Pompeji pusztulása a filmművészetben és irodalomban

Az első, Pompeji tragikus pusztulásáról készült film 1913-ban jelent meg, a legfrissebbet pedig több, mint 100 évvel később, 2014-ben mutatták be. Emellett számtalan irodalmi alkotás, további mozifilmek készültek az ókor egyik legnagyobb természeti katasztrófájáról. A Pompeji pusztulását bemutató filmeket, irodalmi alkotásokat Trója Gréta előadásában ismerheti meg a nagyközönség február 9-én, csütörtökön 17 órakor a Móra Ferenc Múzeumban.

Pompeji, Vénusz – Fotó forrása: Móra Ferenc Múzeum

Pompeji pusztulásának irodalmi, filmművészeti feldolgozásait ismerhetik meg az érdeklődők a Móra Ferenc Múzeumban. Trója Gréta, klasszika-filológia szakot végzett hallgató ezen témában végzett kutatásokat, melyek legérdekesebb tapasztalatait egy vetítéses előadáson mutatja be február 9-én.

Az előadás során megtudhatjuk, hogy a legkorábbi, Pompeji katasztrófáját feldolgozó film több, mint 100 éve, 1913-ban készült el. Azóta több filmes alkotó is feldolgozta a témát – a legismertebb talán a legutóbbi, 2014-es alkotás, melynek főszereplője Kit Harington, „Havas Jon” volt. A filmművészeti áttekintés mellett az előadás során fény derül a pompeji katasztrófa hiteles beszámolójának tekintett írás részleteire is: ifjabb Plinius Pompeji pusztulása után jónéhány évvel írta meg leveleit, melyek részletesen ismertetik a kultikus város pusztulását.

Trója Gréta „Pompeji pusztulása az irodalomban és a filmművészetben” című előadását február 9-én, csütörtökön 17 órakor láthatják az érdeklődőt a Móra Ferenc Múzeumban. Az eseményre a belépés ingyenes.

Forrás: Móra Ferenc Múzeum
, ,