Nagyszabású szimfonikus jazzkoncert foglalja össze Márkus Tibor életművét

Különleges koncerttel ünnepli Márkus Tibor március 4-én az elmúlt hatvan évet. A magyar jazzszcéna ikonikus alakját középpontba állító est házigazdája a zongoraművész legismertebb zenekara, az Equinox lesz, ám a dalok ezúttal szimfonikus köntösbe bújtatva, vendégzenészekkel kiegészülve kapnak egyedi színezetet.

Márkus Tibor: Equinox Szeptett – Fotó forrása: Müpa

A magyar jazztörténetről beszélve lehetetlen nem említeni a műfaj egyik legsokoldalúbb hazai szereplőjét, a hatvan éves Márkus Tibort. Az Erkel-díjas művész nemcsak zongoristaként, de a Zeneakadémia jazz módszertan és zongora tanáraként, a Magyar Jazz Szövetség egykori elnökekét, illetve számos jazzelméleti szakkönyv és zenei publikáció szerzőjeként a jövő jazznemzedékének sorsát is ugyanannyira szívén viseli, mint a műfajét. Fáradhatatlanul tanítja és népszerűsíti ezt a százéves műfajt, nemcsak az erre szakosodott muzsikusok, de minden nyitott és érdeklődő zenehallgató között.

Márkus több évtizedes karrierje során sosem korlátozta érdeklődését kizárólag a jazzre, zenekarával egyaránt kísérletezett a rockkal és a hip hopos hangzásokkal is. Alkotói filozófiájának középpontjában a zene megbonthatatlan egységébe vetett hite áll, ami felülírja a műfajok szabta határokat. Ennek a jegyében született tíz évvel ezelőtt a Bábszínház című jazz-, rock- és klasszikus zenekarokra komponált concerto grosso, és ugyanezt az elvet követve állt össze a március 4-i hangversenytermi műsor is. Az EQUINOXymphonic egyszerre vissza- és előretekintés, hiszen a régi szerzemények mellett az Erkel-díjas zenész más együttesek számára írt művei is elhangzanak majd szimfonikus zenekari miliőbe transzponálva, vonósokkal és fúvósokkal kiegészülve, nagyzenekari hangszerelésben. A jubileumi koncert gerincét az ünnepelt elsőszámú formációja, az Equinox adja, de az estét a meghívott vendégművészek teszik majd igazán teljessé.

Márkus Tibor – EQUINOXymphonic
217. március 4. szombat 20:00-22:00
Fesztivál Színház

Equinox Szeptett:
Márkus Tibor – zongora, szintetizátor, zenekarvezető
Kovács Linda, Eszes Viktória – ének
Jász András – szaxofon
Zana Zoltán – szaxofon, EWI szaxofon szintetizátor
Csuhaj-Barna Tibor – bőgő, basszusgitár
Jeszenszky György – dob

Közreműködők:
Elek István – szaxofon, klarinét
Pecze Balázs – trombita
Skerletz Gábor – harsona
Juhász Györgyi – fagott
Bizják Gábor – kürt
Csuhaj-Barna Rebeka, Danyi Nikoletta – fuvola
Juhász Endre – oboa
Köteles Anita – tuba
Anima Musicae Kamarazenekar (művészeti vezető: G. Horváth László)
Pethő Kincső – tánc

Alkotók:
Strasszer Anna – dramaturg
Nagy Imre – technika
Siráky Tímea – koreográfus

További információk: https://www.mupa.hu/program/markus-tibor-equinoxymphonic-2017-03-04_20-00-fesztivalszinhaz

Az esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/382287938812784/

Forrás: Müpa