SZOTYORY László: Kis retrospektív, nagy mániák – Várfok Project Room

2017. február elejétől Szotyory László festőművész (1957, Kolozsvár, Románia) Kis retrospektív, nagy mániák című kiállítását tekinthetik meg a látogatók a Várfok Project Roomban. A Munkácsy- és Palládium- díjas alkotó a Várfok Galéria művészkörének egyik legrégebbi tagja, akinek első tárlata éppen 25 évvel ezelőtt, 1992-ben került megrendezésre galériánk falai között.

Az idén januárban 60. születésnapját ünneplő Szotyory László tárlatán egy válogatást kívánunk bemutatni az elmúlt években művészetét meghatározó irányvonalakból, témákból, vagy, ahogyan a kiállítás címe is megfogalmazza: mániákból. Habár egyes témák időről időre visszatértnek Szotyory művészetében, esetében mégsem ciklusokkal, sorozatokkal van dolgunk, hanem – a szenvedélyes érzelmi kötődést is megfogalmazó – festői mániákról beszélhetünk. A pillanat varázsa, az éppen aktuális vágyakozás és hangulatok döntik el, hogy éppen mi válik Szotyorynál művészi témává, festői kérdéssé.

A lágy könnyedséggel, és visszafogott palettával, érzékletesen megformált jelenetek gyakran filmek, képek, műalkotások közvetlen hatására születnek. Az alkotó kedvelt témái közé tartozik az amerikai táj, a mozi és a járművek, száguldó autók és óriási repülők. Észak-Amerika mellett a másik kedvelt témája a festői nyugalmat árasztó Mediterraneum, a parkok, az itáliai kertek gyönyörű ciprusokkal, valamint a dzsungelek egzotikus világa. Mindemellett a szépséges, misztikus nők és az egyszerre gyönyörködtető és félelmet keltő vadállatok – farkasok, vérebek, oroszlánok – Szotyory képeinek főszereplői.

Szotyory László számára a festés érzéki örömöt jelent, műveinek legfőbb ihlető forrása a rajongás. „Azt festem meg, amit magam köré szeretnék varázsolni, azt a képzeletbeli közeget, amelyben élek, amelyben jól érzem magam.” (Szotyory László) A Várfok Project Room kis retrospektív tárlata ebbe a rejtélyes, sokszor titokzatos univerzumba igyekszik betekintést nyújtani, hogy általa mi, nézők is elmerülhessünk a festmények álomszerű világában.

SZOTYORY László: Kis retrospektív, nagy mániák
2017. február 3. – 2017. március 11.
MEGNYITÓ: Várfok  Project Room, 1012 Budapest, Várfok u. 14.
2017. február 2, csütörtök, 18.30 és 20.30 óra között.
A kiállítás nyitva: 2017. 02. 03. – 2017. 03. 11., kedd-szombat 11 és 18 óra között.

Az esemény Facebook-oldala: https://www.facebook.com/events/1364958410235172/

Forrás: Várfok Project Room