A Rendben élni című monodráma bemutatása

A HoldonGolf Projekt keretében létrejött társulás azzal a céllal állt össze, hogy hasonlóan gondolkodó színházi emberek közös munkájának eredményeképpen a nemrég elhunyt hajléktalan költő, Leé József (1956-2014) életének és munkásságának állítsanak méltó emléket, és egy társadalom-érzékenyítő előadás keretén belül kezdeményezzenek párbeszédet a hajléktalanságról.

Fotó: Dobai Attila – Fotó forrása: HoldonGolf Project

Az előadás alapját Leé József 2016. októberében kiadásra került „Bánom is én” című verseskötetben is megtalálható versei alkotják.

Részlet a címadó versből:

“Szerettem volna szépen, rendben élni.
Hiába volt –
a rend mindegyre elkerül.
A Földön élek, és nézzek bár az égre,
mióta? mért? – de jól eszembe vésve:
ott fent az űr.
Szép és hideg. Lélektelen,
a káosz vesz körül.”

A költő verseit Illésy Éva, fiatal, pályakezdő színésznő adja elő.

Fotó: Dobai Attila – Fotó forrása: HoldonGolf Project

Az ötven perces monodráma a szöveg és a fizikai színház kifejezési eszközeire egyaránt támaszkodik, kihasználva az ellentétet, amely az idős hajléktalan költő versei és a fiatal előadó testi valósága között feszül. A mozgás így a szöveggel azonos súlyú szerepet kap az előadásban, amelynek látványtervét a litván Barbora Guželytė készítette; az akusztikus egységet pedig a szintén litván Antanas Jasenka erre az előadásra írt elektronikus és akusztikus elemeket vegyítő zenéje teremti meg. A versekből, versrészletekből színpadi előadásra alkalmas szövegtestet Balázs Júlia dramaturg írta.

Az előadás alatt bepillantást nyerhetünk a hajléktalan költő történetébe, mely az otthon megélt magánytól ível az utca magányán át egészen a halálig.

Az előadásban kísérletet tesznek arra, hogy a nézőknek bepillantást engedjenek a hajléktalan-sors emberi oldalába, érthetővé és átélhetővé tegyék a félelmet, a kiszolgáltatottságot, a küzdeni akarást, amelyet ez az élethelyzet jelent.

Illésy Éva lénye zavart, káoszos, megfejthetetlen jelenséggé alakul át, ahogy Leé József verseit tolmácsolja.

Fotó: Berecz Valter – Fotó forrása: HoldonGolf Project

Az előadás zenéjében, látványvilágában és rendezői koncepciójában is a szabad képzettársításokra helyezi a hangsúlyt. Abban bíznak, hogy a nézők így kialakíthatják személyes, egyénenként változó viszonyukat a hajléktalansághoz, és megtalálják saját kapcsolódási pontjaikat a hajléktalanság problematikájához.

Az előadásnak szerves részét képezi egy azt követő beszélgetés hajléktalan emberekkel, melyet a Menhely Alapítvánnyal és a Fedél Nélkül lap szerkesztőivel közösen szerveznek. A beszélgetésben résztvevők maguk is alkotók, a Fedél Nélkül kiadványaiban jelennek meg verseik, emellett pedig többen rendszeres résztvevői, előadói a Menhely Alapítvány iskolákban szervezett eseményeinek. A beszélgetés során elmesélik saját élettörténeteiket, mindennapjaikat, azt, hogy hogyan látják a hajléktalanság kérdéskörét ma maguk a hajléktalanok, a nézők pedig kérdéseikkel, hozzászólásaikkal, felvetéseikkel aktív résztvevőivé válhatnak a hajléktalanságról szóló párbeszédnek. Reményeik szerint a beszélgetés tovább erősíti az előadás üzenetét és egyúttal el is indítja a párbeszédet a jelen lévők között.

Fotó: Berecz Valter – Fotó forrása: HoldonGolf Project

Bemutató: 2017. január 18.

Az előadás időtartama: kb. 50 perc + beszélgetés

A monodrámát előadja: Illésy Éva
Rendező: Cortés Sebastián
Dramaturg: Balázs Júlia
Látványtervező: Barbora Guželytė
Zeneszerző: Antanas Jasenka

Produkciós menedzser: Babus Dóra, Kovács Brigitta

A Rendben élni című monodráma április 29-én 20. 00 órakor és május 23-án 19.00 órakor lesz látható az Átrium Film-Színház Kávézójában.

A hagyományos jegyek mellett támogató jegy vásárlására is lehetőség van, melyek 5 000 és 10 000 Ft-os címletekben vásárolhatóak meg az Átrium Film-Színház jegypénztárában és a szervezes@atriumfilmszinhaz.hu e-mail címen keresztül. Az ezen jegyekből származó teljes bevételt a Menhely Alapítványnak (Fedél Nélkül kiadója) adományozzák.

Forrás: HoldonGolf Projekt
, ,