Márciusi ifjak Óbudán

Mi a közös, Vivaldiban, Szent Efrémben, Bartókban? Mind márciusi születésűek, s mindannyiukat egy-egy koncert köszönti a Társaskörben. A sort Vivaldi nyitja, 339. születésnapja előestéjén az Óbudai Kamarazenekar Hegyesi Gabriella szóló fuvolajátékával (március 5.). Szent Efrém – mely számunkra elsősorban egy kórus – fennállásának 15. évfordulóját nálunk ünnepli egyházi védőszentjének pártfogó segítségével (március 4.). Bartók közelgő születésnapja előtt tisztelegve pedig népszerű és kevésbé ismert, romantikusan szép műveit szólaltatják meg fiatal művészek (március 17.)

Szent Efrém – Fotó forrása: Óbudai Társaskör

Mindezek előtt a hónap nyitóhangversenyén egy sokoldalú hangszert ismerhetünk meg: a klarinétot. A Házimuzsikán Varga Gábor, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának első klarinétosa szólaltatja meg a „főszereplőt” (március 2.). Másnap Táncórák lesznek idősebbeknek és haladóknak, de a táncos cipőt otthon lehet hagyni; ezen az estén ugyanis a népszerű cseh íróra, Bohumil Hrabalra emlékezünk, s az ő kedvenc sörével koccinthatunk (március 3.).

Fotó forrása: Óbudai Társaskör

Bei mir bist Du schön… udvarolnak a hölgyeknek ezen a szép napon a Budapest Ragtime Band zenészei, s még egy vendéget is hoznak: Egyházi Géza, sok hölgy kedvenc musicalsztárja lesz a nőnapi ajándék (március 8.). A fiatal mexikói zongoraművész Alejandro Vela merész műsorszerkesztéssel Beethoven és Radiohead slágereket játszik a nyitott fülűeknek pénteken (március 10.). Következő nap csapdosnak majd a villámok a Társaskörben – de csak képletesen, mert szerencsére Benjamin Franklin a villámhárító feltalálásával megóvta az épületeket és az embereket a villámok pusztításától. Mint egykor, a főúri szalonok estélyein a zene és az irodalom mellett csodának számító elektromos kísérleteket is bemutattak, zenés technikatörténeti szalonunkon ez most is így lesz! (március 11.)

Fotó forrása: Óbudai Társaskör

Ismét jön a FareMido operatársulat, hogy bebizonyítsa: Opera az egész világ (március 20.), majd elérkezünk a hónap eseményéhez, a női lét különböző korszakait szóval, zenével körbejáró estéhez, melynek címe: Női szív. Női szerzők, női előadók – de egyáltalán nem csak nőknek! (március 24.). Az Évszakok táncán lesz Négy évszak piazzolásan és vivaldisan. Felváltva szólalnak meg a tételek, egyszer Argentínába megyünk megnézni a tavaszt, egyszer Itáliába, ráadásul ízelítőt kapunk profi táncosoktól az igazi tangóból (március 26.). Kié vagy, mondd? – kérdezi a zenés „seveledsenélküled” a 30-as évekből (március 27.), amelyhez kapcsolódóan egy kiállítást is megnézhetnek a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban.

Fotó forrása: Óbudai Társaskör

Forrás: Óbudai Társaskör