Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált rendez áprilisban a Miskolci Nemzeti Színház!

Hagyományteremtő céllal idén először rendezi meg a Miskolci Nemzeti Színház a Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztivált. A tánc határokon átívelő közös nyelv a világ minden pontján, a kortárs mozdulatművészet pedig ma a legizgalmasabb műfaj. Az április 25-29. között megrendezésre kerülő fesztiválra neves külföldi és hazai alkotókat, együtteseket hívott meg a Miskolci Balett, akiknek színvonalas produkciói bebizonyítják a nézők számára, hogy a kortárstánc nem egy elvont, megfoghatatlan valami, hanem szórakoztató, érdekes és mindenki számára érthető színházi élmény.

A fesztiválról tartott sajtótájékoztatón Béres Attila, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatója elmondta, jó időben, a legjobb helyen jött az ötlet egy új nemzetközi táncfesztivál indítására. – A Miskolci Balett szakmai munkája jó alap arra, hogy megfoganjon a városban egy ilyen típusú rendezvénysorozat, ami a tervek szerint az erős szakmai programot felvonultató indulás után egy csodálatos, élettel teli fesztivállá növi ki magát az elkövetkező években – hangsúlyozta. Kozma Attila, a Miskolci Balett művészeti vezetője, a fesztivál művészeti igazgatója kiemelte, országos szinten is hiánypótló kezdeményezés a Horizont. – Bár Magyarországon vannak nagy múltra visszatekintő táncfesztiválok, olyan nemzetközi szakmai találkozó eddig nem volt, ahol a programban többségben lennének a külföldről hívott produkciók. A Horizont Nemzetközi Kortárstánc Fesztiválon öt ország nyolc előadását láthatja a közönség, a nagyhírű együttesek mellett teret adva olyan független, pályakezdőkből álló alkotóközösségeknek is, amelyek az alternatív vonalat képviselik, mint a Trojka Színházi Társulás – tette hozzá.

Az idei programban a hazai táncélet nagyjai mellett francia, lengyel, olasz és német együttesek is bemutatkoznak. A fesztivál négy napja alatt minden korosztály megtalálja a számára izgalmas előadást. A legkisebbeknek egy nagyon látványos, technikai trükköket felvonultató interaktív mesét hoz az olasz együttes, míg németországi vendégeink a globalizáció kérdését feszegetik rengeteg humorral egy ifjúsági előadásban. A francia csapat különleges, a kortárstánc, a street dance és a hip-hop elemeit elegyítő előadása minden korosztály számára élvezetes produkció. A lengyel Anna Piotrowska egy szóló darabbal érkezik Miskolcra, amelyet kifejezetten erre a fesztiválra készít. A Miskolci Balett új bemutatóval készül, a Harlequinade – szenvelgők komédiája című táncjáték koreográfusa és rendezője a számos díjjal elismert Gergye Krisztián. Három jelentős hazai együttes, a Kecskemét City Balett, a Feledi Project és a Trojka Színházi Társulás is meghívást kapott a programba, így teljes értékű képet kaphatnak a fesztiválon résztvevők a hazai és nemzetközi trendekről.

A fesztiválprodukciók mellett szakmai programokkal is készül a színház. Anna Piotrowska a színház színművészeinknek fizikai színházi workshopot tart, amelyet színpadi munkájuk során is hasznosíthatnak majd. Április 25-én a Magyar Táncművészek Szövetségének kihelyezett ülése lesz Miskolcon, amelynek témája ez alkalommal a vidéki együttesek helyzete. Tervezünk egy fotókiállítást is, amely a Miskolci Balett hétköznapjait mutatja be a táncosok szemével.

Nagy szeretettel várunk minden kedves nézőt és résztvevőt a Horizont Fesztiválra, ahol a mai hazai és nemzetközi táncélet kiemelkedő együttesei oszthatják meg munkáikat a miskolci közönséggel és egymással! A fesztiválról minden fontos információt megtalálnak az érdeklődők hamarosan induló honlapunkon: www.horizontfesztival.hu.

