B32 Galéria és Kultúrtér – Bemutató: A profil

Új bemutató februárban a B32 Galéria és Kultúrtérben. Benedek Albert A Profil, a KoMod Színház és az AppArt Egyesület koprodukciója február 17-én pénteken 19 órától lesz látható.

Inoka Péter és Márton Gábor Csaba – Fotó forrása: B32 Galéria és Kultúrtér

 „Legyél titokzatos. Gondolj valamire, de csak a felét mondd el. Mondd, hogy fáj, de ne mondd el, hogy mi. Mondd, hogy jó, de titkold el, minek örülsz. Nem számít, mit mondasz, csak mondjad. Told bele a pofájukba, vidd olyan közel, hogy ne is lássák, mit adsz nekik!”

Facebook profilt tizenhárom éves kortól lehet készíteni. A főszereplő, Andris (Márton Gábor Csaba) születésnapján regisztrál, és még aznap megismerkedik egy idegen fiúval, Krisszel (Inoka Péter). Krisz a folyamatos magamutogatás a nap 24 órájában: jobban néz ki, több mindenhez ért, érdekesebb életet él, bárkivel képes megismerkedni, sokkal könnyebben kommunikál mindenkivel. Andris megpróbál hasonlítani Kriszre, ám kapcsolatuk szép lassan elkezd változni, Krisz átveszi a hatalmat Andris felett, a fiú pedig kénytelen alkalmazkodni, mert csak így tudja fenntartani frissen kivívott státuszát az iskolában.

Benedek Albert az előadásról

​„ A darab fiatalokról (tizenévesekről) szól, akiknek az életét áthatja valamilyen virtuális közösségi tér. A valóságos közösségekhez hasonlóan a netes világnak is megvannak a szabályai, ahogy lehet és érdemes benne működni. Fontos különbség viszont, hogy itt nem igazán látod a következményét annak, amit művelsz. Nem kell a másik szemébe nézni, elbírni egy tekintetet, a neten nem mindig látod, mit teszel a másikkal. A net egyik olyan tulajdonsága, amiben eltér a valóságtól az az, hogy nincs benne idő. Vagy úgyis mondhatjuk, hogy állandó jelenidőben van. Bármit csinálsz, az mindig ott lesz. Nem úgy van, hogy oké, te ezt és ezt csináltad velem, de régen volt, már el is felejtettem… a net nem felejt.”

„A történet egy olyan suliban játszódik, ahol valamilyen titokzatos oknál fogva mindig biológia óra van, és mindig az evolúciót tanítják. Az élet maga a változás, az evolúció meg a változáshoz való alkalmazkodás. A technológia, ami körülvesz minket, a netes világ felfoghatatlanul gyorsan változik, szinte lehetetlen hozzá alkalmazkodni. Vagy pedig egy teljesen újfajta embert kíván, másmilyen idegrendszerrel. Ma már sok olyan kutatás van, ami kimondja, hogy a netezés megváltoztatja az agyi pályákat. Ez nem jó vagy rossz, egyszerűen valami új és más. A mi darabunkban ez az újrahuzalozás kicsit félremegy.”

„Az előadás célja, hogy megmutassa, hogyan lehet belecsúszni a virtuális közösségi világba, ahol mindenki szebb, jobb, okosabb és folyamatosan jelen van. A jelenlévők általános közléskényszerben élnek, ugyanis csak akkor léteznek, ha megosztanak, lájkolnak, kommentelnek, válaszolnak, boldog születésnapjuk van, házasodnak, esznek, becsekkolnak, 2 fotóznak, stb. Ezzel párhuzamosan pedig hogyan lehet kicsúszni a valóságból, hogyan mennek tönkre a személyes kapcsolataink, miközben a népszerűség és szeretet illúziójában élünk.”

A Profil
(evolúciós zsákutca egy felvonásban)
Bemutató: 2017. február 17. B32 Galéria és Kultúrtér
További előadások: február 26. 

Szereplők:
Andris – Márton Gábor Csaba
Krisz – Inoka Péter
Hektor – Kocsis Fülöp Soma
Anya / Kicsi néni – Bakonyvári L. Ágnes
Csillag – Háda Fruzsina

Rendező – Kovács Henrietta

Forrás: B32 Galéria és Kultúrtér