Idén is elhozzák a bábosok a tavaszt!

Ha március 21., akkor meteorológiai tavasz és immár hagyományosan Bábszínházi világnap, szokatlan produkciókkal, szokatlan helyszíneken, egyszeri és megismételhetetlen akciókkal.

Bóbita Bábszínház – Fotó forrása: Budapest Bábszínház

Március 21. nem csupán a meteorológiai tavasz kezdete, hanem a bábművészet világnapja is, amelyet a bábművészet határon inneni és túli magyar nyelvű képviselői a Budapest Bábszínház kezdeményezésére immár negyedik éve ünnepelnek nagyszabású eseménysorozattal.

A célok továbbra is változatlanok: az egyre nagyobb figyelmet, érdeklődést kiváltó, a színházi életben egyre nagyobb teret nyerő műfaj megerősítése, képviselőinek, a legfiatalabb generációnak és a már régóta a pályán levőknek bemutatása, megismertetése, a bábszínház helyének megerősítése az adott településen, a lakók elhivatottságának növelése bábszínházuk és a műfaj iránt. Ezen a napon kő- és független bábszínházak művészei, színművészeti egyetemek hallgatói együtt igyekeznek új nézőket megnyerni a műfajnak a színházépületekben és azokon kívül is.

Szigligeti Színház Lilliput Társulat – Fotó forrása: Budapest Bábszínház

Budapesten, a vidéki bábszínházakban és a határon túl is számos programmal várják az érdeklődőket. A Vojtina Bábszínház művészeivel Debrecen legforgalmasabb helyein találkozhatnak kora délután, de a bábosok ellátogatnak a  Debreceni Klinika: Gyermek Hemato-Onkológiai Osztályára is. Kaposváron minden kaposvári óvoda és iskola udvarán, valamint az épülő bábszínház helyén álló kápolnánál, várhatóan ezer kívánságléghajó indul óhajszalagokkal, világgá röppentve a hírt, hogy a városban bábszínház épül.  A pécsi Bóbita Bábszínház történetéről Szekszárdon nyílik kiállítás. Marosvásárhelyen egyetemisták flashmobjára kerül sor, a nagyváradi Lilliput Társulat bábosai pedig reggel iskolákban, óvodákban kezdik a napot, hogy aztán délutánra a várat foglalják el. A Budapest Bábszínház művészei középiskolákba látogatnak el, mint jó kalózok, elfoglalják a metrópótló hajót, és bepillantást engednek a Holle anyó próbáiba is.

A 2017-es Bábszínházi világnap magyar nyelvű üzenetét Nánay István színikritikus írta. Az eseménysorozat fővédnöke dr. Áder János köztársasági elnök, a budapesti események védnöke Tarlós István főpolgármester.

Budapest Bábszínház – Fotó forrása: Budapest Bábszínház

Részletes programok

Békéscsaba

Napsugár Bábszínház március 23. és 26. között rendezi meg hagyományos bábos drámaíró versenyét. Az esemény sajtótájékoztatóját a Fővárosi Nagycirkuszban Bábszínházi világnapra időzítették.

Budapest

Budapest Bábszínház a Madách és a Vörösmarty Gimnáziumba látogat el egy különleges Beckett-etűddel. Vitéz László a Napsugár Bábszínház sajtótájékoztatóján vendégeskedik, a világhírű magyar mesehős pedig a délután folyamán a várban is elpáholja az ördögöt. 16 órakor a BKV M2 metrópótló hajóját kalózok szállják meg, 17 órakor és 17.30-kor Bábklasszikusok az Operában címmel láthatók Chopin- és Kodály-művekre készült etűdök az Operaház előcsarnokában. 19 órakor kezdődik a Holle anyó nyílt próbája a színházban, ezzel párhuzamosan pedig a Marionett sörözőben a Stop című világjáró Mikropódium-produkció, valamint Baltazár kalandjai is megtekinthetőek.

“Aki keres, talál” címmel bábos kincskeresés lesz a Keleti István AMI és Művészeti Szakgimnázium bábosaival 2017. március 21-én, a Bábszínházi Világnapon délután 16 órától kb. 17 óráig az ÁRKÁD Bevásárlóközpont 1. emeletén. A program ingyenes.

Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház 10.30-tól a Spárga-tengeralattjárót játssza. Az előadásból kiderül, mit keresnek a verebek a víz alatt. Egyébként VII. Moszat királyt, a zöldalgák urát, aki tönkreteszi, fojtogatja a vizek lakóit. Na, és hogyan merülnek a mélybe a verebek? Hát spárga-tengeralattjárón! A gyerekek pedig velük tartanak. Mert a mesés, zenés darab nézői egyben a játék résztvevői; rajtuk múlik, sikerül-e megszabadítani a vízi világot a moszatok rémuralmától.