Fesztiválprogram:
Kamaraszínház:

Április 25. kedd, 19.00 – PRIYÉR’ SI PRIYER’
(Company Soul Sity – Franciaország)

A Priyèr Sï Priyèr előadás egy rítus, amely beindítja az intuíciót, hogy megérezhessük a mindennapi dolgokon túli rejtélyeket. A Soul City Company Reunion sziget legrégibb táncegyüttese. Hip Hop a mozgásuk alapja, de meghatározott táncstílus helyett egy gondolkodásmódot képviselnek, amely generációról generációra öröklődik már több, mint húsz éve.

Április 26. szerda, 19.00 – REQUIEM
(Kecskemét City Balett – Magyarország)

„A Requiem alkalmas arra, hogy olyasmiről beszélgessünk, amelyről a hozzánk legközelebb állókkal is csak a legritkább esetben szoktunk.” – Barta Dóra, koreográfus-rendező, a Kecskeméti City Balett vezetője, Mozart zenéjén keresztül beszél a gyászról, azonban érdekes nézőpontból, egy kisfiú szemén át vizsgálja azt.

Április 27. csütörtök, 17.00 – TRASHedy
(Performing Group – Németország)

A TRASHedy humorral mesél – a tánc nyelvén – furcsa evolúciónkról, és ezen keresztül tudatos életmódra és környezetvédelemre motivál fiatalokat és felnőtteket egyaránt. A Performing Group egy fiatal, innovatív színházi társulat, amely konvencióktól mentes témákat dolgoz fel, szokatlan színházi eszközökkel.

Április 28. péntek,19.00 – SZÁLKÁK
(Feledy Project – Magyarország)

A Szálkák, Pilinszky János azonos című kötete inspirálta előadás, rólunk, emberekről szól. „Azt szeretném megmutatni, hogy a 21. században nekem mit üzen Pilinszky szellemisége.” – mondta el Feledi János, rendező. A Feledi Project célja, hogy sajátos formanyelven hozzon létre minőségi produkciókat, magasan kvalifikált művészekkel.

Játékszín:
Április 25. kedd, 20.30 – MOVING OUT
(Anna Piotrowska – Lengyelország)

Az improvizációkra épülő moving —- — out című előadás kifejezetten a Horizont Fesztivál számára készül, az ősbemutatót a fesztivál nyitónapján láthatja majd a közönség. Anna Piotrowska koreográfus, rendező, tanár és előadó a varsói „mufmi” dance theatre igazgatójaként több mint negyven alkotást hozott létre 1995 óta.

Április 26. szerda, 10.00, 14.00 – JAPANESE GARDEN
(Compagnia TPO – Olaszország)
Interaktív tánc- és színházi előadás gyerekeknek

A japánkert csupa meglepetés. Ügyesnek kell lennie annak, aki a gyorsan mozgó lótuszlevélen akar maradni! A gyerekek felfedezhetik a teret, a megjelenő képek, a megszólaló hangok logikáját.  Az olasz TPO Európa egyik legeredetibb gyerekszínházi társulata. A ccc, children cheering carpet (gyermekvidító szőnyeg), az a technológia, amelyre ez az interaktív előadás is épül.

Április 27. csütörtök, 19.00 – Dr.
(Trojka Színházi Társulás – Magyarország)

Életünk egyharmadát töltjük alvással. Az álmodásnál nincs is közvetlenebb élményünk és találkozásunk a tudatalattinkkal. A Trojka Színházi Társulás álomszínháza Kafka: Egy falusi orvos című novella átiratából készült.

Április 29. szombat, 19:00 – HARLEQUINADE
(Miskolci Balett Bemutató előadás – Magyarország)

A commedia dell’arte, a klasszikus balett, a pantomim és a bohócszámok tradíciójából készült előadás a tánc és a színház között keresi az átjárás lehetőségeit. A számos díjjal elismert Gergye Krisztián először rendez önálló előadást a Miskolci Nemzeti Színházban, a Miskolci Balett tagjaival.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház
,