Hamvas Béla műből készült előadás érkezik a Tháliába

A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulata március 13-án mutatja be a Thália Színházban a 2017-es Határon Túli Magyar Színházak Szemléje keretében előadását, Olbrin Joachim csodálatos utazása címmel, amelyet Hamvas Béla szövegei alapján visznek színre. 

Fotó: Rab Zoltán – Fotó forrása: Thália Színház

A darab rendezője Mezei Kinga; a fiatal, vajdasági származású rendező, színész, díszlet- és jelmeztervező előadásainak alapanyagát főként prózai szövegek, versek, esszék képezik.

A Jászai-díjas művész szerint az Olbrin Joachim csodálatos utazása egy ironikus mese, ami a mai kor elidegenedett és személytelenné vált, korrupcióra épülő társadalmáról szól.

Van egy embergyár, ahol a főkormányzó terve alapján készítik az embereket, akik más-más tulajdonságokat kapnak: szeretet, gyűlölet, pénzéhség stb. Ezen tulajdonságok elegye alapján készítik el a tökéletesen uniformizált embert. Ebben a világban indul el Olbrin Joachim megtalálni létezése valódi célját.

Az embernek meg kell őrülnie, hogy normális legyen és el kell veszítenie az eszét, hogy fel tudjon ébredni, és elérkezzen oda, hogy tudja, hogy él, végre ne legyen álomkóros és fantaszta, hanem normális ember. (részlet a szövegből)

Fotó: Rab Zoltán – Fotó forrása: Thália Színház

Forrás: Thália Színház