díjtalanul vagy 50% kedvezménnyel látogathatják.
A workshopok minden alkalommal 15.00-18.00 óráig tartanak.
Maximális létszám alkalmanként 15 fő.
Találkozási pont: a program előtt az Információs pultnál.
Jegyek korlátozott számban kaphatók a www.jegymester.hu oldalon, illetve a múzeum jegypénztárában.

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria