Adieu! – felejtsen el mindent, amit eddig a bohócokról gondolt

Április 18-án, a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében a Müpában mutatja be a Recirquel Újcirkusz Társulat legújabb – immár ötödik – egész estés előadását, az Adieu!-t. A komikus-akrobatikus újcirkusz duett valódi műfaji újdonságnak tekinthető Magyarországon. Az elmúlt évtizedekben itthon nem vittek színre hasonló, két bohóc karakterre építő produkciót, amelyet a történetmesélés, a kifinomult humor és színészi játék, valamint a díszletek gazdasága tesz igazi színházi élménnyé.

Adieu! – Fotó: Szigetvári Zsolt, MTI

A bohóc a középkor óta nemcsak a szórakoztatás, hanem a művészettörténet meghatározó karaktere is, az önmagát kereső, tépelődő művész önarcképe Shakespeare-től Modiglianin át Picassóig.  Bár manapság elsősorban cirkuszi szereplőként tekintünk rá, a bohóc figurájának eredete valójában nem a cirkuszhoz, hanem a reneszánsz színházművészethez, a commedia dell’arte-hoz köthető. A Recirquel legújabb előadásában a színházi bohóc kissé elfeledett, háttérbe szorult karakterének feltámasztására és szerepének újraértelmezésére tesz kísérletet, amelynek sikeréről Lakatos Leonetta és Pintér Áron komikus páros – a társulat többi produkciójának állandó főszereplői – gondoskodnak.

A Vági Bence művészeti vezető és Neil Fisher által rendezett Adieu!-ben nem a megszokott bohóc eszköztáré – piros orr és egyszerű szüzsék – a főszerep, hanem az intelligens, kifinomult humor és színészi játék, no meg a társulattól megszokott lenyűgöző trükkök állnak a középpontban. Sőt, valójában a hétköznapi ember, a néző az, aki megjelenik a színpadon, a maga esendőségével, hétköznapi érzelmeivel és keserédes emlékeivel.

Az Adieu! a múlt század ötvenes éveibe, egy házaspár lakásának falai közé kalauzolja a nézőt: a férfi meghalt a háborúban, magára maradt párja pedig belekeseredik abba, hogy elveszítette élete szerelmét. Megidézi férje szellemét, aki visszakíséri őt a múltba, a közös emlékeik közé, amelyek felvillantják, hogy milyen szép időket éltek meg együtt. Valóság-e a megidézett emlék, valóban úgy történtek a dolgok, mint ahogyan látjuk, vagy csak a fantázia szüleménye, önmagunknak gyártott megszépített mese? Az Adieu! varázslatos világában semmi sem lehetetlen: ahogy az emlékeink olykor szürreális módon kavarognak, úgy alakulnak át a századelejei polgári lakás megszokott kellékei szokatlan cirkuszi rekvizitumokká – a fürdőkád csónakká, a gigantikus csillár trapézzá változik, a gardróbszekrény mélye pedig különleges titkokat rejt…

A Recirquel három egész estés előadás (Cirkusz az Éjszakában, Meztelen Bohóc, és Párizs Éjjel), és egy cirkuszi balettmű (Non Solus) színre vitele után ismét egy műfaji újdonsággal rukkol elő. Az Adieu!-t már szinte hagyományteremtő módon a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében, a Müpa Fesztivál Színházában mutatja be a társulat.

Időpontok:
Budapesti Tavaszi Fesztivál
Müpa, Fesztivál Színház ؘ– 2017. április 18.. kedd 19:00
Müpa, Fesztivál Színház – 2017. április 19., szerda 19:00

További előadások:
Müpa, Fesztivál Színház – 2017. május 18., csütörtök, 19:00

https://www.mupa.hu/program/adieu-bemutato-2017-04-18_19-00-fesztivalszinhaz

A Recirquel Újcirkusz Társulatról

Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat négy egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig.

A Társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 300 előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte.

A magyar előadóművészeti életben az újcirkusz, mint új művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg. A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy új, és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást.

A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene. A sajátos kelet-európai cirkuszi műfaj zenei világát Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző alkotta meg. Az előadásokban továbbá nagy hangsúlyt kapnak a hazánkban még kevéssé ismert társművészeti ágak – a maszk és smink illetve a hajszobrászat alkotásai is.

További információ: www.recirquel.com, illetve videó a Társulatról:

Forrás: Recirquel Újcirkusz Társulat