Kiosztották az 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál díjait

Szerdától szombatig mutatták be a Toldi moziban az 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál versenyprogramjába beválogatott magyar és nemzetközi rövidfilmeket. Vasárnap 16.30 órakor adták át a fesztivál díjait.

A díjnyertes alkotók és filmjeik:

●    Freund Ádám – Földiek (legjobb magyar rövidfilm)
●    Tóth Luca – Superbia (legjobb magyar animáció)
●    Vilmányi Benett – az Asszó és a Welcome c. filmekben nyújtott alakításáért (legjobb magyar színész)
●    Láng Annamária –  a Nem történt semmi c. filmben nyújtott alakításáért (legjobb magyar színésznő)
●    Erik Ivar Saether &  Nicolai Berg Hansson: Glass House (legjobb nemzetközi rövidfilm)
●    Steinmetz Anikó – Kiút (az Expats szekció közönségdíja)
●    Halász Júlia és Rubi Anna – A Birodalom utolsó napja (Daazo Fesztiválforgalmazói díj)
●    Fekete Tamás – Asszó (OTP Junior-díj a legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek)

A zsűri elismerő oklevéllel díjazta a következő alkotásokat:
Az élőszereplős szekcióban:
●    Fatér Ambrus – Légmell
●    Szentpéteri Áron – Láthatatlanul

A nemzetközi versenyprogramban:
●    Leonardo van Dijl – Umpire

A pitchfórum díjai:
●    Hermán Árpád – Goodbye Frank (Lovas Nándor-díj – a pitchfórum legjobb filmterve)
●    Hermán Árpád –  Goodbye Frank (a Momentán társulat különdíja)

A kritikaíró verseny díja:
●    Rostoványi Nóra – A felszabadulás konfliktusai (legjobb filmkritika)
A kritikaíró pályázat zsűrije továbbá elismerő oklevelet adott Benke Attila, Illyés Bence, Varga Ákos és Szerényi Tamás pályamunkáiért is.

A március 29. és április 2. között megrendezett 5. Friss Hús rövidfilmfesztivál vetítései szinte kivétel nélkül telt házasak voltak. A budapesti közönség figyelme mellett egyre nagyobb nemzetközi érdeklődés is övezte a fesztivált, ahol minden filmet angol felirattal vetítettek.

A magyar versenyszekció zsűri döntését vasárnap délután, a Toldi mozi nagytermében rendezett ünnepélyes díjátadón jelentették be. A zsűri tagjai Bognár Péter filmforgalmazó, Oana Iancu producer (Románia) és Tibor Keser producer (Horvátország) voltak.

A magyar válogatásban a legjobb rövidfilmnek járó díjat Freund Ádám alkotása, a Földiek című film kapta, amely egy fiú intergalaktikus döntését mutatja be mutatja be 26 percben. „A film sikeresen egyesíti a dráma, a komédia, a sci-fi, a musical és a felnövéstörténetek elemeit. Szórakoztat, de egyben fontos üzenetet közvetít arról, miként lehet fellázadni a status quo ellen” – hangzott az indoklás.

A legjobb magyar animáció Tóth Luca Superbia című, a nemek harcát egy elképzelt világban megmutató, 15 perces alkotása lett. „Ambiciózus és egzotikus film, amely filozofikus és vicces” – mondták a zsűri tagjai.

Az NMHH Médiatanácsa által felajánlott díj mindkét film esetében 500.000 forint.

Elismerő oklevelet kapott Fatér Ambrus Légmell és Szentpéteri Áron Láthatatlanul című filmje.

Idén először a legjobb magyar színésznőt és színészt is díjazták. A legjobb színésznő Láng Annamária (Nem történt semmi) lett, Vilmányi Benettet pedig két filmben (Asszó, illetve Welcome) nyújtott alakításáért is díjazták.