Debrecen

Vojtina Bábszínház színházon kívül és belül is több programmal készül.

Kiment a ház az ablakon!
A Vojtina előtt várunk minden kíváncsi szemet, fület és kezet, hogy megnézze, megtapintsa, meghallgassa közelről mindazt, amit máskor a nézőtérről figyel.
Interaktív játékokkal is várunk Benneteket!
Helye: a Vojtina Bábszínház előtti tér
Ideje: 13.00 és 17.00 óra között

Sétáló bábolda
Gólyalábasokkal és bábjainkkal találkozhattok a főtéren és a Piac utcán
Helye: Debrecen főtere és a Piac utca
Ideje: 16.00 és 17.00 óra között

Gördül a bábos!
Bábosok és bábjaik járművekre pattannak, hogy a nagyérdeműnek megmutassák, mit tudnak!
Helye: Debreceni Klinika: Gyermek Hemato-Onkológiai Osztály (4032 Debrecen, Nagyerdei krt. 98.)
Ideje: 14.30-tól 15.30-ig

Győr

Vaskakas Bábszínház nem egyedül ünnepel: a bábművészet vendége a tánc lesz.

13 órakor kezdődik a Víz, víz, tiszta víz – fröcskölő táncok 18 lábra című előadás.

Fogadjunk, hogy senki nem tudja, hogy mi a közös egy csaposban, egy kertészben, egy fodrászban és egy horgászban! Nem, nem! Nem jártak egy óvodába! Nem is szomszédok! Nem is szoktak együtt focizni! Nem a kedvenc játékuk a kvíz, nem a kedvenc ételük a gríz, nem a szerencse számuk a tíz, de éltető elemük a VÍZ. VÍZ, VÍZ, TISZTA VÍZ! – A Vaskakas Bábszínház locspocs revüje a két kiváló Harangozó Gyula-díjas táncművész koreográfiájával.

Kaposvár

BábSzínTér épül Kaposváron!
2017. március 21-én 11 órakor minden kaposvári óvoda és iskola udvarán, valamint az épülő bábszínház helyén álló kápolnánál, várhatóan ezer kívánságléghajó indul óhajszalagokkal, világgá röppentve a hírt. Az előzetes számítások szerint több mint kétezer gyerek és felnőtt vesz részt a programban, amelyhez 18 óvoda és 3 iskola csatlakozott. A fő helyszín az építkezés helyszín a kápolna melletti terecske. Drón figyel majd felülről, de négy helyszínen földi kamerák is jelen lesznek, továbbá minden helyszínen a pedagógusok telefonos filmeket is készítenek a Facebook-oldalra. A szalagokra a gyerekek is ráírhatnak (rajzolhatnak) egy kívánságot, amit nagyon szeretnének, ha teljesülne.

Kecskemét

Ciróka Bábszínházban 17 órai kezdettel Az égig érő mesefa első virága – Medve ének című előadás tekinthető meg. Az előadás, amely tulajdonképpen egy eredet-történet, vogul népmesék felhasználásával készült. Színházi sámán-játék, mese-szertartás, amely az első pillanattól kezdve rabul ejti a nézőket. Dallal, verssel, zenével, életre kelt bábokkal lehetünk szemtanúi a világ teremtésének, a kismedve csillagkép földre szállásának, földi utazásának, majd dicsőséges visszatérésének a határtalan égboltra. A Bábszínházi világnap alkalmából, a Kecskeméti Tavaszi Fesztivál keretében műsorra tűzött előadás korhatár nélkül, regisztrációs jegy vásárlásával tekinthető meg.

Kolozsvár

Puck Bábszínház társszervezővel (Életfa Családsegítő Egyesület) és partnerekkel (Tekergő Meseösvény Egyesület, Báthory István Elméleti Líceum, Kolozsvári Református Kollégium, Apáczai Csere János Elméleti Líceum, Szabók Bástyája – Városi Kulturális Központ, Koffer kávézó és könyvesbolt) ünnepel. A program:

16.00 Bábkereső (interaktív séta gyerekeknek és szülőknek) – Indulás a Puck Bábszínházból
17.30-18.30 Játék és komatál − Életfa Egyesület székelye
18.30 Puck és a többiek (bábelőadás) – Életfa Egyesület székhelye

Babes-Bolyai Tudományegyetem Színház és Televízió Karának hallgatói egy horvátországi fesztiválon ünnepelnek: az idén a harmadéves diákok a Göcs című bábelőadást játsszák Dioniz fesztiválon.

