Mindenkinek ismerős dolgok

A Budapesti Metropolitan Egyetem és a Néprajzi Múzeum csütörtökön nyíló első közös kiállítása a hangsúlyt az eltérő tapasztalatok sokszólamúságára helyezi. A kiállítás hétköznapi tárgyak megértésén és bemutatásán alapul, ahol egymáshoz illesztett tárgyak, fotók, tárgytörténetek és fiktív kompozíciók beszélnek arról, mit jelent a saját mindennapjainkat megmutathatóvá tenni mások számára is. A kiállítás február 17-ig látogatható.

Fekete melltartó – Fotó forrása: Néprajzi Múzeum

Az Egyetem integrált művészeti képzésében fontos, hogy a hallgatók csoportosan dolgozzanak, és a szakirányok összekapcsolódjanak egy közös alkotásban. A Múzeum számára pedig fontos, hogy küldetésének megfelelően nyitottá váljon, képes legyen érdemben együtt gondolkodni a közönségével, időlegesen elszakadjon a bevált formáktól, és más generációk friss gondolataival is dolgozzon. A Mindenkinek ismerős dolgok című kiállítás ennek egy lehetséges útját mutatja meg.

A hallgatók és a kutatók a közös munka során azt vizsgálták, hogyan használjuk hétköznapjainkban a tárgyakat, s tudjuk-e jellemezni magunkat velük? Számít-e a szín, a forma, az alapanyag, a funkció, a tervező és a márka? Kapcsolódnak-e a választásokhoz és a használathoz érzelmek?

Íj – Fotó forrása: Néprajzi Múzeum

Még érdekesebb kérdés, hogy egy múzeum miként segítheti ezt az önreflexív értelmezési munkát? És fordítva: miként illesztheti be gyűjteményi szemléletébe a kívülről érkező személyes tapasztalatokat vagy a megszokottól eltérő válaszokat? És ezekből mi mutatható meg egy galériatérben?

„Sokkal nehezebb és intimebb lett a téma, mint ahogy elsőre gondoltuk.” – mondja Frazon Zsófia, a Néprajzi Múzeum muzeológusa, a projekt vezetője. „Izgalmas munka volt a tárgyakhoz kapcsolódó kategóriákról való gondolkodás, a tárgyak és a múzeumi gyűjtemények közötti átjárhatóság felismerése, majd az elmondható történetek megfogalmazása. Ezt követte a kiállítás koncepciójának kidolgozása, a gondolatok galériatérre és vizuális nyelvre fordítása.”

Selfie – Fotó forrása: Néprajzi Múzeum

A Mindenkinek ismerős dolgok esetében a közreműködők megtalálták az utat, ami feloldotta a „laikus–szakértő” oppozíciót, és a hangsúlyt az eltérő tudások, tapasztalatok sokszólamúságára helyezte. A kiállításon egymáshoz illesztett tárgyak, fotók, tárgytörténetek és fiktív kompozíciók segítségével beszélnek az alkotók arról, hogy mit jelent a saját hétköznapokat megmutathatóvá tenni mások számára.

Selfie – Fotó forrása: Néprajzi Múzeum

Mindenkinek ismerős dolgok
február 2–17.
Stúdió Galéria (Fiatal Képzőművészek Stúdiója Egyesület)
1077 Budapest, Rottenbiller u. 35.

Megnyitó: 2017. február 2. (csütörtök) 18.00 óra
A kiállítás megnyitja: Hermann Júlia

A megnyitó Facebook eseménye

Selfie – Fotó forrása: Néprajzi Múzeum

Koncepció: Fejes Petra, Hermann Júlia, Hornyák Evelin, Kiss Krisztina Noémi, Vörös Zétény
A kutatásban részt vevő kutatók: Foster Hannah, Frazon Zsófia, Gadó Flóra, Wilhelm Gábor
Grafikai tervezés: Kiss Krisztina Noémi ©luofie tipo
Tárgyfotók és mozgókép: Vörös Zétény
Szövegek: Fejes Petra, Hermann Júlia, Hornyák Evelin, Kiss Krisztina Noémi, Vörös Zétény
Installálás: Fejes Petra, Hermann Júlia, Hornyák Evelin, Kiss Krisztina Noémi, Vörös Zétény
Olvasószerkesztő: Sebes Katalin
Kiállításgrafika kivitelezése: Nagy Árpád muzeumdekoracio.hu
Nyomtatás: Reactor
Projektvezető: Frazon Zsófia

A kiállítás a Budapesti Metropolitan Egyetem (integrált művészeti képzés) és a Néprajzi Múzeum (MaDok-program, OTKA 112185) együttműködésében és támogatásával jött létre.

Külön köszönet: Istvánkó Bea (FKSE), Seres Szilvia (Metropolitan Egyetem)

Forrás: Néprajzi Múzeum