A Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervező hallgatói is részt vesznek a Színház- és Filmművészeti Egyetem által alapított új nemzetközi fesztivál, a FACT programjában

A 2017. február 3-5. között zajló szemlén négy külföldi és két hazai színművészeti egyetem 12 produkciója látható. Az MKE látványtervezőinek díszlet-jelmezterv kiállítását a fesztivál nyitóünnepsége keretében az MKE rektora, a Látványtervező Tanszék professzora, Csanádi Judit nyitja meg a február 3-án, pénteken 16 órakor az Uránia emeleti kávézójában.

„A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem 2017. februárjában FACT névvel nemzetközi fesztivált indít. A név a Festival Arts Cinema Theatre szavak rövidítése. Az európai egyetemi színművészeti fesztiválok világában a budapesti FACT különlegessége e két nagy művészeti ág együttes bemutatkozása, közös akciók, workshopok szervezése lehet. A szemlére meghívtuk a társművészeteket képviselő egyetemeket is – a színpadi látványban érdekelt tervezőket, az animációs és média-művészeket, a színpadi zene, a tánc és a mozgás eljövendő alkotóit. A FACT célja, hogy lehetőséget adjon magyar és külföldi diákoknak, hogy nemzetközi közönség előtt mutassák be filmjeiket, vizsgaelőadásaikat, közös műhelymunkákon vegyenek részt, hosszútávú szakmai kapcsolatokat építsenek ki.

A fesztivál első évében négy külföldi és két hazai színművészeti egyetem hallgatóit hívjuk meg: a müncheni Bayerische Theaterakademie August Everding, a prágai DAMU, a bukaresti Universitatea de Artă Teatrală şi Cinematografică “I.L Caragiale”, valamint a svájci Accademia Teatro Dimitri intézménye mellett bemutatkozik a Kaposvári Egyetem Színház szaka és a házigazda Színház- és Filmművészeti Egyetem. A megnyitón az SZFE hallgatóinak díjnyertes filmjei mellett megtekinthetjük a Magyar Képzőművészeti Egyetem látványtervezőinek kiállítását is. Az első FACT fesztivál idején Budapesten tartja éves konferenciáját az E:UTSA (EUROPE: Union of Theatre Schools and Academies) egyetemi szervezet.” (forrás: szfe.hu/fact/)

A kiállító hallgatók: Bartos Letícia, Cseh Zsanett, Cselőtei Zsófia, Dávid Luca, Devich Botond, Ferenczy Borbála, Hakkel Borbála, Herman Anett, Kuti Letícia, Mathilde Danguzan, Mikes Anna, Mucsi Balázs, Nagy Dorina, Pajor Patrícia, Petruska Márta, Simon Dorottya, Szelei Mónika, Szimeonov Fruzsina

A fesztivál részletes programja és bővebb információ: www.szfe.hu/fact/

Forrás: MKE
,