Fényfestés épületre, üvegre és mohára / smART! XTRA

smART! XTRA // AV composers
interaktív prezentáció – ARiders on the Mall (ROM) fesztivál keretében
A Kreatív magazin ajánlásával
2017.03.30. 19.00 óra
Trafóklub

angolul magyar tolmácsolással

Fényfestés épületre, üvegre és mohára – a Trafó smART! XTRA sorozatának márciusi kiadásában a vj-technikák egyedi felhasználásai kerülnek középpontba. Három elismert magyar művész és egy holland alkotó mutatják be a terület alkalmazott művészeti lehetőségeit. Az optikai illúziók és vizuális performanszok világába Bordos László Zsolt, Herczeg Tamás, Szilágyi Csilla és Marlijn Gelsing vezetik be a közönséget március 30-án a Trafóklubban.

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

A havonta jelentkező smART! XTRA sorozat interaktív tematikus estjei a művészet és a technológia lehetséges kapcsolódásait térképezik fel. Az esten szereplő alkotók beszámolnak a témához kapcsolódó munkáikról, majd a gyakorlatban is megmutatják, hogyan működnek fejlesztéseik.

Márciusban Marlijn Gelsing, a holland Oddstream kreatív művészeti intézet alkotója egy kimondottan erre az alkalomra készülő projektet mutat be: a hagyományos fényfestési technikákat nem épületekre vagy tárgyakra, hanem szenzorokkal ellátott növényekre alkalmaz.

A művész által vezetett Oddstream videómaping vetítéseket és interaktív installációkat készít, kétévente pedig saját fesztivált rendez. Ezeken kívül oktatási programokat is fejleszt, a művész pedagógiai képességeiről a hazai közönség a Trafós szereplést követő workshopon győződhet meg, március 31-én és április 1-jén a Metropolitan Egyetemen és a ROM fesztivál központjában, a MÜSZI-ben, Hacking Nature címmel. Előzetes regisztráció szükséges az andrea@trafo.hu címen.

Videó a művész egy korábbi munkájáról:

Herceg Tamás és Szilágyi Csilla közös, Transfuse című performanszában is váratlan látványra számíthatunk. Herczeg Tamás a 2000-es évek eleje óta foglalkozik fényfestéssel, grafikus animációs tárgy- és épületvetítéssel. Most Szilágyi Csilla üvegművésszel fogott össze, akivel közös performanszukban az üveg, a fény és a hang médiumát egyesítik. Szilágyi Csilla különleges üvegszobrokat készít, fő érdeklődési területe a tárgy, és annak térre gyakorolt hatása. Erre az alkalomra Herczeg Tamás egyedi vetítést tervez Szilágyi Csilla transzparens üvegszobrára.

Bordos László Zsolt a program harmadik szereplője, ő Bordos.ArtWorks néven 3D mapping alkotásaival az egész világot bevetítette már. Amerikától kezdve Japánon és Dubajon át Ausztráliáig majd mindenhol megfordult, mára pedig a műfaj egyik legelismertebb képviselőjeként tartják számon. Az esten eddigi munkáinak bemutatása mellett tervezési- és műhelytitkaiba is beavatja a közönséget.

Videó: https://vimeo.com/128741399

Azt est középpontjába nem véletlenül került a vj-zés, azaz a képzenészet, ugyanis a trafós alkalom a 21. századi fény- és hangkörnyezetre koncentráló, nemzetközi Riders on the Mall fesztivál felvezető estje. A fesztivál célja, hogy a kreatív programozók és a művészeti ágak között cikázó alkotóknak lehetőséget biztosítson a kapcsolatteremtésre és a közös munkára, a széles közönség pedig megismerhesse az új technológiai és művészeti törekvéseket.

Az eseménysorozat az AVnode hálózat magyarországi bázisaként és seregszemléjeként jött létre. A hálózat célja az audiovizuális művészetek nemzetközi kapcsolatainak, közönségbázisának építése, audiovizuális alkotások terjesztése, népszerűsítése. 2015-ben 13 különböző országból származó tagszervezet közös projektet indított, amelynek keretében a következő években folyamatosan bővülő platform és adatbázis jön létre.

Meghívott résztvevők: BORDOS László Zsolt, HERCZEG Tamás, SZILÁGYI Csilla, Marlijn GELSING
Sorozatszerkesztő – moderátor: KOVÁCS Andrea
Kreatív koncepció: Let it Be! art agency
Együttműködő partnerek: MÜSZI – Művelődési Szint, Budapesti Metropolitan Egyetem

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza