A legjobb film Oscar-díját nyerte el a Holdfény!

Ma hajnalban szürreális finálé után a Holdfény nyerte a legjobb film Oscar-díját! Az Amerikai Filmakadémia 89. alkalommal megtartott díjátadóján az összesen 8 kategóriában jelölt alkotás három Oscar-díjat nyert: a legjobb film mellett megkapta az adaptált forgatókönyv (Barry Jenkins), és férfi mellékszereplő (Mahershala Ali) Oscar-díját is. Az idei Oscar-gálán a Vertigo Média négy filmje (Holdfény, Az ember, akit Ovénak hívnak, Életem Cukkiniként, Tűz a tengeren) összesen 12 Oscar-jelölést kapott. A Holdfény hazai bemutatása a 2010 óta a magyar forgalmazói piacon működő Vertigo Média eddigi legnagyobb szakmai sikerét jelenti.

Holdfény – Fotó forrása: Vertigo Média

Február 26-án 89. alkalommal adták át az Amerikai Filmakadémia Oscar-díjait az év legjobb filmes teljesítményeinek. A Holdfényt 8 kategóriában jelölték az akadémiai elismerésre, végül a legjobb film, adaptált forgatókönyv és férfi mellékszereplő kategóriákban diadalmaskodott, és a legjobb film Oscar-díjával az év legnagyobb filmes elismerését kapta meg.

Barry Jenkins második nagyjátékfilmje az elmúlt év legnagyobb kritikai sikerét arató alkotása: eddig több mint 180 díjat nyert, s további, kétszáznál több elismerésre terjesztették fel. A Holdfényt hat Golden Globe-díjra jelölték, s elnyerte a legjobb film Golden Globe-díját a dráma kategóriában. A Brit Független Film díjátadóján a legjobb nemzetközi független film díját nyerte, a Chicagói Nemzetközi Filmfesztiválon közönségdíjas lett. A film hatalmas szakmai siker a kritikusok körében: a Los Angeles-i Filmkritikusok Szövetsége négy díjjal jutalmazta a filmet (legjobb film, rendező, mellékszereplő és operatőr), és a bostoni, New York-i, torontói, San Franciscói filmkritikusok szerint is a 2016-os év legjobb alkotása. A Holdfény több kategóriában (adaptált forgatókönyv, férfi mellékszereplő) is az Oscar-díj favoritja. Vajon mik azok az események, amelyek a legnagyobb hatással vannak életünkre? Kik befolyásolják leginkább a jellemünket? Ezekre az univerzális kérdésekre próbál választ találni Barry Jenkins lírai filmje. A Holdfény időtlen történet az emberi kapcsolatokról és önmagunk megismeréséről.

A Holdfény február 16-tól látható országszerte a hazai mozikban.

Holdfény – Fotó forrása: Vertigo Média

A Holdfény, az Életem Cukkiniként, Az ember, akit Ovénak hívnak és a Tűz a tengeren magyar forgalmazója a Vertigo Média, amely korábban olyan filmeket mutatott be a magyar mozikban, mint az Oscar-díjas Amy – Az Amy Winehouse-sztori, az Oscar-díjas A szoba, az egyaránt Oscar-jelölt Carol, Egy háború, A vadászat, és az Egy veszedelmes viszony. A Vertigo Média forgalmazott az elmúlt négy év cannes-i Arany Pálma-díjas filmjéből hármat (Adéle élete – 1-2. fejezet, Téli álom, Én, Daniel Blake), továbbá a tavalyi berlini Arany Medve-díjas Tűz a tengeren című dokumentumfilmet.

A következő hónapokban a Vertigo Média mutatja be a magyar mozikban mások mellett Terrence Malick Az Univerzum története, az Luc Jacquet Pingvinek vándorlása 2., Francois Ozon Frantz című filmjeit, valamint a Berg Judit történeteiből készült Lengemesék című, egészestés magyar animációs filmet. Az ősz folyamán pedig Mészáros Márta Aurora Borealis, Lengyel Balázs Lajkó: Cigány az űrben című magyar filmjeit, valamint a Salamon király legendája című új, egészestés animációs filmet is forgalmazza.

Forrás: Vertigo Média
,