12. madeinhungary + 5. MeeD kiállítás – Átadták a Határtalan Design Díjakat

Megnyílt a cseh, dán, észt, finn, lengyel, lett, litván, magyar, norvég, szlovák és svéd kortárs dizájnerek munkáiból rendezett kiállítás az Új Budapest Galériában. A május 8-ig látogatható nagyszabású válogatásban közel 900 m2-en 11 ország majd 100 tervezőjének bútorai, lakástextiljei és lakberendezési kiegészítői kapnak helyet.

A kurátorok kifejezett szándéka, hogy megmutassák a dizájn sokszínűségét, üdítő frissességét, ezért stílustól és alkotói látásmódtól függetlenül válogattak minőségi, sok esetben példaértékű munkákat. A kiállításon sorozatgyártott termékek, kisszériás darabok és egyedi alkotások láthatók, amelyek között autonóm, illetve gyártói megrendelésre készült darabok egyaránt helyet kaptak. A fiatal és középgenerációs tervezők között számos hazai és nemzetközi díjat nyert alkotó szerepel, a nemzetközi névsorban olyan „sztárok” is fellelhetők, mint a cseh Helena Darbujanova, a dán Cecile Manz, a finn Hanna Särökaari vagy éppen a lengyel Dorota Koziara és Tomek Rygalik.

A kiállítás Magyarországon egyedülálló módon független szakmai összefogás eredményeként – Szigeti Szilvia és Radnóti Tamás dizájnerek művészeti vezetésével – valósul meg. A szervezők és a résztvevők hosszú évek óta azon dolgoznak, hogy a kiállítás a régió egyik legrangosabb független szakmai fórumává váljon, és alapot teremtsen a szakmai párbeszédre, közös nemzetközi projektek, kiállítások szervezésére, ugyanakkor a téma iránt érdeklődő nagyközönséget is megismertessék a hazai, a régiós, a balti és skandináv országok legfigyelemreméltóbb tehetségeivel.

Különálló egységként látható az öt hazai gyártó és közel húsz textiltervező együttműködésében megvalósult projekt, a Texhibition, valamint a Budapesti Metropolitan Egyetem, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem és a Nyugat Magyarországi Egyetem hallgatóinak munkái.

A korábbi évek hagyományát folytatva a kiállítást ebben ez évben is szakmai és társművészeti programok, tárlatvezetések sora egészíti ki.

Az eseményhez kapcsolódóan idén is sor került a Határtalan Design Díjak átadására. Az elismerés célja, hogy felhívja a figyelmet a designban rejlő potenciálra, a mecenatúra jelentőségére – különös tekintettel a Visegrádi Négyek országaira. A díjak odaítélésében szakmai zsűri segítette a szervezők munkáját. A Demeter Nóra DLA, építész, Demeter Design Studió, Dr. Slézia József PhD habil. egyetemi docens, designtörténész valamint Zalavári József DLA egyetemi docens, Ferenczy Noémi-díjas formatervező alkotta grémium három tervezőnek ítélte oda az elismerést, amelyhez a CIG Pannónia Biztosítók ajánlottak fel jelentős támogatást.

A 2017. évi díjazottjai Koós Daniella Kidform névre keresztelt gyerekbútorcsaládja, a Jakob Jandourek és Michaela Tomiskova alkotta cseh Dechem Studio üvegtárgyai, valamint a lett Raimonds Cirulis Basalt Fiber Collection sorozatának kültéri bútorai.

Koós Daniella: Kidform gyerekbútorcsalád

Jakob Jandourek és Michaela Tomiskova alkotta cseh Dechem Studio üvegtárgyai

Raimonds Cirulis Basalt Fiber Collection sorozatának kültéri bútorai

Az idei év újdonsága a Lodzi Design Fesztivál díja, amellyel Koralevics Rita a PaperUp alapítója és tervezője nyert bemutatkozási lehetőséget az októberben zajló lengyelországi fesztiválon.

Lodzi Design Fesztivál díj: Koralevics Rita

Nyitva: 2017.03.31 – 05.07. között, hétfő kivételével minden nap 10.00 – 18.00
Helyszín: Új Budapest Galéria, 1093 Budapest, Fővám tér 11–12. (Bálna)

Együttműködő partnerek: Cseh Centrum, Dán Királyság Nagykövetsége, Magyarországi Észt Intézet, Lengyel Intézet, Lett Köztársaság Nagykövetsége, Litván Köztársaság Nagykövetsége, Norvég Királyság Nagykövetsége, Szlovák Köztársaság Kulturális Intézete, Akademie Schloss Solitude (Stuttgart), Lodz Design Festival, DESIGNBY.slovakia, Aste Meritum Kft, Csárda-Tex Kft, Lénárd Zászlókészítő Kft, Rovitex Hungária Kft.

A kiállítás a Budapesti Tavaszi Fesztivál programja.

Részletes program: www.madeinhungary-meed. hu

Forrás, fotók forrása: 12. madeinhungary + 5. MeeD kiállítás
,