MENTÁLszínház – Függőségi (v)iszonyok

A Spirit Központban működő Spirit Színház, állandó épületében a közismert, nagy népszerűségnek örvendő előadások mellett (Zorba, Ölelj át, Száz év magány), nagy figyelemmel tart műsoron és „ápol” olyan darabokat, melyek konkrét pszichológiai problémákról, függőségekről, devianciáról szólnak.

Az „ápol” szó kifejezi azt a törekvést is, hogy aki ezekre az előadásokra jön és részt vesz a közönségtalálkozókon, olyan lelki és gondolati útmutatót kapjon, ami az ő életében felbukkanó, elsőre problémának tűnő feladatokat is segít megoldani.

Az alapító színész-direktor szerint minden lelki gubancunk kioldásához a kulcsot saját magunkban kell megkeresni.

Függőségeinkről, saját felelősségünkről és felelősségvállalásunkról a sorsunk felett – indít programsorozatot előadásaiból a Spirit Színház a mentális rekreációt az egészségmegőrzés középpontjába állító Nézőpontváltó Egyesülettel karöltve.

2017. tavaszán két előadással nyitják a sorozatot, ősszel háromalkalmas bérletet hirdetnek MENTÁLszínház címen.

Március 2-án a CSIN-CSIN c. zenés, Örkény István által fordított francia darab apropóján, az alkoholfüggőség témáján belül is tabunak számító női alkoholizmus kerül a középpontba, keserédes nevetéssel és megdöbbentő végeredménnyel.

Perjés János elmondta, hogy a darabok nem a hollywoodi végkifejletet követik, nem félnek megmutatni a tettek következményét sem. Szakértőnk ezen az estén Dr. Gerevich József pszichiáter lesz.

Március 31-én egy magyar ősbemutatóra készülünk. Galambos Attila, aki eddig musicalek fordítójaként, írójaként volt ismert, PLAY KRÚDY c. dalokkal tarkított darabjában egy középkorú, kikopófélben lévő színésznő harcát mutatja meg drogfüggő fiáért, miközben az újrafelfedezés lehetősége kopogtat ajtaján.

A MENTÁLszínház program háziasszonya, aki a szakemberekkel való feldolgozó beszélgetést vezeti, a pszichológusi diplomával rendelkező Szily Nóra.

Az újságíró, coach merítve szakmai tapasztalataiból évek óta segítő témájú előadásokat, workshopokat tart, kommunikációs- és személyiségfejlesztéssel foglalkozik, hamarosan saját honlapot indít, amelynek profiljához szervesen illeszkedik a MENTÁLszínház tevékenysége.

Március 2-án Szily Nóra első beszélgetőpartnere, a női lelkek nagy ismerője, Dr. Gerevich József pszichiáter, akivel az alkoholizmus, ezen belül pedig a női alkoholizmus témáját fogják boncolgatni március 2-án, a CSIN-CSIN című előadás után.

Március 31-én, a PlayKrúdy színmű utáni feldolgozó beszélgetésben Szily Nóra a droghelyzetet térképezi fel Dr. Rigó Péter pszichiáterrel, a Nyírő Gyula Kórház Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet Addiktológiai Ambulanciájának vezető főorvosával.

Az őszi programban helyet kapó JÓ ÉJT, ANYA! C. dráma az öröklődő depresszió, a PASOLINI: TÉTEL a sorstalanság, a CHATSZOBA pedig az elveink feladása és a kompromisszumképesség témáját járja körül.

A további témák szakértői Dr. Tari Annamária, és Dr. Almási Kitti pszichológusok lesznek.

A beszélgetések interaktívak, a szervezők számítanak arra, hogy bekapcsolódnak a párbeszédbe a nézők is.

Február 2-ától debütált új szerepkörében Gubik Ági, aki a Nézőpontváltó Egyesület új egészségnagykövete.

A színművésznő – többek között – a Karinthy Színházon és a Barátok közt c. tévéfilm sorozaton kívül a Spirit Színházban is játszik, mégpedig a MENTÁLszínház egyik releváns előadásában, a Pasolini: Tétel című drámában, tehát személyében kétszeresen is kapcsolódik annak szemléletformáló programjához.

A színművész első egészségnagyköveti tevékenységként a február 4-i Rákellenes Világnap alkalmából Nézőpontváltó Világnapi Üzenetet olvasta fel.

Sári Edina, a Nézőpontváltó Egyesület elnöke szerint a legfontosabb a szembenézés saját problémáinkkal, majd leszámolni a „mentes” élettel kapcsolatos félelmeinkkel, mielőtt azokkal sikerrel megküzdenénk, ezért örömmel, és az előadások utáni feldolgozó beszélgetéshez a témákban jártas pszichiáter és addiktológus szakemberek biztosításával támogatják a MENTÁLszínház szándékait és a Függőségi (v)iszonyok  programsorozatot.

Forrás: Nézőpontváltó Egyesület
,