Marc Ribot's Ceramic Dog (US), The Best Bad Trip (HU)

2016.03.25. 20.00
Trafó Kortárs Művészetek Háza

A legendás New York-i gitáros, Marc Ribot nyolc év után visszatér Budapestre, és már nagyon várja a trafós koncertet. A multiinstrumentalista játszott Tom Waits, Elvis Costello, Marianne Faithfull, John Zorn oldalán. Ezúttal poszt-punk power triójával, a Ceramic Doggal lép fel, amelyben fiatal, ám szintén ikonikus zenészekkel társul: Ches Smith dobossal és Shahzad Ismaily basszusgitárossal. A csapatot a Time Out New York Ribot legnyersebb formációjának nevezte, az All Music szerint pedig majdnem mindent meg tudnak csinálni, ami a zenében lehetséges. A Ceramic Dog előtt a magyar, műfajokra fittyet hányó fiatal zenekar, a The Best Bad Trip izzítja a hangulatot.

Fotó forrása: Trafó Kortárs Művészetek Háza

Ribot nemcsak világklasszis zenészekkel játszott már együtt, de jelenleg is több bandának a vezetője. Közös zenekara van például John Zornnal, de fellép szólóban is. A Budapestre érkező power trió azonban kicsit kilóg a sorból: „… a Ceramic Dog inkább kollektíva, nem szigorúan vett vezető-beosztottak felállás. Persze amikor mondjuk John Zornnal dolgozom, akkor fordul a kocka, és minden úgy van, ahogy ő akarja.” (Marc Ribot, kapcsolj.be)

Ribot rengeteg műfajban kipróbálta már magát, a wave zenétől kezdve a free jazzen át a kubai zenéig számtalan területen alkotott több évtizedes pályája során.

„Bármit csinálok, legyen az klasszikus Philly soul számok feldolgozása, improvizáció vagy más, a lényeg, hogy meglegyen a kellő intenzitása.” (Marc Ribot, kapcsolj.be)

A Ceramic Dog dobosa és basszusgitárosa is elismert szereplője a jazz, vagy épp az elektronikus zenei szcénának. Ches Smith dobos a These Arches elnevezésű saját zenekarával járt már a Trafóban is, de olyanokkal is játszik, mint Mary Halvorson, Fred Frith, Tim Berne vagy Trevor Dunn.

Shahzad Ismaily basszusgitáros, multiinstrumentalista zeneszerző pedig körbeutazta a világot, hogy elmélyedhessen a legkülönfélébb tradicionális zenékben Brazíliától Indián át Baliig vagy Japánig. Emellett az elektronikus zene világába is tett már kirándulást, fellépett például azzal a Ben Frosttal is, akinek a nevéhez az egyik legemlékezetesebb trafós Electrify koncert kötődik.

A banda előtt a huszonéves fiatalokból álló kísérleti, free jazz, punk-jazz zenekar, a The Best Bad Trip alapozza meg a hangulatot. Zenéjükben kikacsintanak az avantgárd, a groove, a funky, vagy épp a punk felé. Vadul improvizálnak, közben pedig nem feledkeznek meg a szórakoztatásról sem.

Marc Ribot’s Ceramic Dog
Marc Ribot – gitár / guitar
Shahzad Ismaily – gitár, basszusgitár, elektronika / guitar, bass, electronics
Ches Smith – dob, vibrafon / drums, vibraphone

Interjú: http://kapcsolj.be/post/156930604871/marc-ribot

The Best Bad Trip
Velsz Kristóf – Gitár/Guitar;
Csernovszky Márton – Basszusgitár/Bass;
Kapusi Viktor – Szaxofon/Sax,Billentyű/Keyboard;
Hegedüs Benedek – Trombita/Trumpet;
Gasner Márk – Dob/Drums és Perkák/Percussion

Interjú: http://kapcsolj.be/post/158472799231/tbbt

Forrás: Trafó Kortárs Művészetek Háza