A STÍLUSOS VIDÉKI ÉTTERMISÉG BEMUTATJA: HÚ!SVÉT+SWEET, avagy húsvéti kulináris kalandozás Palkonyán stílusos vidéki éttermek és vidéki cukrászműhelyek közreműködésével 2016. április 22-23-án

Immár hagyományosan a Hú!SVÉT+SWEET nevű rendezvénnyel startol el a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) 2017-es éve az ünnepet követő hétvégén (április 22-23). Az esemény házigazdája, a Villányi borvidék közkedvelt gasztronómiai színfoltja, a lakásétteremként és gasztroműhelyként működő PalKonyha.

SVÉT 2016 – Fotó forrása: SVÉT

A minifesztivál idén is tematikus lesz, de ezúttal nem alapanyagok köré épül a koncepció. A szombat a vidéki éttermek napja, mely 9.30-kor egy falusi SVÉT-asztalos közösségi reggelivel indul. Ennek célja a helyi, házi készítésű különlegességek népszerűsítése, továbbá, hogy rámutasson a reggeli étkezés fontosságára.

SVÉT 2016 – Fotó forrása: SVÉT

SVÉT 2016 – Fotó forrása: SVÉT

Déltől indul a Gasztropódium, izgalmas szellemi táplálékkal, azaz beszélgetésekkel gasztro, illetve boros témákban. 12.00-kor nyitnak a hagyományosan felújított paraszt porták, ahol a SVÉT-tagok és meghívott vendégéttermek a saját környékükre jellemző húsvéti és vidéki ízekkel készülnek egészen az esti órákig, idén tehát már a vacsora is megoldható lesz helyben. A nap zárásaként megnyitjuk a Babka pop-up bárt, ahol helyi borokkal, színes koktélokkal, DJ-vel és fényfestéssel készülünk.

Vasárnap is lesz reggeli, de immár párbajjal megspékelve, ahol neves női gasztrobloggerek zsűrizésével a Babka Budapest és a PalKonyha mérkőzik meg, hogy kiderüljön vajon vidéken, vagy a fővárosban jobb-e a reggeli (regisztráció szükséges: svet.hu).

SVÉT 2016 – Fotó forrása: SVÉT

SVÉT 2016 – Fotó forrása: SVÉT

Déltől a vidéki cukrászműhelyeké a főszerep, de aggodalomra semmi ok, mert a falubéli porták felkeresésével a bevitt kalóriák legyalogolhatók, ezzel együtt a tündéri baranyai mintafalu, Palkonya is megismerhető.

A hétvégén a gyerekek sem unatkoznak majd. Lesz nyitott gazdaság és gyerekparkoló, ahol nyuszi, boci, bari, pipi és a többiek tartanak fogadó órát. A helyszínnel szemben autentikus fa játszótér, illetve kézműves foglalkozások várják a családokat.

SVÉT 2016 – Fotó forrása: SVÉT

SVÉT 2016 – Fotó forrása: SVÉT

A szombati nap helyszínei és éttermei:

 1. Mokos Pincészet –Jankovich Kúria (Rácalmás)
 2. Német és Németh Pincészet –Kistücsök Étterem (Balatonszemes)
 3. Blázsovics Pince –Spaletta (Kecskemét)
 4. Haraszti Családi Pincészet –Chianti Étterem (Veszprém), Baricska Csárda (Balatonfüred)
 5. Hárságyi Pincészet, Borvirág Vendégház –VIATOR Apátsági Étterem és Bor-Bár (Pannonhalma)
 6. Cifra Udvar –Bonne Chance (Bázakerettye)
 7. Parázs Vendégház –Pannónia Gasztrohajó (Duna), Walter Vendéglő (Perbál)
 8. Faluház –Bistro Sparhelt (Balatonfüred)
 9. Közösségi Herbárium –Paletta (Keszthely)
 10. Nóra Porta –Mandula Étterem és Bor-Bár (Villány)
 11. PalKonyha – SVÉT GASZTRO PÓDIUM –Dűlő Étterem (Miskolc), Babka (Budapest), Anyukám mondta (Encs) és exkluzív meglepetés vendégek
 12. Suta Pince – Malackrumpli Real Farm Food (Balatonfüred)
 13. Nagypál Nyitott Gazdaság – helló nyuszi, bari, pipi, boci, gyermek programok
 14. A SWEET vasárnapi cukrászműhelyei és helyszínei:
 1. Haraszti Családi Pincészet –Jókai Cukrászda (Pécs) 
 2. Hárságyi Pincészet, Borvirág Vendégház –Pausa Apátsági Kávéház (Pannonhalma)
 3. Faluház –Pataki Cukrászda (Érd)
 4. Nóra Porta –Villa Gréta (Siófok)
 5. PalKonyha –Yokka desszertműhely (Pécs)Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda (Sopron) valamint további meglepetés vendégek

SVÉT 2016 – Fotó forrása: SVÉT

HÚ!SVÉT+SWEET KISOKOS:
Dátum: 2017. Április 22-23. (húsvét utáni hétvége)
Helyszín: Palkonya, Baranya megye, Villányi borvidék
Házigazda: Palkonyha falusi lakásétterem és a Cuki Sütiműhely
Fizetőeszköz: paypass-os bankkártyával, vagy a helyszínen megvásárolható fesztiválkártyákkal.
Szállás: Palkonyán és a Villányi borvidéken

Mindig friss hírek: http://www.svet.hu/egyeb-hirek/2017/01/husvethusweet-palkonyan/, www.facebook.com/stilusos

A Stílusos Vidéki Éttermiség mozgalomról

Több kiváló étterem összefogásával a Szentendrei-szigeten található Rosinante Szállodában 2012 februárjában jött létre az első gasztrorandevú, amely közel hozta egymáshoz a műértő közönséget és az akkor még csak 8 innovatív vidéki konyhát vezető séfet. A jelenleg 16 vidéki étterem közös nevezője a minőségi konyha és a szívből jövő vendéglátás. A cél mindezek népszerűsítése évi több rendezvény keretén belül azzal a nem titkolt szándékkal, hogy az ínyenc utazók fókuszába új, kevéssé ismert kulináris desztinációk kerüljenek.

Forrás: Stílusos Vidéki Éttermiség