A nemzetközi szekció zsűrijének tagjai Deák Kristóf filmrendező, Pusztai Ferenc producer és  Tóth Luca animációs filmrendező voltak. Az általuk kiválasztott, 1000 euró díjazásban részesülő legjobb nemzetközi rövidfilm Erik Ivar Saether és Nicolai Berg Hansson: Glass House című tízperces alkotása lett.

A Daazo fesztiválforgalmazói díját Halász Júlia és Rubi Anna A Birodalom utolsó napja című groteszk, 13 perces filmje kapta. „Eredeti módon ábrázolni egy történelmi fordulópontot az egyik legnehezebb filmkészítői feladat, különösen egy rövidfilmben. Ez sikerült A Birodalom utolsó napja rendezőinek. A Daazo úgy gondolja, segítheti a produkciót abban, hogy ezt nemzetközi fesztiválokon is észrevegyék.” – magyarázta meg a Daazo döntését Deák Dániel, a portál alapítója.

A legígéretesebb 30 év alatti magyar rendezőnek ítélt, 250.000 forintos pénzdíjjal járó OTP Junior-díjat Fekete Tamás Asszó című filmje kapta. A film mesterien építi fel a két féltestvér kapcsolatát ábrázoló erőteljes történetet. A főszereplők színészi játéka is kiemelendő – hangzott az indoklás.

A harmadik magyar pitchfórumra péntek délelőtt került sor a Toldi moziban, ahol a fórumra kiválogatott, fejlesztés alatt álló rövidfilmek terveit (pitcheit) mutatták be a filmek alkotói. A beérkezett több mint 60 pályázatból a kiválasztott tervek szakmai zsűri előtt mutatkoztak be, melynek tagjai Deák Dániel, a Friss Hús alapítója, Lengyel Balázs forgatókönyvíró, Pálfi György rendező, Pusztai Ferenc producer és Zabezsinszkij Éva forgatókönyvíró és casting director voltak. Az eseményt Áprily Zoltán, a Daazo.com társalapítója moderálta. A 300.000 forintos nyereményt, amely filmszakmai felajánlásokból állt össze, Hermán Árpád Goodbye Frank című filmterve kapta.  „A pitch egyszerű, megkapó ötletével, humoros előadásmódjával egyből megszólította a közönséget és a zsűrit is. Úgy éreztük, a támogatás itt lesz a legjobb kezekben.” – indokolta döntését a zsűri. Az elismerést a szervezők a fiatalon elhunyt producerről, Lovas Nándorról nevezték el. A Momentán társulat által felajánlott különdíjat szintén a Goodbye Frank pitche nyerte: Hermán Árpád meghívást kapott a kapolcsi Művészetek Völgyében a Momentán által szervezett, improvizációs helyzeteken alapuló forgatókönyvfejlesztő workshopra.

Idén először kritikaíró workshop és pályázat is volt a filmfesztiválon, amelynek zsűrije Bilsiczky Balázs, Bujdosó Bori és Gyenge Zsolt filmkritkusok, valamint Deák Zsuzsanna, a Friss Hús sajtóreferense voltak. Gyenge Zsolt zsűrielnök elmondta, hogy a verseny a zsűri számára is meglepően magas színvonalú írásokat eredményezett. A nyertes pályamunka Rostoványi Nóra kritikája lett, amelyet A Birodalom utolsó napja című filmről írt: a zsűri elsősorban „az átgondolt elemzést, az általános érvényű, a konkrét időbeli és térbeli vonatkozásokon túllépni képes értelmezést, valamint az érzékeny és kifinomult nyelvi megformálást” értékelte. A győztes 50.000 forint pénzjutalmat kapott. A zsűri továbbá elismerő oklevelet adott Benke Attila, Illyés Bence, Varga Ákos és Szerényi Tamás pályamunkáiért is. A nyertes kritikákat a film.hu portálon lehet majd elolvasni.

A Friss Hús filmfesztivál Facebook-oldala: Friss Hús Facebook

Forrás: Forrás: Daazo.com – Friss Hús rövidfilmfesztivál
,