Visz major – avagy az Örkény Színház a Városmajorba költözik

Szerző: Sári Edina

A nézőtér és környékének korszerűsítése és teljes felújítása érdekében az Örkény Színház társulata az évad végéig (2017. május 24.) a Városmajori Szabadtéri Színpadra költözött.

Az eleinte április elsejei tréfának beillő búcsúzásra és költözésre meghívták a színház pártolói tagságát és a sajtó képviselőit, akiknek Mácsai Pál igazgatón kívül a kerület polgármestere, Vattamány Zsolt, ezen kívül Bagdy Gábor, a pénzügyekért felelős főpolgármester-helyettes és Bán Teodóra, a Szabadtér Színház vezetője – aki felajánlotta a játszóhelyét az Örkény Színháznak – mesélték el a felújítási projekt minden kulisszatitkát.

Mácsai Pál – Fotó: Kővári Edina

A nézőtér felújításával helyreállítják az eredeti alaprajz alapján tervezett épületet, új világítási karzatot építenek, hangterelő felületekkel javítanak az akusztikán, hogy a karzat alatt ülők is jól hallhassák a színpadon elhangzottakat. A széksorok közötti távolságot is növelik, amelynek kicsik és nagyok egyaránt örülnek. A nagyok azért, mert kényelmesen elférnek, a kicsik derekát pedig nem rugdossák tovább a fészkelődő nagyok.

Vincze Krisztián építésztervező a színházépület fizikai akadálymentesítésével kapcsolatban elmondta, hogy:  „A teljes akadálymentesítésre jelen beruházás keretein belül nem tud sor kerülni. Ennek oka egyrészt az épület geometriája, másrészt a beruházás célzott volta, de mindezek ellenére elindultunk egy úton, ami reményeink szerint a teljes akadálymentes kialakításhoz vezet majd.Terveink szerint ennek első lépcsőjeként a nézőtéri szinten kialakításra kerül egy akadálymentes wc-mosdó. Így a mozgásukban korlátozottak a szünetekben ezt már tudják használni. A nézőtérre való feljutást viszont – mint eddig is – a műszak segítségével tudjuk megoldani. Az akadálymentesítés következő lépcsője lenne a belső udvarban kialakított akadálymentes felvonó kialakítása. Ezt szeretnénk összekötni az udvar szintje és a hozzá képest szintben süllyesztett előcsarnok közötti lépcsőre felszerelt lépcsőjáró beépítésével. Így a mozgásukban korlátozottak az épület udvari bejárati szintjét, a nézőtéri szintet az akadálymentes mosdóval, valamint az előcsarnok szintjét a büfével, meg tudják közelíteni. Ettől függetlenül várjuk a mozgásukban korlátozott nézőinket a felújított színházban is. A műszak támogatásával a bejutást biztosítjuk, a mosdó pedig már készen lesz” – mondta el érdeklődésünkre Vincze Krisztián építésztervező és Fülöp Krisztina belsőépítész, a felújítási projekt terveinek bemutatásakor.

Mácsai Pál azt is elmondta, hogy mivel szinte az egész repertoárt átvitték, ezért sok színház megirigyelte a felújítás alatti zavarmentes játéklehetőséget biztosító költözést, de amikor megmondta, mennyibe került az, hogy a közönségüket jól tartsák a visszaköltözésig, akkor az összeg hallatán lelohadt a kezdeti lelkesedés.

Az Örkény Színház a városmajori ideiglenes elhelyezést saját forrásból oldotta meg, és a nézőket egy az egyben ugyanaz a színpadkép fogadja majd, amit a Madách téren már megszoktak, köszönhetően a műszaki gárda munkatársainak, akik a színészeknek is akartak kedveskedni a megszokott játéktér létrehozásával.

A Városmajorba költözik a Bernhardi-ügy, az Anyám tyúkja (1 és 2), Az ügynök halála, az Azt meséld el, Pista!, a Csoda és Kósza, a Három nővér, a József és testvérei, a Liliomfi, a Macskajáték, a Mesél a bécsi erdő, a Tartuffe és a Tóték előadása.

Az Asbóth utcai Stúdióban fogják játszani a Diggerdrájver, az Emlékezés a régi szép időkre, a Kripli Mari, A Dohány utcai seriff és a Hit, szeretet, remény című, áprilisban bemutatásra kerülő darabokat. Április elejétől a következő évadig szünetel az Apátlanok, a Hamlet, A Sötétben Látó Tündér, A vihar és a Két néni, ha megindul előadása.

A verőfényes, tavaszi délutánon a színház félhomályába burkolt pártolók és újságírók most megtapasztalhatják, hogy a színészek a legcsalogatóbb napsütésben is feketére festett falak között, mesterséges megvilágításban fáradoznak nem létező emberek nem létező sorsának bemutatásán, szép és értékes gondolatok közvetítésén és megmutatásán” – viccelődött Mácsai Pál, hogy azután mindezek ellentételezésére meghívhassa az egybegyűlteket, hogy egy közös kirándulás keretében együtt tekintsék meg az új játszóhelyet a Városmajorban.

Három békávé busz indult szubjektív városélmény-hallgatással egybekötve a Madách tértől.

Az elsőn Mácsai Pál igazgató, a másodikon Bíró Kriszta színművésznő, a harmadikon Csuja Imre színművész által elmeséltek alapján tekintett a fővárosra más szemmel a nagyérdemű utazóközönség.