Melankólia – Klasszikus magyar festők művei (1878–1969) – az Antal–Lusztig-gyűjteményből

A Római Magyar Akadémia, Bozsó János Tájak-érzelmek című nagysikerű kiállítását követően, újabb magyar képzőművészeti remekműveket tár a római közönség elé.

Forrás: Római Magyar Akadémia

2017. március 23-én, csütörtökön, 19.30 órakor a Római Magyar Akadémia Galériájában (Falconieri Palota – Via Giulia, 1) nyílik meg a Melankólia, Klasszikus magyar festők művei (1878-1969) az Antal–Lusztig gyűjteményből című kiállítás. A megnyitón jelen lesz Dr. Puskás István, a Római Magyar Akadémia igazgatója; Papp László, Debrecen polgármestere; Gulyás Gábor, a kiállítás kurátora valamint Antal Péter műgyűjtő.

Az Antal–Lusztig-gyűjteményből válogató tárlat olyan, a melankólia regisztereit magas színvonalon megjelenítő, nemzetközi perspektívában is jelentős műalkotásokat mutat be, amelyek révén a magyar festészet egyik legizgalmasabb időszaka is kirajzolódik a látogatók számára.
A tárlaton Anna Margit, Ámos Imre, Czigány Dezső, Czóbel Béla, Dési Huber István, Farkas István, Simon Hantai, Kondor Béla, Korniss Dezső, Koszta József, Moholy-Nagy László, Munkácsy Mihály, Nagy István, Reigl Judit, Rippl-Rónai József, Román György, Tornyai János, Mednyánszky László,  Nemes – Lampérth József, Szőnyi István, Vajda Lajos, Vaszkó. Erzsébet művei szerepelnek.

A modern magyar kultúrában – különösen a költészetben és a képzőművészetben – kiemelten fontos a melankólia témája. Az önnön határaival, az elkerülhetetlen véggel szembenéző melankolikus ember egyfajta rendkívüli tudás tünékeny birtokosa. Számára minden mindegy – de a mindenben felsejlik az isteni mindenhatóság árnya, a mindegyben pedig a rombolás fausti gesztusa. A melankolikus alkat szükségképpen elveszíti a fejét – ahogyan azt Aby Warburg (1866–1929), a nagy hatású művészettörténész Dürer: Melankólia című (1514) híres rézmetszetéhez kapcsolódóan kifejtette.

Római Magyar Akadémia
(Falconieri Palota – Via Giulia, 1)
2017. MÁRCIUS 23 – MÁJUS 7.
KIÁLLÍTÁSMEGNYITÓ 2017. MÁRCIUS 23, 19.30 óra

Forrás: Római Magyar Akadémia