Zsidó Művészeti Napok 2017

A Zsidó Művészeti Napok 2017-ben is folytatódik, amelynek elsődleges célja a zsidó kultúra népszerűsítése és a tolerancia erősítése a művészetek által.

ÖSSZMŰVÉSZETI ZSONGÁS

Idén, május 6-14. között zajlik az összművészeti rendezvényünk olyan multikulturális programokkal, amelyek híven viszik tovább a zsidó hagyományokat és karolják föl e témakörben a modern, a kortárs művészeteket. Mindez olyan helyszíneken, amelyek tükrözik a programsorozat nyitottságát és sokféleségét, ismertek a nagyközönség számára, és alkalmasak a produkciók fogadására – Budapest Kongresszusi Központ, MOMKULT, Uránia Nemzeti Filmszínház,  BMC,  BJC,  Columbus Hajó, Bálint Ház, Bethlen Téri Színház -, valamint  a vallási helyszínként ismert Frankel Leó utcai zsinagóga is újra koncertteremmé alakul a Zsidó Művészeti Napokon.   Idén is helyünk van a lazább atmoszférájú városi találkozási pontokon, a nagy népszerűségnek örvendő Erzsébetváros-i kultúrterekben,  pl. a Mazel Tov, a Dohány utcában az irodalombarátok számára is egészen új Magvető Café, az Izraeli Kulturális Intézet, vagy a Duna-parti  PONTOON, amelyek a programjaink részeseivé válnak, meghódítva így a belföldi és külföldi közönséget is.

A Zsidó Művészeti Napokat a művészeti ágak sokszínűsége jellemzi, egyedi magas színvonalú produkciók és neves előadók részvételével. Felkért művészeink örömmel vesznek részt a programjainkban, mint pl.  Izraelből  Yaniv Avraham, Guy Shomroni táncművészek, az I. Mendelssohn Nemzetközi  Karmester Verseny győztese, Anton Shaburov, a francia Ensemble Voix Etouffées,    és számos hazai kiváló művész, illetve formáció, mint pl. a Budapest Bár, a Budapest Klezmer Band, az Óbudai Danubia Zenekar a Miskolci Balett társulata, a tHUNder Duo, Alföldi Róbert,  Dés László, Závada Pál, Udvaros Dorottya, Hegedűs D. Géza,  Szőke Nikoletta, Csordás Klára, Nógrádi Gergely, László Boldizsár, Szűcs Gabi, Kováts Kriszta, Nyáry Krisztián, Náray Erika, Székhelyi József, Kollár-Klemencz László, Grecsó Krisztián, Schell Judit, László Boldizsár, Hábetler András, Bácskai Juli, Szirtes Edina Mókus, Jordán Adél, Ónodi Eszter, Keresztes Tamás…

Az előadások többsége olyan  bemutatók sora, amelyek tematikába illeszkedők, és egyedi felállásban készülnek. Olyan művészek dolgoznak együtt a produkciókban, akiknek régi vágyuk volt a közös munka, de eddig nem volt erre alkalmuk. Ilyen találkozásnak lehetnek tanúi a Shoo Shoo Baby, a Shalom Mr. Berlin, a Mendelssohn utazásai, A Nő illata, a PszichOpera, a Pesti Éjszakák, a Szeretsz még?, az Ölelő koncert, a DART Társulat és az ex-Batsheva Tánctársulat tagjainak (Izrael) estje,  amelyek mindegyike izgalmas élmény lehet a közönség számára, egyben  jó kísérlet és kivételes lehetőség a fellépőknek is.

A Zsidó Művészeti Napok programjaira a korábbi közönségünk mellett azokat a fiatalokat és külföldi turistákat is várjuk, akik a zsidó kultúra rajongóivá válhatnak, mert hisszük, hogy a művészeti produkciók a hagyományaink tovább élését segítik, amely része a magyar, az európai és az egyetemes kultúrának.

A március 30-i sajtótájékoztatón a Zsidó Művészeti Napok igazgatója, Dr. Vadas Vera köszöntőjében kiemelte, hogy a rendezvénysorozat évente egyszer ugyan fesztivál jelleget ölt, mivel májusban nyolc napon át, napi több produkció kerül bemutatásra, több helyszínen, még sem fesztiválként működünk, mert évközben is számos programot szervezünk. Beszédében arra is kitért, hogy a Zsidó Művészeti Napok elnevezés becenevet is kapott, amelyet szeretnénk bevezetni, és kérte a sajtó képviselőit, valamint a művészeket és a közönséget, hogy bátran használják a rövidített ZSIMÜ nevet.

A tájékoztatón a jelen lévő művészek örömmel osztották meg az újságírókkal saját produkciójuk lényegét, illetve a műsor ötletétől a megvalósulásig vezető út néhány momentumát:

Ács Péter, az Óbudai Danubia Zenekar igazgatója, és David Chiccetti, a Studio Musica Hungary igazgatója, mint koprodukciós partner,
Bácskai Juli, a Pszichoszínház alapítója
Dés László – zenész, zeneszerző és Závada Pál – író,
Farkas Róbert, a Budapest Bár vezetője,
Grecsó Krisztián – író és Kollár Klemencz László –  zenész,
Szűcs Gabi – énekes és Hegedűs D. Géza – színművész,
Horváth Kornél – ütőhangszeres művész,
Jávori Ferenc Fegya, a Budapest Klezmer Band vezetője,
Kováts Kriszta – színművész, énekes és  Fábri Péter – író,
Náray Erika – színész, énekes,
Nógrádi Gergely – főkántor, operaénekes,
Schell Judit – színművész,
Szirtes Edina Mókus – zenész,
Szőke Nikoletta és Takács Nikolas énekesek,
Ullmann Mónika – színművész
Székhelyi József – színművész
Nagy Emese – táncművész, DART Társulat

A ZSIMÜ a saját produkciói mellett idén néhány „külsős” program ajánlását is felvállalta. Olyan művészeti produkciókat, amelyek beleillenek a ZSIMÜ tematikájába,  mint pl. A Polgár lányok c. dokumentumfilm bemutatója, amelynek rendezője: Yossi Aviram (Izrael).

A jó hangulatú sajtóeseményt megtisztelte jelenlétével Izrael Állam magyarországi nagykövete, Yossi Amrani, aki méltatta a Zsidó Művészeti Napok misszióját, mert rendkívül fontosnak tartja az országok és népek közötti párbeszédet, egymás kultúrájának megismerését, és a ZSIMÜ ezt a hidat építi és fejleszti a művészetek által.

Vattamány Zsolt, Erzsébetváros polgármestere hangsúlyozta, hogy Erzsébetváros történelme és jelene, szorosan összefonódik a zsidósággal, ezért az önkormányzat már az első évben támogatta a Zsidó Művészeti Napok megvalósulását, amely a művészeti események sorában kimagasló színvonalú.

A Zsidó Művészeti Napok együttműködő partnere az Izraeli Nagykövetség és az Izraeli Kulturális Intézet

A 2017. május 6-14. között látható programokról részletes információ:

www.zsidomuveszetinapok.hu

Forrás: Zsidó Művészeti Napok