Héberül aratott sikert magyar produkció Tel-Avivban – Lenyűgözte a Recirquel az Izraeli Operaház közönségét

Egy hét alatt több mint hétezren látták a magyar Recirquel Társulat öt egész estés előadását az Izraeli Operaházban, amely első alkalommal tűzött műsorára újcirkusz produkciót. A héber nyelven február 6. és 12. között bemutatott A Meztelen Bohóc című darabot nemcsak a közönség, hanem a kritika is hatalmas lelkesedéssel fogadta, „varázslatos showként” és szavakkal vissza nem adható, „újfajta lelki-mentális orgazmusként” aposztrofálták a magyar társulat előadását.

Fotó: Elena Zapassky

A legnépszerűbb izraeli hírportál, a Ynet.co.il „Cirkusz, amilyet még sohasem láttatok” című cikkében erősen ajánlott „varázslatos showként” mutatja be A Meztelen Bohócot, amelynek gyönyörű atmoszféráját a cirkusz, a színház és az akrobatikus testmozgás összekapcsolása adja.  A lap szerint különleges koreográfiájú kortárs magyar cirkuszban egyszerre van jelen a hihetetlen emberfeletti teljesítmény, a kifinomult testmozgások és a melankolikus lírai érzékenység.

Egy másik izraeli lap, a Mako színikritikusa „újfajta lelki-mentális orgazmusként” írja le a Recirquel produkciója nyújtotta látványt, amit szerinte szavakkal nem is lehet visszaadni: „az előadás különleges képei és hangulata napokon keresztül kitörölhetetlenül az agyadban maradnak”. A lap szerint a darab igazi különlegességét az adja, hogy sokféle pszichológiai és filozófiai rétegből épül fel, miközben egészen testközelből látjuk az artistákat, szinte érezve a leheletüket is.

Fotó: Elena Zapassky

„Tel-Avivban szinte ismeretlen az újcirkusz műfaj, elvétve mutatnak csak be kortárs, színházi cirkusz produkciókat, így úttörőként érkeztünk Izraelbe” – mondta Vági Bence. A Recirquel alapító-művészeti vezetője kiemelte, hogy a közönségsikerhez az is hozzájárult, hogy az operaház kérésére héberül mutatták be a darabot. Hozzátette: az izraeli közönségnek lesz még lehetősége látni a Recirquelt, a következő előadássorozatról már tárgyalnak az intézménnyel.

A Recirquel legmonumentálisabb darabja, A Meztelen Bohóc nem először aratott szakmai és közönségsikert külföldön: tavaly a spanyolországi San Sebastianban, illetve Hollandiában, idén januárban pedig Cannes-ban, a Palais de Festivals et des Congres-ben több mint 2400 néző előtt – francia nyelven – mutatták be az egész estés újcirkusz produkciót.  A Meztelen Bohóc, amelynek a létrejöttéről készült mozifilmet, a Mi ez a cirkusz?-t február elejétől vetítik a hazai mozik, Magyarországon áprilisban és májusban összesen öt alkalommal tekinthető meg a társulatnak otthont adó Müpában.

Fotó: Elena Zapassky

A Recirquel Újcirkusz Társulatról

Recirquel Újcirkusz Társulat Vági Bence rendező-koreográfus vezetésével magyar artistákból alakult 2012-ben Budapesten. A társulat négy egész estés nagyszínpadi produkciója – Cirkusz az Éjszakában, A Meztelen Bohóc, Párizs Éjjel, Non Solus – a bemutatók óta telt házzal fut a budapesti Müpában. A Recirquel nemzetközi karrierje 2014-ben vette kezdetét, a társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig.

A Társulat küldetésének tekinti, hogy az évszázados hazai cirkuszművészeti tradíciókra és szaktudásra épülő, új, közép-kelet-európai – magyar újcirkusz irányzatot itthon és a világban egyaránt népszerűvé tegye. A Recirquel fennállása óta mintegy 300 előadást tartott, amelyet több mint 150 ezren láttak világszerte.

A magyar előadóművészeti életben az újcirkusz, mint új művészeti ág a Recirquel születésével jelent meg. A társulat állandó alkotócsoportjának célja olyan egész estés nagyszínpadi produkciók megírása, kitalálása és megvalósítása, amelyben a műhöz szerzett zene, látványvilág a cirkuszművészetet egy új, és absztrakt kifejező mozgásművészetté formálja, így létrehozva egy történetet elbeszélő újcirkusz előadást.

A Recirquel produkcióiban a klasszikus artistatechnika mellett ezért fontos szerepet foglal el a tánc- és a színészmesterség, valamint a látványvilág és az egyedileg komponált élőzene. A sajátos kelet-európai cirkuszi műfaj zenei világát Sárik Péter zongoraművész, zeneszerző alkotta meg. Az előadásokban továbbá nagy hangsúlyt kapnak a hazánkban még kevéssé ismert társművészeti ágak – a maszk és smink illetve a hajszobrászat alkotásai is.

További információ: www.recirquel.com, illetve videó a Társulatról:

Forrás: Recirquel Társulat