Lantimosz és Loznyica is az Arany Pálmáért versenyeznek!

A Vertigo Média nagy örömmel jelenti be, hogy három filmjét is beválogatták az idei cannes-i programba. A görög Jorgosz Lantimosz (Egy szent szarvas meggyilkolása), és az ukrán Szergej Loznyica (A szelíd teremtés) egyaránt a jubileumi 70. cannes-i nagyjátékfilmes versenyprogramba kapott meghívást. A felvidéki Kristóf György Out című, magyar koprodukcióban készült elsőfilmje az Un Certain Regard versenyszekcióban szerepel.

Egy szent szarvas meggyilkolása – Fotó forrása: Vertigo Média

Ma délelőtt bejelentették a cannes-i versenyprogramot. A május 17-27-e között megrendezésre kerülő 70. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál nagyjátékfilmes versenyprogramjába meghívást kapott a görög Jorgosz Lantimosz és az ukrán Szergej Loznyica is. Mindketten visszatérő szereplői a cannes-i programnak, filmjeikkel számos díjat nyertek az évek során a francia fesztiválon.

Jorgosz Lantimosz A homár című filmjével két éve a zsűri díját nyerte el Cannes-ban és idén Oscar-díjra is jelölték a legjobb eredeti forgatókönyv kategóriában. Akkor és most, az Egy szent szarvas meggyilkolásában (Killing of a Sacred Dear) is Colin Farrell játssza a főszerepet, az Oscar-díjas Nicole Kidman, valamint Alicia Silverstone oldalán. A történet egy briliáns sebész és egy tinédzser furcsa kapcsolatát mutatja be, aki fokozatosan fészkeli be magát a sebész diszfunkcionális családjába. Az Egy szent szarvas meggyilkolása várhatóan ősszel kerül a magyar mozikba.

Az ukrán Szergej Loznyica Ködben című játékfilmje 2012-ben Cannes-ban szintén az Arany Pálmáért versenyzett és végül a nemzetközi filmkritikusok FIPRESCI-díját nyerte el. Loznyica azóta több politikus dokumentumfilmet készített, s most egy új nagyjátékfilmmel tért vissza a cannes-i versenybe. Dosztojevszkij 1876-os kisregényének, A szelíd teremtésnek (A Gentle Creature) a filmadaptációjában ezúttal is a bűn és bűnhődés témakörét járja körbe. A szelíd teremtés ősszel kerül a magyar mozikba.

A szelíd teremtés – Fotó forrása: Vertigo Média

Kristóf György első játékfilmje, a Filmalap támogatással készült Out a cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard versenyszekciójába kapott meghívást. Az Out egy ötvenen túli férfi kelet-európai utazásának és útkeresésének története abszurd humorral elmesélve. A szlovák-magyar-cseh-francia-lett koprodukció főszerepében Terhes Sándor látható, operatőre Pohárnok Gergely. A kassai születésű Kristóf György a miskolci egyetem hallgatója volt, majd a prágai FAMU-n végzett filmrendező szakon. Out című filmtervével 2015-ben részt vett a cannes-i filmfesztivál Atelier elnevezésű filmterv fejlesztő fórumán. Az Out a KMH Film koprodukciójában készült a Filmalap 44 millió forintos gyártási támogatásával, magyar koproducerei Pusztai Ferenc, Taschler Andrea és Lovas Nándor voltak. Az Out a Vertigo Média forgalmazásában június 15-től látható a magyar mozikban.

A Vertigo Média továbbra is elkötelezett híve az értéket képviselő, díjnyertes moziknak, többek között az elmúlt négy év három Arany Pálma-nyertes filmjét (Adéle élete 1-2. fejezet, Téli álom, Én, Daniel Blake), valamint az Arany Medve-nyertes Tűz a tengerent is forgalmazta, továbbá elhozta a magyar mozikba az idén a legjobb film Oscar-díját elnyert, és összesen három akadémiai elismeréssel kitüntetett Holdfényt.

Forrás: Vertigo Média