Mi ez a cirkusz? – Anjou Lafayette új filmbemutatója

Február 2-ától látható a hazai mozikban a különleges műfajú, a valóság és a fikció határán egyensúlyozó Mi ez a cirkusz? című mozifilm, amely egyedülálló bepillantást ad hat fiatal artista és világhírnév küszöbén álló magyar újcirkusz társulatuk, a Recirquel életébe, valamint egy előadás születésébe.  A több mint három éven át készült egész estés film sajátos nézőpontból, úgy mutatja be a levegő ifjú hőseit, ahogy egyébként sosem láthatjuk őket. Megtudhatjuk, hogy a közönséget ámulatba ejtő artisták, a lélegzetelállító produkciók szuperhősei a hétköznapokban valójában ugyanolyanok, mint mi: félelmeik vannak, fájdalmak gyötrik őket és szeretnek álmodni – például egy saját, mesebeli cirkuszról. A fiatalok félelmeit és vágyait rendhagyó helyszíneken, ipari kikötőben, romkocsmában, gyárnegyedben vagy éppen egy száz éves ház tetején forgatott, játékfilmes igényű, fikciós jelenetekben dolgozták fel a film alkotói.

A 2012-ben, Vági Bence művészeti vezető által alapított Recirquel, az első magyar újcirkusz társulat, amely reményt és kiemelkedési lehetőséget jelent a fiatal artistáknak. A társulat, amelynek négy egész estés előadását évek óta telt ház mellett játsszák a budapesti Müpában, a közelmúltban világszerte nagy visszhangot keltő sikereket ért el. Párizs Éjjel című darabjukat több mint 18 ezer néző látta tavaly Franciaországban, 2016 októberében pedig a Recirquel nyithatta meg a világhírű Cirque du Soleil montreáli kőszínházának évadját. A társulat mára az európai és tengerentúli színházak rendszeres fellépője, produkcióit Franciaországtól Hollandián és Kolumbián át Chiléig már több mint 150 ezren láttak világszerte.

A film rendezője Halász Glória, a váci börtönszínházról készült Vasfüggöny és a Balogh László bohócdoktorról szóló Dr. Lala című filmek alkotója, utóbbival elnyerte a horvátországi Opuzen Film Festival, a CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál és az Országos Független Film Fesztivál dokumentumfilmes fődíját.

A társrendező Tiszeker Dániel, aki nemrég a #Sohavégetnemérős című Wellhello-mozifilmmel hívta fel magára a figyelmet, az operatőr Pataki Ádám, aki A ​Lovasíjász és a #Sohavégetnemérős című filmek képi világát is jegyezte, a film zeneszerzője Sárik Péter.

A Mi ez a cirkusz? a Magyar Média Mecenatúra program támogatásával készült, a Filmfabriq és a Fanatics Film gyártásában, a VisionTeam koprodukciójában.