Tájfestészet vibráló pop-art módra – Radák Eszter kiállítása a Virág Judit Galériában

Tárlatvezetéssel egybekötött finisszázzsal zárul Radák Eszter “Négy évszak, ha még egyáltalán van olyan…” című kiállítása április 21-én a Virág Judit Galériában. A festő – akinek ironikus, kendőzetlenül őszinte címadásai immár védjegyévé váltak – legújabb munkáin a színtan segítségével arra tesz kísérletet, hogy megmutassa, mennyire jellegzetesek Európa tájainak évszakos színakkordjai.

Fotó forrása: Virág Judit Galéria

“Négy évszak, ha még egyáltalán van olyan…” című kiállításán Radák Eszter az utóbbi két évben készült munkáit mutatja be. A képzőművész a szobafestészettől ezúttal a tájfestészet felé fordult, melyben a rá jellemző stílusjegyek összetéveszthetetlenül megjelennek. A tőle megszokott módon itt is játszik a különböző művészettörténeti iskolákkal, és egymással vegyíti a térábrázolás hagyományait. Minden kép egy kaland, melyeket olykor humoros, iróniával fűszerezett, olykor pedig kifejezetten elgondolkodtató címei hoznak közelebb a szemlélőkhöz.

Eszter már viszonylag korán kialakította saját stílusát, amit nagyon konzekvensen visz végig valamennyi munkáján. Vibráló, játékos, nagyon látványos és könnyen befogadható, de ez tudatos és végiggondolt koncepció része, ami csak tovább emeli képeinek értékét” – mondta Kelen Anna, a Virág Judit Galéria kurátora.

A Galéria 2007 óta képviseli Radák Esztert, aki generációjának egyik legsikeresebb festője. A művész 1995-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán intermédia, majd egy évvel később festő szakon. Ezt követően az ELTE esztétika szakán, majd a bécsi Képzőművészeti Egyetem mesterszakán is diplomát szerzett. 2000-től a Magyar Képzőművészeti Egyetem tanára, emellett számos helyen publikál művészettörténeti témákban.

Legújabb kiállításán az európai tájak gazdag színvilágát jeleníti meg, számos képen azt is bemutatva, hogyan igyekeznek az emberek belakni környezetüket és a természetet. A szobafestészet tehát lényegében kiköltözött a tájfestészetbe. A kiállítás április 21-én tárlatvezetéssel egybekötött finisszázzsal zárul, a képek április 22-ig ingyenesen megtekinthetők a Virág Judit Galériában.

Fotó forrása: Virág Judit Galéria

A Virág Judit Galériáról

A Virág Judit Galéria és Aukciósház fő profilja a XIX. és XX. századi kvalitásos magyar festmények és szecessziós Zsolnay kerámiák forgalmazása, bemutatása. Az aukciósházat 1997 májusában alapította két tulajdonosa, dr. Virág Judit művészettörténész és Törő István üzletember. 1998 óta évente háromszor rendeznek árveréseket a klasszikus magyar festészet kiemelkedő darabjaiból, valamint Zsolnay kerámiákból. Ők vezették be Magyarországon először a világszerte használt angolszász becsértékes rendszert, amelynek lényege, hogy az egyes tételek induló ára mellett a becsértékek is szerepelnek. A Virág Judit Galéria kultúrmissziós feladatokat is ellát, az ingyenesen látogatható kiállításokon heti több alkalommal díjmentes tárlatvezetésben is részesülnek a látogatók. A galéria munkatársai rendszeresen tartanak művészeti foglalkozásokat óvodáknak, iskoláknak, valamint előadásokat főiskolásoknak. Küldetésüknek tekintik a pályakezdő művészettörténészek támogatását is, ami főként közösen megvalósítható projektek formájában valósul meg.

http://viragjuditgaleria.hu

Forrás: Virág Judit Galéria