Nemzeti ünnepi megemlékezések Rómában

Az 1848-as forradalom és szabadságharc 169. évfordulójára a Római Magyar Akadémia is külön rendezvény-sorozattal készül. A programok március 15-én, szerdán 17.00 órakor a Római Magyar Nagykövetséggel valamint a Szentszéki Magyar Nagykövetséggel közösen szervezett koszorúzással kezdődnek, a római Gianicolo dombon található Türr István szobornál, nem messze a Róma fölé magasodó Garibaldi emlékműtől. A rendezvényen Dr. Paczolay Péter nagykövet mond ünnepi beszédet.

A megemlékezés 20.30 órakor a Római Magyar Akadémia Liszt termében (Falconieri palota–Via Giulia, 1) folytatódik a Trio Energico (Ilosfai Csenge – hegedű, Mády-Szabó Eszter – cselló, Vida Mónika Ruth – zongora) ünnepi koncertjével.

A Trio Energico a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem berkein belül alakult 2015-ben. A három művészt a szoros barátságon kívül, a kamarazene szeretete hozta össze. Együttállásuk óta több nemzetközi verseny győztesei, koncerteztek a Művészetek Palotájában, a Zeneakadémia nagytermében, játszottak a Bartók Rádió Márványtermében, részt vettek a Milánói Expo-n, jártak Velencében, Padovában, és 2016 nyarán meghívást kaptak Amerikába, hogy a híres Shanghai Quartett-től tanulhassanak.

Az esten F.Mendelssohn: d-moll zongoratrió, M.Ravel: a-moll zongoratrió I-II. Tétel, Z.Gárdonyi: Dritte kleine Raphsody, A.Piazzolla: Quattro stagioni, Primavera című művei csendülnek fel.

Forrás: Római Magyar Akadémia
,