Múzeum+ Labirintus a Magyar Nemzeti Galériában

MÚZEUM+ LABIRINTUS
2017. február 16., csütörtök, 18.00-22.00

A februári Múzeum+ témája a Labirintus. Szimbólumok, titkok, útvesztők – legyen szó a lélekről, a hitről, költészetről, vagy zenéről, a Labirintus élménye az ember egyik legősibb tapasztalata. A téma különös aktualitását időszaki kiállításunk adja. Árny a kövön. Ország Lili művészete címmel a modern magyar művészet egyik legeredetibb alkotójának az életműve látható a Magyar Nemzeti Galériában. A minden korábbinál átfogóbb kiállításon Ország Lili eredeti elképzelésének megfelelően felépült a Labirintus, benne a több mint ötven darabos labirintus-sorozattal, mely ebben a teljességében korábban még sosem volt látható. A Múzeum+ Labirintus est vendég tárlatvezetője Gerevich József pszichiáter, az este során az érdeklődőket Hrutka Róbert és Alex Fender által megzenésített Pilinkszky-versek, Lilith-Fekete Hold címmel Gergye  Krisztián Társulatának táncperformansza, élő múzeumcafé beszélgetés,  kreatív  workshop és Skizo borkóstoló is várja.

VENDÉG TÁRLATVEZETŐNK

19.30 Gerevich József pszichiáter
Helyszín: II. emelet, Modern idők című kiállítás

SÉTÁK A GYŰJTEMÉNYBEN
18.15 és 20.00 Szimbólumok labirintusában – Mertus Ági tárlatvezetése a Remekművek a Szépművészeti Múzeumból című kiállításban és az állandó gyűjteményben
Találkozási pont: II. emelet

19.00 és 20.45 Rejtelmek labirintusában (Csáth Géza) – irodalom és festészet a huszadik század első felében – Mácsay Kriszta tárlatvezetése a Modern idők című kiállításban
Találkozási pont: I. emelet

19.45 There is no need to build a labyrinth since the whole world is one – Guided tour in English with Eveleyn Brockmann in the permanent collections
Meeting point: Building ’C’, 1st Floor

18.00-19.00 ÉLŐ MÚZEUMCAFÉ BESZÉLGETÉS
Helyszín: I. emelet, Barokk-terem
Ország Lili labirintusai
A beszélgetésen a művészről, különleges képi világáról, a kiállításról és az Ország Lili munkáit megőrző műgyűjtőkről kérdezzük vendégeinket.
A beszélgetés résztvevői:
Kolozsváry Marianna művészettörténész, a Magyar Nemzeti Galéria Jelenkori Osztályának főmuzeológusa, a kiállítás kurátora,
Lajtai Péter képzőművész, az Ország Lili kiállítás katalógusának egyik szerzője és
Kieselbach Tamás művészettörténész, a Kieselbach Galéria és Aukciósház vezetője.
Moderátor: Martos Gábor, az Élő MúzeumCafé-beszélgetések szerkesztője

19.30 ZSIDÓSÁG ÉS KERESZTÉNYSÉG. SZIMBÓLUMOK ORSZÁG LILI MŰVÉSZETÉBEN
Helyszín: I. emelet, Barokk-terem
Ország Lili művészetében egyszerre fedezhetők fel a zsidó szimbólumok, az Aranyváros képe és a keresztény misztika keresése. Az életmű kiállításhoz kapcsolódóan püspök és rabbi beszélget Ország Lili művészetéről és az alkotások által felvetett kérdésekről.
A beszélgetés résztvevői:
Fabiny Tamás evangélikus püspök és Fináli Gábor rabbi.
Moderátor: Galambos Ádám evangélikus teológus

18.45 KONCERT Pilinszky-est
Helyszín: I. emelet, Kupolacsarnok
Alexa (Alex Fender) első önálló albuma ősszel jelenik meg a Tom-Tom Records gondozásában. Az anyag Pilinszky János, Hrutka Róbert és Alexa által megzenésített versei (Parafrázis, Ne félj, Mégis nehéz, Kihűlt világ…), valamint Bereményi Géza, a költő életéről írt dalszövegére építették fel a varázslatos zenei utazást.
Hrutka Róbert – gitár, ének I Alex Fender – ének I Kalmus Felicián – cselló

20.30 TÁNC LILITh – fekete hold – Gergye Krisztián Társulata
Helyszín: III. emelet, Kupolacsarnok
Rendezés, koreográfia, látvány: Gergye Krisztián
Szereplők: Barabás Anita és Gergye Krisztián
Bábtervező: Hoffer Károly I Jelmeztervező: Béres Móni I Díszlet: Zöldy Z. Gergő
Zene: Schubert – G major quartet az Accord Quartet előadásában

„Kedves nézőink!
A LILIth című előadásunkra, kérjük, hozzanak magukkal egy TÉGLÁT! Lehet kicsi, nagy, töredezett, új… A tégla az előadás részévé válik majd. Kiderül, tudunk-e közösen falat emelni magunk köré vagy magunk elé. Komolyan gondoljuk, bár a gesztus nem kitétel!”

Gergye Krisztián Társulatának az ezen az estén először bemutatásra kerülő LILIth című előadása igazi kuriózum. Ország Lili előtt tiszteleg az Árny a kövön című életműkiállítás apropóján a Magyar Nemzeti Galéria Kupolacsarnokában tánccal, bábbal, árnyakkal. A közönség nem csak nézője lesz az eseményeknek, hanem szereplőkké is válnak Gergye Krisztián és Ország Lili közösen teremtett világában.

18.00-21.30 WORKSHOP
Útvesztőben – Labirintus formájú talizmán készíthető papírból és fonalból egy kis aranyfénnyel
Helyszín: Csontváry-pihenő

BOR SkizoBor

TEAHÁZ Big Ben

Jegyárak: Teljes árú jegy: 2800 Ft ǀ Kedvezményes jegy*: 2000 Ft
*A Múzeum+ idején nem érvényesek a rendes nyitvatartási idő alatt igénybe vehető kedvezmények, így díjtalan belépő sem igényelhető.

A programváltozás jogát fenntartjuk!

Felhívjuk kedves látogatóink figyelmét, hogy az előadásokon és tárlatvezetéseken – műtárgyvédelmi követelmények miatt – csak korlátozott létszámban, érkezési sorrendben lehet részt venni. Kérjük ennek szíves figyelembe vételét!

Részletes programért és jegyvásárlásért kattintson ide! 

Forrás: Magyar Nemzeti Galéria