Tradicionális formák kortárs divatüzenete – KATTI ZOÓB FASHION SHOW a Tavaszi Fesztivál kifutóján

Az ámulatba ejtő bemutatón az előkelő viseletektől a mindennapok divatos alapdarabjaiig minden alkalom viseletei főszerepben, izgalmas összeállításokban tündökölhettek. Az inspirációt Andrássy Gyula gróf, Ferenc József és Erzsébet királyné viseletei jelentették Zoób Kati számára. A tradicionális öltözékek díszítőelemei geometrikus formákká tisztultak a katonai sikket megtestesítő kabátokon és bőrdzsekiken. Korabeli bélyegek köszöntek vissza modern nyomatokként a kötött pulóvereken és pólókon, a Divatházhoz ugyanis partnerként csatlakozott a Bélyegmúzeum, és a Magyar Posta engedélyével lehetővé tette számára, hogy felhasználja a Ferenc József arcképével ellátott, 150 éves bélyeget, amelyből a tervező inspirációja származik. A nyomatok, feliratok mellett a finom művű hímzések is meghatározó díszítőelemmé váltak, például egy hófehér, hátán arany címerrel díszített farmerkabáton, vagy a Divatház jelképével, a hatalmas Art Deco rózsa hímzéssel ellátott bomber dzsekin.

Andrássy Gyula ikonikus díszmagyarjának mai változatán a zsinórkötésből Zoób Kati a vízszintes csíkozottságot tartotta meg, ezt a formát vitte végig a különféle kabátokon, köztük a kollekció egy jellegzetes darabján, egy karcsúsított, kortárs eleganciájú, fekete bőrdzsekin. Egy finom organza blúz is jól példázza a kortárs koncepciót: ebben a zsinórhímzés emlékét egy keresztcsíkos betét idézi fel. Ferenc József viseleteinek katonai hangulata is meghatározza a sokarcú kollekciót: olyan határozott, modern nőiességet megtestesítő darabokon is visszaköszön, mint a katonai zöldet autentikus piros szegéllyel párosító, duplasoros gombolású, ujjatlan selyemruha. A császári viselet törtfehérjének, izzó vörösének és aranyának pompája új és rendhagyó értelmezést kapott, stílusos nőiességgé változott.

A korabeli érdemrendek, a csillag és kereszt forma ruhadíszek és övcsatok formájában születtek újjá – az aktuális nemzetközi divatban is kedvelt a rendszalagos nadrágok meghatározó elemmé váltak. Újraéledtek a tiszti zubbonyok, felidéződött a „póstatiszt“ viselete is – az egyenruha hangulatú, mégis finoman nőies darabok egysége friss harmóniát teremtett.

Sissi ruhatárának kifinomult csipkéi is új életre keltek, nagyobb léptékű, modern csipkéből és intarzia mintákból, figurájának kecsessége pedig törtfehér, álomszerű alkalmi viseletekben is megelevenedett a kifutón. Zoób Kati számára alapvető ihletforrás volt a királynéhoz kapcsolható biedermeier stílus, amelynek hosszanti csíkozottsága is végigvonul a rakott szoknyákon és teljes outfiteken. Ragyogó türkizek,határozott királykékek, frissességet árasztó égkékek, élettel teli sárgák és zöldek, mondén vörösek és nyugalmat árasztó földszínek is életre keltek a légies szépségű, csíkozott ruhákon.

A különleges alkotói koncepció részeként – rendhagyó módon – ezúttal gyerekek is bemutattak néhány összeállítást – ők jelenlétükkel a múltból az új korba való átlépést is szimbolizálták, mint  tradícióink és történelmünk örökösei.

A Divatház nem csupán egy korszak előtt tiszteleg: minden egyes darab más-más téma keretében ünnepeli a nőiességet is  – a közös nevezőt az a kifinomult, királynői méltóság jelenti, amely végigvonul ezen a rendkívüli, kortárs öltözéksoron.

Zoób Kati kollekciója egyszerre képviseli az ünnepélyességet és a mindennapok könnyed eleganciáját – egyetlen művészi gesztussal képes múltba, jelenbe és jövőbe tekinteni, a tegnap hagyományaiból a holnap szépségét és stílusát megteremteni.

[Galleries 418 not found]

Forrás, fotók forrása: LanceCom Communications
,