A bibliai József, Don Juan és Vivaldi is az évad együttesének programján

A Müpa 2012 óta tradicionálisan a következő évad műsorával egy időben jelenti be az évad művészét és együttesét, akik kiemelt figyelmet kapnak az intézménytől, és különleges, koprodukciók keretében megvalósuló koncerteken, előadásokon találkozhat velük a közönség. A 2016/17-es évadban rendhagyó módon nem egy zenekar, hanem egy táncegyüttes, a Szegedi Kortárs Balett kapta a kitüntető címet, így a Müpa közönsége is több alkalommal találkozhatott és találkozhat velük az idén.

A több mint negyed évszázada működő társulat 1993-ban vette fel a Szegedi Kortárs Balett nevet, 2000 óta pedig önálló együttesként működik. A mára összetéveszthetetlen művészi arcél jellemző vonásai közül kiemelendő az előadói stílus sokféle hatáselemből összeálló egyedisége, magas technikai tudású táncművészek interpretálásában. Előadásaik meghatározó jellemzője a színpad törvényeinek tisztelete, a szó valódi értelmében vett – a látvány erejét, hatását fokozó – teátrális eszközök használata. „Juronics Tamás számára minden mozgás és tánca maga a zene […] A zenére fogékonyabb közönségnek a szegediek tánca új dimenziókat, különleges távlatot és mélységet mutat meg. A táncra fogékonyabb közönség a zenéhez és az adott zeneműhöz tud igazán közel kerülni.” – írta a társulatról tavaly Hollerung Gábor, a Müpa évados kiadványának előszavában.

Juronics Tamás mindig kiemelkedően fontosnak tartotta az ifjúság kultúrára, a színház- és a tánc szeretetére való nevelését. Szegeden folyamatosan tartanak úgynevezett beavató színházi esteket, ahol a fiatalok bepillantást nyerhetnek a kulisszák mögé is. Így a Kossuth-díjas rendező-koreográfusnak csöppet sem lesz idegen a szituáció március 26-án, amikor a Müpa ifjúsági sorozata, a Szenvedélyem keretében mesél majd a fiataloknak arról, miként lett belőle táncművész, hogyan épül fel egy koreográfia, melyek a szépségei és nehézségei ennek a szakmának. Természetesen táncosai is elkísérik, így a közönség első kézből meg is tapasztalhatja mindazt, amiről Mohácsi Szilviával beszélgetnek.

Szenvedélyem: a tánc – Juronics Tamás (c) Tarnavölgyi Zoltán – Forrás: Müpa

A 2014. novemberi bemutató után április 7-én visszatér a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe a bibliai József és Potifárné történetét bemutató Richard Strauss-mű, a József-legenda. Az egyfelvonásos balett eredetileg a Gyagilev vezette Orosz Balettnek íródott 1914-ben, de a pozitív fogadtatású párizsi bemutató ellenére nem ért el tartós sikert. A méltatlanul keveset látható-hallható darab látványos, ugyanakkor letisztult koreográfiával, több mint egy kilométer hosszú, fehér selyembe csomagolt színpadi díszlet előtt szólal meg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar kíséretével. Az előadást Stefan Soltesz, a külföldön élő neves magyar származású dirigens vezényli.

Szegedi Kortárs Balett: József-legenda (c) Posztós János – Forrás: Müpa

A Müpa közönsége abban a kivételezett helyzetben van, hogy a társulat idei négy bemutatója közül az elsőt – október 10-én, Górecki IV. szimfóniájára készült eARTh című darabot – és az utolsót is ők láthatják először. Május 9-én két jól ismert 18. századi történet – Gluck Don Juanja és Vivaldi A négy évszakja – elevenedik meg a Fesztivál Színház színpadán, de egyik sem abban a formában, ahogy a közönség azt megszokhatta. A sevillai csábító történetét sokan és sokféleképp feldolgozták már, ezek egyike az operáival híressé lett Christoph Willibald Gluck nevéhez fűződik. A barokk és a klasszika határán alkotott mester balett formájában jelenítette meg az örök érvényű történetet nagyszerű, kifejező és ma is nagy hatású zenékkel. Vivaldi A négy évszak című hegedűversenye ugyan nem színpadi mű, mégis van cselekménye, hiszen Vivaldi a maga által írt szonetteket zenésített meg, gyönyörű, és költőien érzékeny természetábrázolással.

Szegedi Kortárs Balett: Gluck: Don Juan / Vivaldi: A négy évszak (c) Csibi Szilvia – Forrás: Müpa

Matinékoncertek
Szenvedélyem: a tánc – Juronics Tamás
2017. március 26. vasárnap 11:00 — 13:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Közreműködők: Szegedi Kortárs Balett; Mohácsi Szilvia, beszélgetőtárs
Alkotó: Gábor Sylvie, rendező

További információk: https://www.mupa.hu/program/szenvedelyem-a-tanc-juronics-tamas-2017-03-26_11-00-bbnh

R. Strauss: József-legenda
2017. április 7. péntek 19:30 — 21:00
Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterem
Vezényel: Stefan Soltesz
Közreműködők: Szegedi Kortárs Balett, Nemzeti Filharmonikus Zenekar
Alkotó: Juronics Tamás, koreográfia

További információk: https://www.mupa.hu/program/r-strauss-jozsef-legenda-2017-04-07_19-30-bbnh

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/394188757587970/

Szegedi Kortárs Balett
Gluck: Don Juan / Vivaldi: A négy évszak – bemutató
2017. május 9-10. 19:00 — 21:30
Fesztivál Színház
Alkotó: Juronics Tamás, koreográfia

További információk: https://www.mupa.hu/program/szegedi-kortars-balett-2017-05-09_19-00-fesztivalszinhaz1

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/165281643985453/

Forrás: Müpa