Marosvásárhely

Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem I. és II. éves bábszínész szakos hallgatóinak részvételével 15-16.30 között flash mob lesz a város különböző pontjain (főtér, Köteles utca).

17 órakor látható Apa, mesélj Mazsolát! című előadás a Levél utcai Studioi 2.1. teremben az I, éves mesteris hallgatók előadásában, az előadás rendezője Kozsik Novák Ildikó.

18.30-kor kezdődik az I. éves bábszínész szakos hallgatók vizsgaelőadása a Levél utcai épület 19-es termében.

Nagyvárad

A világnap reggelén a Lilliput Társulat bábszínészei idén is ellátogatnak egy-egy óvodába mesét olvasni, előadni a gyerekeknek. Később A rút kiskacsa című előadás egy jelenetét dolgozzák fel flashmob műfajban, amely után a repertoáron lévő előadásaink bábjaival együtt kiköltöznek a nagyváradi várba, ahol kötetlen játék és zenélés vár gyerekeket és felnőtteket egyaránt.

Pécs

Bóbita Bábszínház hagyományosan izgalmas programmal, ezúttal társművészetek bevonásával ünnepel.

Délelőtt 10 és délután 14 órakor a Terülj, terülj, asztalkám! című, klasszikus, paravános-kesztyűs bábelőadásunkat tekinthetik meg pécsi és Pécs környéki óvodások, kisiskolások, majd közelebbről is megismerkedhetnek a bábokkal és mozgatóikkal.

Az előadások után, 11.30 és 15.30 órától Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója kalauzolja végig a zegzugos, titkos sarkokkal és kincsekkel teli Mesepalotában az érdeklődőket. A Bóbita Bábmúzeumban Orosz Klaudia Jászai Mari–díjas tervező Töredékek 2. című kiállításán lehet állat ejteni, szemet kerekíteni, de lehet kukkantani a színfalak mögé, szabad leskelődni a bábok bölcsőjénél, azaz a bábkészítő műhelyben, és a Bábmúzeum interaktív termében ki is próbálhatóak a különféle technikákkal készült bábfigurák!

A Bábszínházi Világnapon nyílik a szekszárdi Wosinsky Mór Megyei Múzeumban „Bóbita, Bóbita játszik” címmel a Bóbita Bábszínház felnőtteket és gyermekeket egyaránt megszólító kiállítása, ahol korszakot és stílust teremtő bábokat, „emlékező” díszletelemeket, jelmezeket, plakátokat tekinthetnek meg a látogatók. A 15 órakor kezdődő kiállítást Papp Melinda és Illés Ilona, a Bóbita bábszínészei nyitják meg papírszínházi mesékkel.

Szeged

Kövér Béla Bábszínházban  A kíváncsi pillangó című előadás látható délelőtt és délután, de a színház művészeit az Árpád téri játszótéren is megtalálhatják a szegediek.

Temerin

A vajdasági Vándor Bábszínház A kiskakas gyémánt félkrajcárja című bábelőadást az Ifjúsági otthon nagytermében mutatja be március 21-én, este 6 órakor. Az előadásra várnak minden 3-5 éves kisovist. Az előadás után egy rövid színházas duhajkodásra is meginvitálják a gyerekeket. A rendezvény ingyenes.

Veszprém

Kabóca Bábszínház társulatának az a több éves tapasztalata a Bábszínházi Világnappal kapcsolatban, hogy mindig azok a programjaink tudtak igazán nagy érdeklődést kiváltani, amelyeket váratlanul, szokatlan helyeken szerveztünk, és nem azok az alkalmak, amikor külön előadásra vagy programra invitáltuk nézőinket a megszokott színházépületünkbe. Éppen ezért idén, mivel kedd a városi piacnap, színészeink gólyalábon kilátogatnak a piacra, ahol egy rövid jelenet során a legnagyobb forgatagban Lúdas Matyi elnáspángolja Döbrögi uraságot, illetve a szemtelen liba és gazdája a helyi kistermelők gazdasági sikerét szem előtt tartva még az árusítás folyamatába is belekontárkodnak. Ha akad olyan vevő, aki önállóan nehezen hoz döntést, Lúdas Matyira számíthat a krumpliválogatásban.

Eközben a társulat egy kisebb csapata Siófokon játszik tájelőadást Zűrbolygó című előadásból, ahol a különleges technikai igényű előadás után kulisszajárásra invitálják a nézőket, így idén a Balaton körül több programot is kínálnak a Bábszínházi Világnap alkalmából.

Zalaegerszeg

Griff Bábszínház 10 órakor Palkó és Lenka, 14 órakor a Szépen szóló babukamadár című előadásokkal ünnepli a Bábszínházi világnapot.

Forrás: Budapest Bábszínház
,