Nemzetközi Small Size Napok a Kolibri Színházban

A 2017. január 27. és 29. között megrendezett Small Size Napok keretében világszerte 20 országban 118 esemény várta a legkisebb nézőket. A fesztivál lehetőséget adott a 0-6 éves korosztály számára készült színházi előadások és kísérleti programok bemutatására, valamint a művészi munkához kapcsolódó workshopok és szakmai megbeszélések megrendezésére.

Small Size Napok megnyitó, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Novák János igazgató – Fotó: Szilveszter Beatrix

Small Size Napok szakmai program, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház – Fotó: Szilveszter Beatrix

Magyarországon a Kolibri Színház játszóhelyein a három nap alatt két saját előadás – A medve, akit Vasárnapnak hívtak és a Tekergő – mellett a szombathelyi Mesebolt Bábszínház TI-TI-TÁ és a veszprémi Kabóca Bábszínház Álomszövők című produkcióit láthatta a közönség. Ezen kívül bemutatkozott a Kolibri Színház Wide Eyes (Tágra nyílt tekintet) nemzetközi színházi kísérleti program keretében készülő Mi újság? című előadása is, Tisza Bea, Ruszina Szabolcs és Bodnár Zoltán közreműködésével.

Small Size Napok szakmai program, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Székely Andrea, Kabóca Bábszínház – Fotó: Szilveszter Beatrix

Small Size Napok, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, Álomszövők: Kabóca Bábsznház – Fotó: Szilveszter Beatrix

A budapesti Small Size Napok szakmai találkozóján bemutatták művészi munkájukat mindazok a hazai színházak, amelyek repertoárjában szerepelnek csecsemőszínházi előadások. A szombati szakmai workshopon a Kolibrin kívül hat színház képviselői vettek részt:Székely Andrea és Szántó Viktória a veszprémi Kabóca Bábszínházból, Kiszely Ágnes a kecskeméti Ciróka Bábszínház igazgatója, H. Nagy Katalin, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház alapítója, Pályi János a kaposvári BábSzínTér alapítója és vezetője, Szűcs István, a zalaegerszegi Griff Bábszínház igazgatója és Éry-Kovács András, az egri Harlekin Bábszínház igazgatója.

Small Size Napok megnyitó, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház,Tekergő: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház – Fotó: Szilveszter Beatrix

Small Size Napok, Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház, TI-TI-TÁ: Mesebolt Bábszínház – Fotó: Szlovák Judit

A jó hangulatot megalapozta, hogy az elmúlt évtizedben a meghívott színházak első bemutatóit mindenütt újabbak követték, s ma már, a kedvező fogadtatásnak és a jelentős érdeklődésnek hála egyszerre több darabot is műsoron tartanak ennek a korosztálynak. A közönségsiker és a szakmai elismerés visszaigazolja az eddig elért művészi eredményeket. A résztvevők képekkel, videókkal illusztrálva mutatták be előadásaikat, és érdeklődéssel követték a többiek munkáját ismertető beszámolókat. A résztvevők kérésére záróközleményükben szeretnék megerősíteni a színházi szakma régi vágyát, miszerint a jövőben minden magyar gyerek számára nyíljon lehetőség arra, hogy óvodai és tanulóéveik során évente legalább egyszer értékes élő színházi előadással találkozhassanak. A Small Size Napok programjai jól példázzák, milyen fontos a gyerekek életében a jó előadások emberformáló hatása.

Forrás: Kolibri Gyermek- és Ifjúsági Színház
, ,