Színházi kulisszatitkokba avatja be a publikumot a Zichy Szín-Műhely – A Díszítők című kortárs darab ősbemutatója a Budapesti Tavaszi Fesztiválon

A Díszítők című kortárs darab ősbemutatóját a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében tartja a Zichy Szín-Műhely, a nyitónapon 2017. március 31-én, pénteken 19 órakor a B32 Galéria és Kultúrtér színháztermében. Az ősbemutató maga a szerző Csikós Attila által átdolgozott és átírt formában kerül a közönség elé elismert színművészekkel, Dolmány Attila rendezésében. A színházi háttérmunkások világát bemutató darab egyfajta beavatás, a ráismerés élményét adja a nézőknek, a színészeknek pedig remek karakterábrázolási lehetőséget, „jó színpadi munkát” jelent.

Dolmány Attila rendező – Fotó forrása: B32 Galéria és Kultúrtér

Dolmány Attila rendező szerint a mű színpadra állítása egyszerre adhat lehetséges válaszokat a színházról, a mai életünkről s önmagunkról feltett kérdésekre. „Csikós Attila darabja úgy adja paraboláját jelen világunk égető sorskérdéseinek, hogy közben elvezeti a nézőt egy sokszor irigyelt, csillogó világ sosem látható bugyraiba. A Díszítők című előadásban adott hat ember, akinek munkája van. Öt színházi díszítő és egy öltöztető, akikre az előadás kezdetekor rázáródik a szobájuk ajtaja. A nézők már elfoglalták a helyüket, az ügyelő kezdésre hívja a színészeket. És ez a hat ember, egy bezárt szobában küzd az életben maradásért, miközben a színpadon kezdődne az előadás… – adott ízelítőt a tartalomból a rendező.

A Díszítők érzékletesen tárja elénk a színházi háttérmunkások életét, sorsát, létkérdéseket feszegető mindennapos vitáit, miközben mindannyiunk „bezártságát”, modern sorsunkban való röghöz kötöttséget is érzékelteti” – mondta Csikós Attila. Az író, publicista, dramaturg szerint a darab a XXI. századi ember alapvető dilemmájára, a mi szükség van rám kérdésére keresi a választ. „Hol realisztikus, hol groteszk párbeszédekben és jelenetekben keressük a választ arra a fontos kérdésre, hogy mit üzenhet ma a színház, mi ennek a művészeti ágnak a feladata mai világunkban? Milyen a világunk, amiben a színház még működik? Erről szól ez a „halálos” komédia, amelyben leképezzük a társadalmunk működését.” – tette hozzá Csikós Attila, akinek eddig nyolc könyve jelent meg, jelenleg pedig új regényén dolgozik.

Csikós Attila szerző – Fotó forrása: B32 Galéria és Kultúrtér

Dolmány Attila – aki korábban a Budapesti Kamaraszínház színművésze volt, jelenleg a Vígszínház és a Játékszín vendégművésze – nem először rendez sikeres előadást. A darabban fellép Fehér Tibor Jászai Mari-díjas színművész, a Nemzeti Színház társulatának tagja, Karácsonyi Zoltán, a Vígszínház művésze, akit a Budapesti Kamaraszínházból, a Játékszínből valamint a Karinthy Színházból is ismerhet a publikum.  Láthatjuk Tarján Pétert, aki a Szegedi Nemzeti Színházban, majd hosszú évekig az Arany János Színházban (Új Színház) játszott, évek óta pedig elsősorban szinkronizál. Szentirmai Zsolt a Vígszínház, a Budapesti Operettszínház, valamint a Madách Színház tagja mellett, a vidéki teátrumokból ismert Gerner Csaba is játszik a kulisszatitkokat bemutató Díszítőkben. Az egyetlen hölgy szereplőt pedig a Szegedi Nemzeti Színház, a Madách Színház és a Játékszín művésze Erdélyi Tímea alakítja, akit a Barátok közt Tildájaként ismert meg az ország.

A Zichy Szín-Műhely a Díszítők című darab ősbemutatójával az idei évben már második színdarabjára készül, a 200 éve született Arany János emléke előtt ugyanis az emlékév nyitónapján „Arany balladák másképp” címmel összművészeti előadással tisztelegtek. Rendhagyó irodalomórájukon több, mint ezer diákkal emlékeztek a halhatatlan költőnk emléke előtt.

Karácsonyi Zoltán, Fehér Tibor, Tarján Péter, Szentirmai Zsolt, Erdélyi Tímea, Gerger Csaba – Fotó forrása: B32 Galéria és Kultúrtér

Forrás: B32 Galéria és Kultúrtér