Skorpiók nyüzsögnek a fejemben – királygyilkosság elektronikus zenére

Spirita Társulat: MACBETH
2017.02.10-11. 19:00
Bethlen Téri Színház

PREMIER

Villámló égbolt, puskaropogás és gyűlölettől izzó szemek – csak a legkeményebbek maradnak talpon a Skóciát emésztő háborúban. A sötét tekintetű Macbeth ebből a lángtengerből emelkedik ki vérgőzös főnixként, hogy feleségével beteljesítse előre megírt sorsát. De mi ebből az igazságos juss és honnan kezdődnek a jogtalan illúziók? Meddig mehet el az ember a saját önzőségében és kivel kell a végén elszámolnia – másokkal vagy a saját elméjével? A klasszikusokat modernizáló Spirita Társulat Shakespeare elátkozott tragédiáját élőben játszott, elektronikus alapokkal keverve éleszti újjá.

Fotó: Nemes Krisztina

Lelkileg sérült, drogfüggő roncs – a leghűségesebb harcos is így tér haza a csatamezőről, ha a háború és kétségbeesés végül megtöri. Gyilkos düh és hallucinációk, vérgőzös hatalomvágy és elemi rettegés keveredik fejében, miközben mindentudó boszorkányok és intrikus felesége suttogják a fülébe igéjüket valóság és téboly határán. A királygyilkos pedig nem áll meg – megkoronázása után kegyetlen tisztogatás indul korábbi barátai egyre elszántabb tábora ellen, hogy az őrülettől visszhangzó Skóciát lassan ellepje a vér és a géppisztolyok füstje…

Plakát és grafika: Czibere Krisztián, fotó: Nemes Krisztina

Gyermeke halálából a háború poklába zuhanó Macbeth, az egykor bátor és egyenes hadvezér bármit megtenne, hogy felesége ismét boldog lehessen. A gyönyörű és veszélyes Lady manipulációival sikeresen ki is használja ura erejét párosuk hatalomra kerüléséért, miközben a tehetős üzletemberként ábrázolt thánok és a jogos skót herceg aggódva figyelik a történéseket. Macbeth megállíthatatlanul épülő diktatúrája, elvtelen bérgyilkosainak rémtettei és Skócia kezdődő hanyatlása végül szembe fordítja vele ellentáborát és megindul a végső játszma a véráztatta trónért – miközben három intrikus boszorkány a lét és a nemlét vékony határmezsgyéjéről figyeli örömmel, ahogy ugyanazon föld gyermekei fokozatosan széttépik egymást.

A drámairodalomban elátkozottnak tartott, félelmetes színművet az előadás modern köntösben, a mondanivaló örök érvényűségét hangsúlyozva mutatja be. A villámgyorsan száguldó cselekményt Kállay Géza korszerű fordítása, élő elektronikus zenei kíséret, fekete-fehér, film noirokat idéző világítás és a mai militarista közegre emlékeztető jelmezvilág teszi teljessé. A társulat sokszor horrorszerű atmoszférában prezentálja Shakespeare tanmeséjét korlátlan hatalomvágyról, gyilkos ösztönökről, törékeny életekről – és a hártyavékony mezsgyéről valóság és álom között.

Ez a hely nem lehet a pokol, ahhoz túl hideg.”

Plakát és grafika: Czibere Krisztián, fotó: Nemes Krisztina

A Spirita Társulat egy alulról szerveződő, fiatalokból álló alkotóközösség, amelynek célja a néző gondolatainak életkortól független megragadása két irányból: vagy egy klasszikus mű modern díszletek közé helyezésével, vagy egy kortárs társadalmi problémára való reflektálással. A február 10-én bemutatandó Macbeth az előbbi kategóriába esik, Shakespeare egyik legrövidebb, mégis legaljasabb drámájának felújítását tűzve ki célul. Ugyan a Társulat számára nem újdonság egy klasszikus mű újragondolása (ezt tették az elmúlt évben Shakespeare Hamlet-jével vagy Szophoklész Antigoné-jával is), az itt látható minimalizmus és felzaklatóan kontrasztos képi világ mégis friss színfolt a repertoárjukban. A Társulat a Bethlen Téri Színházzal 2014 óta dolgozik együtt a legnagyobb egyetértésben, 2016 óta kiemelt társulatként. A jelenlegi bemutató mellett három futó előadásuk van aktívan a színház műsorára tűzve.

A Macbeth esemény Facebook oldala: https://www.facebook.com/events/1795491057368523/

A Spirita Társulat Facebook oldala: https://www.facebook.com/SpiritaTarsulat/

Forrás: Bethlen Téri Színház