Medikusok hangversenye a klinikáért

Jótékonysági koncertet rendez a Medikus Zenekar március 19-én, a Zeneakadémián. A hagyományteremtő céllal létrejött esemény teljes bevételét az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika javára ajánlják fel. A befolyt összegből az intézmény betegőrző monitorrendszert vásárol az Intenzív Terápiás Osztályra, amellyel évente több száz, súlyosan beteg gyermek gyógyulását segíthetik.

Medikus Zenekar – Fotó forrása: Medikus Zenekar

A javarészt orvostanhallgatókból álló Medikus Zenekar első alkalommal rendez jótékonysági koncertet. A fiatal muzsikusokban akkor fogalmazódott meg a szándék a rendszeres társadalmi szerepvállalás iránt, amikor 2016-ban a Pető Intézet tanulóinak adtak hangversenyt. A március 19-i esemény teljes bevételét az I. számú Gyermekgyógyászati Klinika javára ajánlják fel, amit az intézmény olyan betegőrző monitorrendszer vásárlására kíván fordítani, melynek segítségével a szakemberek egyidejűleg valamennyi, az intenzív osztályon kezelt gyermek állapotát figyelemmel tudják kísérelni.

A hagyományteremtő céllal rendezett hangversenyen a zenekar minden alkalommal egy-egy elismert szólistával kíván színpadra lépni. Idén Schöck Atala mezzoszoprán, a Magyar Állami Operaház művésze fogadta el az együttes felkérését, aki olyan karmesterekkel dolgozott már együtt, mint Pierre Boulez, Daniele Gatti és Philippe Jordan, valamint többször énekelt a Bayreuthi Ünnepi Játékokon és a Budapesti Wagner-napokon is. Ez alkalommal Mahler Egy vándorlegény dalai című művét adja elő. Ezt megelőzően – a hangverseny nyitányaként – Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya csendül fel. A választás nem véletlen, hiszen a csúcspontján megszólaló Gaudeamus igitur a Semmelweis Egyetem életének is meghatározó muzsikája, ami az oktatási intézmény minden nagyobb rendezvényén elhangzik. Az est zárásaként pedig Dvořák „Újvilág” szimfóniáját hallgathatja meg a közönség.

Schöck Atala – Fotó forrása: Medikus Zenekar

A Semmelweis Egyetem Medikus Zenekara 2008-ban alakult. Tagjai elsősorban az egyetem hallgatói, de több hazai felsőoktatási intézmény diákja is játszik a zenekarban. A javarészt szimfonikus felállásban működő együttes amellett, hogy az egyetemi rendezvények rendszeres résztvevője, többek között már Bayreuthban és Svájcban is nagy sikerű koncerteket adott. Dubóczky Gergely, az est karmestere évek óta dolgozik együtt a zenekarral, emellett a Bartók Béla Konzervatórium szimfonikus zenekarát is vezeti, Budapest Sound Collective nevű együttesével pedig különleges, crossover produkciókat hoz létre. Fischer Iván meghívására a 2014-es nyári koncertturnén vett részt először a Budapesti Fesztiválzenekar munkájában, ahol azóta is rendszeresen lát el asszisztensi és karmesteri feladatokat, 2016 novemberében a FIÚK, Fischer Iván fiatal karmestereket bemutató sorozatának első karmestereként a Zeneakadémián vezényelhette a zenekart.

Jótékonysági koncert a Medikus Zenekarral a Semmelweis Egyetem I. számú Gyermekgyógyászati Klinikájának javára
Zeneakadémia Nagyterem, 2017. március 19. 19:30

Közreműködők:
Medikus Zenekar
Schöck Atala – ének

Vezényel: Dubóczky Gergely

Műsor:
Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány, op. 80
Mahler: Egy vándorlegény dalai (Lieder eines fahrenden Gesellen)
Dvořák:9. (e-moll) szimfónia, op. 95 („Új világ”)

Facebook esemény: https://www.facebook.com/events/1071685229608084/

További információ, jegyek: http://zeneakademia.hu/hu/klasszikus/-/program/medikus-zenekar-20170319-1930

Forrás: Medikus Zenekar
,