KÉPTÁRI TÖRTÉNETEK 2007: Parafrázisok a Magyar Nemzeti Galéria alkotásaira 2.0 – Irodalmi pályázat középiskolásoknak

A nagy érdeklődésre való tekintettel a Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria ismét irodalmi pályázatot hirdet középiskolás diákok számára szépirodalmi írásművek elkészítésére, amelyek ihletadó forrása a Magyar Nemzeti Galéria 10 műalkotása. A pályázatra nem műelemzéseket várnak, hanem kreatív fogalmazásokat, irodalmi parafrázisokat, amelyek a kiválasztott alkotásra rezonálnak.

Az intézmény tavaly indította útjára hagyományteremtő szándékkal irodalmi pályázatát, a felhívásra több mint 220 pályamű érkezett szerte az országból, illetve határainkon túlról is. Tavaly a zsűri az első válogatás után a pályázat weboldalán 116 alkotást bocsátott közönségszavazásra, ezek közül került ki a négy nyertes mű, illetve több mint 20 írást a kiállítótérben is bemutattak, az eredeti műalkotás mellett.

Pályázni a középiskolás diákok tudnak 1500‒3000 karakternyi hosszúságú szépirodalmi írásokkal; egy intézményből vagy osztályból többen is jelentkezhetnek, határon túli diákok jelentkezését is várjuk. A beküldési határidő 2017. május 2-a, az eredményhirdetésre június 24-én, a Múzeumok Éjszakáján kerül sor a Magyar Nemzeti Galériában.

Az idei pályázatban többek között Ferenczy Károly, Derkovits Gyula, Fényes Adolf illetve Munkácsy Mihály művei is szerepelnek.

A 2017-es pályázat részletei, választható művek és jelentkezés: http://keptaritortenetek.mng.hu

(A weboldalon a tavalyi írások is elolvashatóak.)

A 2017-es zsűri tagjai:
Bellák Gábor művészettörténész (MNG), Fenyő D. György középiskolai tanár, irodalomtörténész, Halász Rita művészettörténész (MNG), Kemény Zsófi slammer, költő, író, Schlett Anna kommunikációs főosztályvezető (MNG)

Díjazás

A legjobb írásokat kiállítjuk az adott műalkotás mellett a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításában, illetve publikáljuk a múzeum honlapján/facebook oldalán.

1. helyezett: 100.000 forint OTP Junior kártyán az OTP Bank felajánlásában
2. helyezett: 1 db LG Micro Audio CM1560 hifi az LG Electronics felajánlásában
3. helyezett: 1 db éves családi belépő a Magyar Nemzeti Galéria kiállításaira

Közönségdíj: Családi belépő a Textúra 2017 őszi előadására

A pályázatban szereplő műalkotások:
Ferenczy Károly: Kavicsot dobáló kisfiú, 1890
Peske Géza: Nyaralón, 1890
Jendrassik Jenő: Nyomor, 1896
Halmi Artúr: Vizsga után, 1890
Fényes Adolf: Testvérek, 1906
Brodszky Sándor: Kilátás a Balatonra, 1870
Munkácsy Mihály: Az agár, 1882
Derkovits Gyula: Halárus, 1930
Kocsis Imre: Szanálás, 1974-76
Konecsni György: Maszkok, 1960-65

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria
,